Piața NFT atinge 2 miliarde de dolari în martie

O creștere de 117% a volumului de tranzacționare în februarie a stârnit dezbateri cu privire la manipularea pieței și la viitorul pieței NFT

Piața NFT atinge 2 miliarde de dolari în martie

Piața tokenurilor non-fungibile (NFT) a cunoscut o creștere semnificativă în februarie 2023, ajungând la un volum total de tranzacționare de peste 2 miliarde de dolari, conform raportului DappRadar.

Această creștere a însemnat o creștere de 117% față de ianuarie și a continuat în martie, cu o scădere ușoară la puțin sub 2 miliarde de dolari.

Datele generale ale pieței de la DappRadar și informațiile suplimentare on-chain de la Dune au arătat că volumul de tranzacționare din martie a fost de 1,95 miliarde de dolari, în scădere cu 4% față de nivelul record de 2,04 miliarde de dolari înregistrat în februarie.

Platforma  de NFT bazată pe Ethereum, Blur, a fost principala contributoare la acest volum, responsabilă pentru aproape 1,35 miliarde de dolari în tranzacții, în creștere față de 1,32 miliarde de dolari în februarie.

Activitatea de tranzacționare Blur a beneficiat de un impuls semnificativ în mijlocul lunii februarie, după introducerea tokenului său de recompensă BLUR, care a atras traderi cu mari cantități de capital, numiți „balene”.

Creșterea rezultată a volumului de tranzacționare a dus la o creștere corespunzătoare a vânzărilor generale ale pieței NFT, alimentând temeri cu privire la potențiala manipulare a pieței sau la wash trading.

În timp ce DappRadar consideră activitatea de tranzacționare Blur legitimă, platforma de date CryptoSlam a clasificat-o ca fiind manipulativă.

OpenSea, cea mai importantă piață NFT în ceea ce privește numărul total de portofele unice, a înregistrat o scădere a volumului de tranzacționare de la 587 de milioane de dolari în februarie la 424 de milioane de dolari în martie.

Cu toate acestea, tranzacționarea Ethereum NFT a rămas relativ stabilă, la 1,82 miliarde de dolari în martie, față de 1,81 miliarde de dolari în februarie.

În plus, martie a înregistrat o scădere ușoară a numărului de NFT-uri vândute, cu aproximativ 5,8 milioane de NFT-uri vândute în comparație cu aproape 6,5 milioane în februarie.

Este de remarcat faptul că luna ianuarie a înregistrat performanțe mai bune decât cele două luni, cu peste 6,6 milioane de NFT-uri vândute, în ciuda unui volum de tranzacționare mai mic.

Performanța din februarie a pieței NFT a fost cea mai puternică din mai 2022, o perioadă marcată de prăbușirea ecosistemului Terra.

Cu toate acestea, preocupările cu privire la sustenabilitatea creșterii recente persistă, dat fiind că aceasta depinde de schema de recompensă Blur și de influența unui număr mic de traderi „whale”.

Exit mobile version