PIB-ul zonei euro se contractă cu 0,1% în T3, alimentând temerile de recesiune

Această evoluție negativă survine în ciuda unei scăderi notabile a ratei anuale a inflației din Zona Euro

PIB-ul zonei euro se contractă cu 0,1% în T3, alimentând temerile de recesiune

Zona Euro se află pe un teren nesigur, întrucât datele recente arată o contracție economică de 0,1% în trimestrul al treilea al anului 2023.

Această scădere depășește prognozele anterioare și reprezintă a treia stagnare în patru trimestre. Remarcabil este faptul că economia înregistrează acum doar o creștere de 0,1% comparativ cu anul trecut.

De notat, această evoluție negativă survine în ciuda unei scăderi notabile a ratei anuale a inflației din Zona Euro, care a scăzut de la 4,3% în septembrie la 2,9% în octombrie. Recesiunea este tipic definită de două trimestre consecutive de scădere a produsului intern brut (PIB).

Factorii care contribuie la stagnarea economică a Zonei Euro includ ratele de dobândă crescute ale Băncii Centrale Europene, efectele adverse ale inflației asupra cheltuielilor de consum și o scădere a exporturilor datorită decelerării economiei globale.

La o scară mai largă, economia UE a raportat o creștere modestă de 0,1% în trimestrul al treilea, reflectând performanța sa din aceeași perioadă a anului trecut.

Germania a înregistrat o scădere economică de 0,1%, în timp ce Franța și Spania au raportat creșteri de 0,1% și, respectiv, 0,3%. Economia Italiei a rămas neschimbată. Cu toate acestea, Irlanda a înfruntat o contracție severă de -1,8%. În contrast, Letonia și Belgia au observat creșteri robuste, de 0,6% și, respectiv, 0,5%.

Bert Colijn, un economist experimentat de la ING, a declarat: „Având în vedere declinul PIB-ului din Zona Euro, o recesiune tehnică minoră în a doua jumătate a anului 2023 pare plauzibilă.” Deși se anticipează că Banca Centrală Europeană se va îndrepta către o abordare mai blândă datorită scăderii rapide a inflației, Colijn rămâne sceptic în privința unor reduceri imediate ale ratelor.

Jack Allen-Reynolds, economist adjunct la Capital Economics, a subliniat perspectiva sumbră, afirmând: „Economia Zonei Euro s-a contractat în trimestrul al treilea, iar slăbiciunea sondajelor la începutul celui de-al patrulea trimestru indică o perspectivă economică nefavorabilă.”

Experții prognozează că Banca Centrală Europeană, care a majorat deja ratele dobânzilor cu 4,5 puncte procentuale de la vara anului 2022, va menține costurile actuale de împrumut, în ciuda scăderii ratei inflației din Zona Euro.

Exit mobile version