FBI: Rusia își supraestimează capacitatea de a evita sancțiunile, cu ajutorul criptomonedelor

Autoritățile americane sunt destul de sigure când vine vorba de capacitatea Rusiei de a eluda sanțiunile primite

Rusia bitcoin

David McBee / Pexels.com

Rusia își supraestimează capacitatea de a evita sancțiunile impuse de SUA și UE folosind criptomonedele, este de părere Christopher Wray, directorul Biroului Federal de Investigații (FBI).

„Abilitatea rușilor de a eluda sancțiunile cu ajutorul criptomonedelor este probabil foarte supraestimată din partea lor și a altora. Suntem, alături de partenerii noștri de peste mări, mult mai eficienți în acest sens decât cred că, apreciazăei, uneori, și există multă experiență în ceea ce privește instrumentele și strategiile care ajută la blocarea acestui tip de efort. În cele din urmă, ceea ce trebuie să facă este să obțină acces la o anumită formă de monedă fiat, care devine mai dificilă”, a spus Wray, citat de Coin Telegraph.

Declarația directorului FBI a fost dată în timpul audierii de joi a Comitetului Selectat pentru Informații a Senatului. Atunci, senatorul din New Mexico, Martin Heinrich, l-a întrebat pe directorul FBI dacă Rusia ar putea răspunde la impactul economic pe care Statele Unite au interzis importurile de petrol și gaze ale țării folosind rezerve de aur, moneda Chinei sau criptomonede.

Directorul Serviciului de Informații Naționale, Avril Haines, a adăugat că președintele rus Vladimir Putin a anticipat probabil sancțiuni din acțiunile sale împotriva Ucrainei și a creat un fond de rezervă pentru a reduce impactul economic.

Cu toate acestea, ea a spus că Departamentul de Trezorerie al SUA și alte guverne străine care acționează pentru a sancționa Rusia au îngreunat accesul la fonduri.

Criptomonedele, prinse în războiul dintre Rusia și Ucraina

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, în 24 februarie, Statele Unite și guvernele din întreaga Uniune Europeană au anunțat sancțiuni menite să dăuneze financiar Rusiei.

Multe agenții și departamente, inclusiv U.S. Financial Crimes Enforcement Network și Comisia Europeană, au declarat că vor analiza posibilitatea ca Rusia să folosească moneda digitală pentru a se sustrage de la sancțiuni.

Președintele american Joe Biden a semnat, de asemenea, miercuri, un ordin executiv menit să creeze un cadru de reglementare pentru criptomonede care menționează riscurile de eludare a sancțiunilor.

Rusia merge în continuare pe reglementarea criptomonedelor

Pe de altă parte, în Rusia, Banca Centrală a Rusiei (CBR) și Ministerul de Finanțe continuă discuțiile cu privire la viitorul criptomonedelor. Un grup de lucru al Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului) și-a exprimat sprijinul pentru reglementarea, mai degrabă decât interzicerea activelor digitale.

Grupul de lucru a cerut „reglementarea clară a industriei activelor digitale”, aceasta fiind cea mai eficientă abordare pentru a reduce riscurile asociate cu adoptarea criptomonedelor în Rusia.

Potrivit presei, aproximativ 50 de experți au participat la sesiunea de panel convocată de grupul de lucru al Dumei „cu privire la chestiunile privind reglementarea criptomonedei”.

Participanții au ajuns la concluzia că reglementarea „eficientă și transparentă” a industriei activelor digitale din Rusia necesită mecanisme „pentru a controla tranzacțiile cu criptomonede”.

Astfel de mecanisme funcționează deja în alte țări, după cum au menționat experții, deși nu există informații publice cu privire la jurisdicțiile la care s-au referit.

Principala concluzie din sesiune este sprijinul aparent al grupului față de abordarea Ministerului de Finanțe privind reglementarea, cu unele rezerve tehnice. Experții au îndemnat Ministerul să sporească eforturile în proiectul său de lege legat de minerit non-instituțional, rolul băncilor tradiționale, procedurile Know Your Customer (KYC) și utilizările ilicite ale criptomonedelor.

În cazul în care se vor pune de acord, camera inferioară va sprijini Ministerul de Finanțe în dezbaterea aprinsă cu CBR, care promovează o abordare restrictivă a criptomonedelor.

Această bătălie a intrat într-o fază decisivă în 2022. Pe 20 ianuarie, CBR a anunțat o propunere de interzicere a mineritului și a circulației monedelor digitale private în țară.

În schimb, Ministerul de Finanțe a răspuns rapid prezentând propriul „cadru de reglementare a mecanismelor de circulație a monedelor digitale”, care a definit activele digitale ca fiind similare cu monedele fiat în multe privințe.

Exit mobile version