Războiul din Ucraina: Mii de portofele cripto ale oligarhilor ruși, găsite deja?

Tot mai multe companii din domeniul cripto iau măsuri împotriva Rusiei, țară sancționată dur de Occident după ce a invadat Ucraina.

Foto: AdobeStock

Milioane de portofele cripto ale unor cetățeni ruși, cu dețineri importante, au fost identificate de firma de cercetare și consultanță Elliptic. După ce statele vestice au impus sancțiuni foarte dure împotriva Rusiei, ca urmare a războiului declanșat de regimul lui Vladimir Putin în Ucraina, mulți experți au spus că rușii bogați vor încerca să își plaseze averile în criptomonede. Acest lucru pare să se fi întâmplat deja.

Elliptic a anunțat că a predat autorităților lista cu portofelele cripto suspecte, pentru a fi analizate. Multe dintre acestea ar putea aparține unor oficiali și oligarhi aflați pe lista neagră a Occidentului. Autoritățile au confiscat deja mai multe active ale acestora, printre care iahturi și proprietăți imobiliare.

cripto
Autoritățile din Italia au preluat iahtul Sailing Yacht A, care aparținea oligarhului rus Andrei Melnicenko. Vasul este evaluat la aproape 600 de milioane de dolari. (Foto: AdobeStock)

Folosesc multiple servicii și portofele cripto pentru a scăpa de sancțiuni

Unul dintre portofelele descoperite de Elliptic are „dețineri cripto semnificative”, potrivit fondatorului firmei, Tom Robinson.

„Criptomonedele pot fi folosite pentru evitarea sancțiunilor. Ce nu se știe este în ce măsură”, a explicat el.

Robinson nu crede, însă, că este posibil pentru oligarhi să scape cu averile neatinse transferându-le în active cripto, deoarece multe dintre acestea pot fi urmărite.

Compania Elliptic a descoperit peste 400 de servicii care le permit clienților să cumpere, anonim, active în schimbul rublelor rusești. Săptămâna trecută, a doua de război, activitatea pe aceste platforme s-a triplat comparativ cu cele șapte zile precedente, potrivit lui Robinson.

În total, firma a descoperit legături între, atenție, peste 15 milioane de adrese de portofele pentru cripromonede și activități ilegale sau suspecte legate de Rusia. Dintre acestea, sute de mii sunt asociate cu persoane sancționate și apropiații lor, potrivit sursei citate.

Acest lucru ne arată faptul că oamenii bogați din Rusia nu doar că folosesc activele cripto pentru a scăpa de sancțiuni, dar utilizează multiple servicii și portofele diferite pentru a nu avea „toate ouăle în același coș”.

Companiile cripto colaborează cu autoritățile

Alte companii care au anunțat că vor colabora cu autoritățile pentru a-i prinde pe rușii care încearcă să evite sancțiunile sunt Coinbase și Binance, care operează platforme populare de tranzacționare de criptomonede. Cele două entități nu vor suspenda, însă, conturile utilizatorilor ruși obișnuiți, așa cum a cerut Ucraina.

Coinbase a anunțat recent că a blocat 25.000 de adrese de portofele pentru criptomonede legate de persoane și entități din Rusia implicate în activități ilicite. Într-un caz a fost vorba de un individ din Rusia sancționat încă din 2020. Acesta avea legături cu 1.200 de adrese de pe Coinbase.

Sancțiunile economice dure au devalorizat puternic rubla, iar pentru cetățenii din Rusia opțiunile în materie de economisire și investiții sunt puține în acest moment. Marile companii financiare – printre care VISA, Mastercard sau PayPal – au ieșit de pe piața rusească, la fel și firmele care vând bunuri de lux. În aceste condiții, activele cripto sunt foarte atractive pentru cetățenii care doresc să își conserve, măcar parțial, averile.

Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, cu aproape 200.000 de soldați. În urma războiului au murit mii de oameni, civili și militari, iar aproape trei milioane de persoane sunt refugiate. Donațiile în criptomonede au ajutat foarte mult guvernul de la Kiev. Până acum, Ucraina a strâns echivalentul a 63,8 milioane de dolari (donații directe către portofelele guvernului de la Kiev și către conturi ale anumitor asociații și ONG-uri) pe această cale.

Exit mobile version