Rusia trece la plata în Bitcoin pentru gaze și petrol

Pentru că are majoritatea activelor înghețate în bănci străine, și nimeni nu vrea să plătească în ruble, Rusia devine tot mai tentată de Bitcoin.

Rusia bitcoin petrol gaze

Rusia bitcoin petrol gaze

Rusia acceptă Bitcoin ca plată pentru exporturile sale de petrol și gaze, după ce a fost pusă într-o situație financiară extrem de dificilă, de către UE și SUA, pentru invazia din Ucraina.

Președintele comitetului pentru energie al Dumei de Stat, Pavel Zavalny, declarat, într-o conferință de presă, că atunci când vine vorba de țări „prietenoase” precum China sau Turcia, Rusia este dispusă să fie mai flexibilă cu opțiunile de plată.

Acesta a mai spus că moneda națională a cumpărătorului – precum și Bitcoin – sunt considerate modalități alternative de a plăti pentru exporturile de energie ale Rusiei. Declarația vine după ce, zilele trecute, președintele Rusiei, Vladimir Putin, anunța că va impune ca toate gazelle și petrolul ce vor fi livrate țărilor din UE să fie plătite în rublă.

„De mult am propus Chinei să trecem la decontări în monede naționale pentru ruble și yuani. Cu Turcia, vor fi lire și ruble”, a spus Zavalny.  Dar acesta nu s-a oprit la da numai opțiunea monedelor naționale.

„De asemenea, (n.r. – țările prietenoase cu Rusia) pot achita tranzacțiile și în Bitcoin”, a spus el.

 

Bitcoin a crescut la 44.000 de dolari

Bitcoin a crescut cu aproape 4%, în ultimele 24 de ore, până la aproximativ 44.000 de dolari. Prețul criptomonedei a crescut în perioada în care știrile despre remarcile lui Zavalny au fost făcute publice pentru prima dată.

Președintele domeniului energetic a dublat, de asemenea, promisiunea președintelui Vladimir Putin de miercuri, prin care cerea țărilor „neprietenoase” să plătească gazul în ruble rusești.

Anunțul lui Putin a dus la creșterea prețurilor la gaze din Europa din cauza temerilor că mișcarea ar putea agrava o piață a energiei aflată deja sub presiune.

„Dacă vor să cumpere, lăsați-i să plătească, fie în valută, iar acesta este aur pentru noi, fie să plătească așa cum este convenabil pentru noi, aceasta este moneda națională”, a spus Zavalny, în comentarii care au fost ca un ecou al avertismentului președintelui Rusiei.

Deși SUA a interzis importurile de petrol rusesc ca parte a sancțiunilor pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei, surse au declarat pentru CNBC că este puțin probabil ca Uniunea Europeană să urmeze exemplul, având în vedere dependența sa puternică de energia rusă, parțial pentru a încălzi casele în timpul iernii.

„Rusia caută în mod clar să se diversifice modurile de plată cu în alte monede”, a declarat Nic Carter, cofondatorul Coin Metrics.

El a declarat pentru CNBC că Rusia s-a pregătit pentru acest tip de tranziție din 2014, când a început să se îndepărteze de toate trezoreriile SUA.

„Dar țara nu era pe deplin pregătită pentru ca activele valutare străine să fie înghețate”, a spus Carter, care este și partener fondator al Castle Island Ventures, o firmă aflată în stadiu incipient, dar concentrată pe criptomonede.

Rusia pare, acum, mai serioasă decât oricând să se îndepărteze de dolar.

„Au ceva de care lumea are nevoie. Rusia este exportatorul nr. 1 de gaze naturale la nivel global”, a spus Carter.

Putin caută alternative pentru Rusia

Președintele Rusiei căută alternative pentru a nu baga țara în default, astfel că, Rusia ar putea converti rezervele de energie în active dure care ar putea fi utilizate în afara sistemului dolarului.

Putin și-a schimbat interesul pe Bitcoin. În 2021, liderul rus declara că, deși credea că Bitcoin are valoare, nu era convins că ar putea înlocui dolarul american în reglementarea tranzacțiilor cu petrol. Acum, cel mai înalt nivel al Kremlinului îl ia în considerare ca formă de plată pentru exporturile majore.

Cu toate acestea, nu este clar dacă lipsa relativă de lichiditate a Bitcoin ar putea susține tranzacții comerciale internaționale de această amploare.

Exit mobile version