Criptomonede pierdute: Miliarde de dolari, dispărute definitiv, din neatenție

Sunt câțiva ghinioniști care au pierdut sume uriașe deoarece nu au avut grijă de portofelele cu criptomonede sau de cheile private ale acestora.

Firma de cercetare Chainalysis estima, în urmă cu un an, că 20% din Bitcoinul aflat în circulație la momentul respectiv reprezintă criptomonede pierdute.

Oamenii care dețin plasamente mari în criptomonede le țin, de obicei, în portofele cripto personale, sigure. Pierderea cheilor private la acestea sau a mediilor de stocare pe care se află înseamnă dispariția definitivă a activelor.

Stefan Thomas, un programator din San Francisco, deținea într-un portofel 7.002 Bitcoin, în valoare de peste 260 de milioane de dolari la momentul redactării articolului. El nu mai poate accesa criptomonedele deoarece nu mai știe parola de la dispozitivul, un stick USB IronKey, pe care se află portofelul digital.

Thomas a pierdut bucata de hârtie pe care o avea scrisă. Dispozitivul în care se află criptomonedele îi permite să facă 10 încercări înainte de a cripta definitiv datele. Thomas făcuse, până în primăvara lui 2021, opt încercări nereușite și mai avea doar două.

Ulterior, bărbatul a dus dispozitivul de stocare într-o unitate sigură de păstrare. El speră că în viitor computerele și noile tehnologii să îi permită să recupereze averea.

criptomonede pierdute
Stick USB criptat IronKey

Spre deosebire de un cont bancar sau unul de PayPal, unde compania te poate ajuta să îți accesezi banii în cazul în care ai uitat sau pierdut datele de autentificare, un portofel pentru criptomonede poate fi accesat doar de către cel care deține cheia privată, care poate avea chiar și 24 de cuvinte.

Părintele Bitcoin, o persoană misterioasă cunoscută sub numele de Satoshi Nakamoto, a creat criptomoneda pe ideea ca oricine să poată avea un cont personal în care să țină bani fără ca guvernul sau altă autoritate să aibă acces la el.

Brad Yasar, un antreprenor de origine turcă, a pierdut, de asemenea, parolele la mai multe portofele cripto pe care are Bitcoin. El a minat criptomonedele în urmă cu mulți ani, în primele zile ale tehnologiei blockchain. Yasar deține hard disk-urile pe care se află monedele virtuale și le-a pus la păstrare în pungi vidate în speranța că într-o zi va reuși cumva să recupereze criptomonedele care valorează acum sute de milioane de dolari, potrivit lui.

Yasar a pierdut cheile private în urmă cu mai mulți ani. „Nu vreau să mi se amintească zi de zi că ceea ce am acum este o fracțiune din ce aș fi putut avea”, a declarat el pentru publicația The New York Times.

Un inginer vrea să excaveze o groapă de gunoi în căutarea de criptomonede pierdute

James Howells, un inginer IT, a pierdut o avere după ce a aruncat la gunoi, accidental, un hard disk de laptop pe care se afla un portofel cu 7.500 Bitcoin în valoare de sute de milioane de dolari. El a aruncat componenta în 2013 după ce și-a făcut ordine în birou. „Aveam două hard disk-uri identice și l-am aruncat pe cel greșit”, a declarat el.

Britanicul crede că dispozitivul funcționează încă, chiar și după atât de mult timp. „Carcasa exterioară este probabil ruginită. Dar în ceea ce privește discul din interior, unde datele sunt stocate, ar trebui să existe o șansă mare să funcționeze încă”, a explicat Howells.

El a cerut permisiunea de la autorități pentru a săpa în groapa de gunoi din Newport, Țara Galilor, dar nu i-a fost acordată deși s-a oferit să plătească zeci de milioane de lire sterline, sumă pusă la dispoziție de un fond de investiții interesat de recuperarea „comorii”. Oficialii orașului cred că operațiunea este poluantă, iar șansele de succes sunt extrem de mici.

Un alt ghinionist care a rămas fără o avere este Gabriel Abed, un antreprenor din Barbados. El a pierdut 800 Bitcoin după ce un coleg a formatat hard disk-ul laptopului pe care avea portofelul pentru criptomonede, în 2011. Abed nu s-a lăsat, însă, descurajat de pierdere. A continuat să mineze și să investească în criptomonede, iar pierderea din 2011 echivalează cu doar o mică parte din averea pe care o are acum. În 2020, antreprenorul a cumpărat un teren la malul mării, în Barbados, în valoare de 25 de milioane de dolari.

Nici Stefan Thomas nu a stat să-și „lingă rănile”. El a rămas cu suficient Bitcoin după pierderea suferită în urmă cu câțiva ani. În 2012, programatorul s-a alăturat startup-ului Ripple și a primit astfel de criptomonede ca bonus, care ulterior au crescut foarte mult în valoare. Astăzi, Thomas are mai mulți bani decât și-ar putea dori, după cum chiar el a declarat.

Exit mobile version