Literatură în blockchain: Poezia revine în prim plan cu ajutorul NFT-urilor

Poeții de pe Instagram, tehnologiile cripto și NFT-urile revoluționează o artă veche.

Literatura, împachetată în format NFT, le oferă scriitorilor noi oportunități. La sfârșitul anului trecut, un poem scris de poeta Arch Hades, numit „Arcadia”, a fost vândut la licitație de reputata casă Christie’s din New York pentru suma de 525.000 de dolari. Opera nu a fost livrată într-un manuscris sau în format de carte fizică, ci ca un video abstract, de aproape 10 minute, care include animații ale artistului Andrés Reisinger și muzică electronică realizată de RAC. Înainte de a fi vândut, materialul a fost transformat în NFT. Ulterior, video-ul fost expus în mai multe locuri, inclusiv în Palazzo Strozzi din Florența, transmite Financial Times.

Poezia a revenit în actualitate în timpul pandemiei, datorită unor autori precum Arch Hades, o poetă contemporană care folosește canalele moderne pentru a-și distribui opera. Ea face parte dintr-un val de scriitori, care îi mai include pe Rupi Kaur și Lang Leav, care au publicat opere pe Instagram înainte de a ajunge să vândă cărți extrem de populare.

nft
Arch Hades a devenit cel mai bine plătit poet contemporan în 2021 datorită NFT-urilor. (Sursa: ArchHades.com)

În 2018, un sondaj realizat de National Endowment for the Arts arăta că numărul adulților din SUA care citeau poezie se dublase în ultimii cinci ani. Mai mult, un studiu realizat de Nielsen BookScan arăta că în același an vânzările de cărți de poezie crescuseră cu 12%. Apoi, în timpul pandemiei traficul pe platforma Poets.org a crescut cu 25%. Cei mai mulți noi consumatori de poezie sunt femeile și tinerii.

Pentru mulți oameni, acest gen literar a devenit un refugiu în timpuri incerte. Totodată, poezia publicată pe Instagram, numită și „Insta-poezie”, a devenit o modalitate accesibilă de intrare în această lume pentru foarte mulți tineri, care nu au resursele financiare să cumpere cărțile autorilor aflați în vogă.

Transformarea operelor literare în NFT-uri le oferă scriitorilor și poeților o modalitate eficientă de a câștiga bani de pe urma meseriei lor. Mai mult, noile tehnologii cripto îi încurajează pe artiștii din sfere diferite să colaboreze pentru a crea opere inovative, după cum am văzut în cazul „Arcadia”.

Literatura devine descentralizată, datorită NFT-urilor

Acesta nu este primul caz de „literatură publicată în blockchain”. În februarie 2021, autorul Blake Butler a lansat un NFT cu romanul lui „Decade” în format .gif. Colecționarul care a cumpărat NFT-ul a primit, de asemenea, un PDF cu textul operei. Butler a promis chiar că romanul nu va apărea niciodată în format fizic. NFT-ul a fost vândut pentru 5 Ether (ETH) în mai puțin de o zi.

Noua modalitate de a publica opere le oferă scriitorilor și poeților posibilitatea să elimine intermediarii, precum editurile. Mulți artiști talentați nu reușesc să devină populari deoarece nu au un nume mare din industrie în spate.

Acum există și platforme NFT online, precum Book Token, dedicate ebook-urilor și audiobook-urilor. În ziua lansării, startup-ul a vândut NFT-uri de cărți electronice în valoare de 100.000 de dolari.

Totodată, a apărut VERSEverse, o expoziție de poezie în format NFT din metavers. Echipa a combinat munca unor poeți cunoscuți cu cea a unor artiști pentru a crea opere unice, de colecție.

Unul dintre co-fondatorii VERSEverse este poeta Ana Maria Caballero, care își imaginează o lume în care poeziile sunt evaluate ca picturile sau sculpturile.

Timpurile care continuă să fie incerte, din cauza războiului din Ucraina și a problemelor economice aduse de conflict, vor continua, cel mai probabil, să crească interesul oamenilor pentru poezie.

Exit mobile version