Rezerva Federală a SUA lansează rețeaua de plăți instantanee FedNow

Serviciul FedNow al Rezervei Federale își propune să reducă intervalul de timp dintre plăți dintre instituțiile financiare din SUA, permițând astfel tranzacții aproape instantanee între consumatori, comercianți și bănci

Rezerva Federală a SUA lansează rețeaua de plăți instantanee FedNow

Banca Federală a Statelor Unite (Federal Reserve) a confirmat lansarea mult aşteptatului său sistem de plată instant, FedNow, în luna iulie a acestui an.

Acestă reţea de plată instantanee are ca scop reducerea intervalului de timp în tranzacţiile financiare între instituţiile din Statele Unite şi va permite achitarea plăţilor în câteva secunde, susţinând tranzacţii între consumatori, comercianţi şi bănci.

FedNow a fost anunţat în 2019 ca o modalitate de a facilita transferul de bani între bănci prin furnizarea unui sistem de plată în timp real, 24/24, cu funcţionalităţi de gestionare a riscurilor de fraudă.

Banca Federală colaborează cu cât mai multe instituţii financiare pentru a face serviciul FedNow disponibil la nivel naţional.

Primii adoptatori vor finaliza un program de testare și certificare în aprilie, pentru a se pregăti pentru tranzacţionarea în timp real prin acest sistem.

În iunie, Banca Federală va desfăşura împreună cu participanţii certificați activităţi de producţie pentru a confirma pregătirea lansării din iulie.

Mulți dintre primii adoptatori, și-au anunțat intenția de a începe să folosească serviciul în iulie, inclusiv instituții financiare de toate dimensiunile, cei mai mari procesatori de plăti și Trezoreria Statelor Unite.

Banca Federală a subliniat că îşi propune să includă cât mai multe instituţii financiare în noul sistem chiar și după lansare pentru a creşte disponibilitatea plăţilor instantanee.

Serviciul FedNow va fi lansat cu un set robust de funcții de compensare şi de soluţionare a tranzacţiilor şi cu caracteristici cu valoare adăugată, urmând să fie adăugate şi mai multe funcţionalităţi şi îmbunătăţiri în viitoarele versiuni pentru a sprijini siguranţa, rezilienţa şi inovaţia din industrie, pe măsură ce rețeaua FedNow se extinde pentru anii ce vor veni.

FedNow este considerat o soluţie potenţială pentru abordarea aceloraşi probleme pe care stablecoin-urile şi monedele digitale emise de băncile centrale (CBDC) încearcă să le rezolve. Cu toate acestea, spre deosebire de aceste alternative, FedNow nu utilizează tehnologia blockchain.

Recent, una dintre cele mai importante căi de plată bancare care deservea companiile crypto din SUA, Silvergate Exchange Network (SEN), a fost nevoită să îşi închidă activitatea în urma colapsului companiei-mamă, Silvergate Bank.

Acest lucru face ca SigNet de la Signature Bank să fie una dintre puținele alternative rămase pentru clienți, deși viitorul său este incert.

Unii au sugerat că FedNow ar putea fi o alternativă la un CBDC, deși vicepreședintele Băncii Federale Lael Brainard a subliniat faptul că ar dura cinci ani pentru ca FedNow să fie pregătit din punct de vedere al securității și al designului.

Președintele Băncii Federale, Jerome Powell, a afirmat, de asemenea, că Statele Unite nu sunt încă pregătite pentru propriul lor CBDC, dar a menționat că „vom avea plăți în timp real în această țară foarte, foarte curând”.

Exit mobile version