Unealta care „elimină” restricțiile la minarea de criptomonede cu unități GPU Nvidia e, de fapt, malware

Primit cu entuziasm de mineri, un program care promitea să elimine restricțiile impuse de Nvidia pe acceleratoarele sale grafice de ultimă generație s-a dovedit a fi un „cal troian”.

Foto: Pixabay

Unealta care promitea să elimine restricțiile impuse de Nvidia la plăcile din seria RTX 30, pentru minarea de criptomonede, s-a dovedit a fi, de fapt, un program dăunător.

Programul, numit Nvidia RTX LHR v2 Unlocker, ar fi trebuit să elimine software-ul Lite Hash Rate (LHR) implementat de compania americană pe noile sale unități GPU de gaming, în încercarea de ține departe de acestea minerii de criptomonede. Acestea sunt folosite, printre altele, pentru minarea de Ether, Monero sau ZCash.

LHT detectează când acceleratorul grafic este folosit pentru minarea de criptomonede și înjumătățește rata de hash, la același consum de energie. Astfel activitatea devine neprofitabilă.

Membrii comunităților de mineri ChumpchangeXD și Y3TI au anunțat că unealta conținea mai multe programe malware, printre care și viruși.

Plăcile Nvidia de ultimă generație, în continuare neprofitabile pentru mineri

Potrivit publicației Tom’s Hardware, Nvidia RTX LHR v2 Unlocker nici măcar nu îndeplinește funcția promisă de creatori. În schimb, infectează sistemele pe care unealta este instalată. Acestea încep să se comporte ciudat: procesorul este suprasolicitat, iar computerul începe să verifice dispozitivele de stocare.

Nu se știe deocamdată care este scopul programului și nici de către cine a fost creat. Trebuie notat faptul că Nvidia RTX LHR v2 Unlocker funcționează doar cu drivere Nvidia modificate. Asta înseamnă că atacatorii s-ar putea folosi de acestea pentru a livra alte tipuri de malware.

Nvidia
Programul care vizează plăcile Nvidia RTX 30 a fost „disecat” de experții în securitate de la serviciul Joe Sandbox Cloud

Inițial, unealta a părut una sigură, mai ales că a fost încărcată pe platforma GitHub. Programul promite modificarea firmware-ului plăcilor video, dar, în schimb, infectează serviciul powershell.exe din Windows cu malware.

Nvidia a introdus Lite Hash Rate la mijlocul anului trecut pentru a combate criza de plăci video high-end. Gamerii nu mai reușeau să le cumpere deoarece acestea erau achiziționate în număr mare și la prețuri ridicate de către minerii de monede digitale. Unii oameni au instalat sisteme bazate pe acceleratoare grafice Nvidia chiar și în automobile.

Totodată, programe precum NiceHash le permit gamerilor cu PC-uri puternice, dar care nu au multe cunoștințe în domeniul cripto, să le folosească pentru generarea de monede virtuale. Practic, serviciul le oferă utilizatorilor posibilitatea să împrumute, contra cost, puterea de procesare a plăcilor video de pe acestea unor mineri.

Interesul uriaș pentru criptomonede, speculat de hackeri

Atacatorii informatici încearcă să exploateze popularitatea criptomonedelor. În 2021 a apărut un program dăunător numit „Crackonosh”, care a infectat milioane de computere din întreaga lume. Programul era ascuns în jocuri descărcate gratuit de pe internet. Printre titlurile afectate s-au numărat NBA 2K19, Grand Theft Auto V, Far Cry 5, The Sims 4 și Jurassic World Evolution.

După ce era instalat pe un computer, Crackonosh folosea procesorul acestuia pentru a mina criptomonede. Potrivit Avast, malware-ul a minat criptomonede Monero în valoare de 2 milioane de dolari pentru creatorii lui, până la momentul la care a fost descoperit, vara trecută.

Potrivit Pew Research Center, în 2021 aproximativ trei din 10 americani cu vârste mai mici de 30 de ani au investit în active bazate pe tehnologia blockchain. Totodată, în România patru din 10 persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, care au auzit de criptomonede, au declarat că dețin sau au avut în posesie astfel de active.

Exit mobile version