Piața crypto se confruntă cu o criză de lichiditate în timp ce prețul Bitcoin crește

Închiderea rețelelor SEN ale Silvergate și Signet a Signature a expus piața riscului de lichiditate scăzută, ceea ce provoacă îngrijorări pentru traderi și investitori

Pe măsură ce prețul Bitcoin se recuperează de la minimele din martie, atingând 28.900 de dolari, preocupările legate de criza de lichiditate care a cauzat scăderea inițială persistă.

Închiderea rețelelor SEN de la Silvergate și Signet de la Signature la începutul lunii martie a lăsat piața crypto expusă la riscuri de lichiditate scăzută.

Piața crypto se confruntă cu o criză de lichiditate în timp ce prețul Bitcoin crește
Graficul pe o zi a BTC| CoinMarketCap

Lichiditatea se referă la capacitatea pieței de a facilita conversia între un activ și o monedă fiat. O lichiditate slabă poate duce la ineficiențe de piață, determinând traderii să piardă bani din cauza order book-urilor, al slippage și a spread-urilor mai mari. Acest lucru poate duce, de asemenea, la volatilitate semnificativă, împiedicând investitorii să tranzacționeze.

Clara Medalie, șefa cercetării de la Kaiko, avertizează că situația actuală este „destul de periculoasă”, deoarece se poate manifesta într-o volatilitate masivă a prețurilor în ambele direcții.

„În momentul în care presiunea de cumpărare scade, orice se poate întâmpla cu prețurile”, a adăugat Medalie.

Criza de lichiditate a apărut pentru prima dată cu o scădere de 200 de milioane de dolari în piață de aproximativ 1%, după închiderea rețelei SEN a Silvergate, conform unui recent raport de cercetare al Kaiko.

Profunzimea pieței de 1% pentru BTC și ETH în martie 2023 | Kaiko

Profunzimea pieței pentru Bitcoin și Ethereum rămâne cu 16,12%, respectiv 17,64% mai mică decât nivelurile de deschidere lunare.

Ineficiențe cum ar fi slippage-ul ridicat și spread-urile mari au apărut din cauza lipsei de lichiditate. De exemplu, perechea BTC-USD de pe Coinbase prezintă în prezent un slippage de aproape trei ori mai mare decât la începutul lunii martie.

Perechea BTC-USDT de pe Binance, cea mai lichidă pereche din piața crypto, a suferit, de asemenea, după ce exchange-ul și-a încheiat programul de zero comisioane, ceea ce a dus la o reducere cu 70% a lichidității perechii, pe măsură ce market makerii au căutat oportunități mai profitabile.

Aceste condiții au descurajat market makerii și traderii de zi să plaseze tranzacții, accentuând mediul de scădere a lichidității.

Cota de piață a dolarilor fiduciari și a stablecoin-urilor s-a schimbat semnificativ, cu volumele de stablecoin-uri pe exchange-urile centralizate crescând de la o cotă de piață de 77% la 95% în puțin peste un an. Acest trend s-a accelerat rapid după închiderea rețelelor bancare crypto.

În timp ce trecerea la perechile de tranzacționare cu stablecoin-uri nu creează probleme pentru investitorii de dimensiuni medii și mici, poate ridica probleme pentru traderii mai mari care trebuie să-și încheie tranzacțiile zilnic.

Cota de piață a stablecoin-urilor (albastru) în martie 2023 | Kaiko

Medalie explică faptul că rețelele USD sunt esențiale pentru traderi, iar stablecoin-urile nu pot fi o alternativă ideală pentru gestionarea riscurilor, mai ales pentru reglementările la sfârșitul zilei sau a săptămânii.

Cu toate acestea, stablecoin-urile pot servi ca cea mai bună opțiune când băncile sunt închise și nu procesează tranzacții.

Exit mobile version