Rata de hash a Bitcoin scade cu 13% după oprirea internetului în urma protestelor din Kazahstan

Rata minării Bitcoin scade cu 13% după oprirea internetului în urma protestelor din Kazahstan

Kazahstanul, a doua cea mai mare țară din lume după rata de hash a minării Bitcoin – pe primul loc este SUA – trece la moment prin tulburări politice fără precedent din cauza creșterii puternice a prețului la combustibil. În consecință, miercuri guvernul și-a dat demisia, dar nu înainte ca Kazakhtelecom – cel mai mare operator de telecomunicații al statului – să oprească internetul în toată țara.

Mișcarea respectivă a reprezentat o lovitură gravă pentru activitatea de minare Bitcoin. Conform datelor statistice prezentate de YCharts.com, rata de hash globală a rețelei Bitcoin a scăzut cu 13,4% în orele de după oprire, de la aproximativ 205,000 de petahash pe secundă (PH/s) la 177,330 PH/s. Kazahstanul fiind responsabil de 18% din activitatea de hash a rețelei Bitcoin – după interdicțiile impuse de China în privința minării, majoritatea minerilor au ales Kazahstanul pentru a-și continua activitatea.

Prețul Bitcoin a scăzut joi sub $43,000, testând minimele pe mai multe luni după ce Rezerva Federală a luat niște decizii mai agresive.

BTC/USDT graficul prețului în time frame de 1 zi
BTC/USDT – graficul prețului în time frame de 1 zi

Cu doar câteva zile înainte, guvernul kazah a eliminat limitele de preț pentru gazul petrolier lichefiat folosit pentru combustibilul auto, pentru a se alinia la condițiile pieței – astfel prețul carburantului s-a dublat peste noapte, stârnind proteste violente în toată țara.

La momentul publicării, internetul a fost reactivat în unele zone din Kazahstan. Totuși, confruntările violente între protestatari și forțele de ordine continuă, iar președintele Tokaev a anunțat, că armata poate trage fără avertisment în demonstranți. La acest moment nu se știe cum se vor desfășura în continuare lucrurile.

În cazul în care internetul va fi deconectat pe o perioadă mai extinsă, consecințele ar putea fi grave, deoarece, Asociația pentru Industria Centrului de Date și Blockchain din Kazahstan se așteaptă ca țara să genereze $1,5 miliarde din activitățile legate de exploatare a crypto-monedei în următorii ani. 

Prețurile scăzute ale energiei din țară au atras investitori străini să înființeze pool-uri de minerit Bitcoin. Potrivit Global Petrol Prices, electricitatea în Kazahstan costă în medie doar $0,055 pe kWh pentru companii, ceea ce este foarte puțin comparativ $0,12 pe kWh plătiți de întreprinderile din SUA.

Exit mobile version