Rusia: Banca Centrală testează crypto-rubla în 2022

Rusia: Banca Centrală testează crypto-rubla în 2022

phanurak rubpol | shutterstock

Potrivit unui senior executiv, Banca Centrală a Rusiei plănuiește să pună în aplicare primul prototip de monedă digitală în 2022. Crypto-moneda reprezintă o versiune digitală a rublei, moneda națională a Rusiei.

Guvernatorul Băncii Centrale rusești – Alexey Zabotkin – a declarat că autoritatea centrală este pregătită să lanseze prima versiune a crypto-rublei  până la finalul anului curent. Știrea a fost acoperită astăzi de un trust rusesc de presă.

Planul a fost anunțat de Zabotkin la un eveniment online, organizat de Noua Școală de Economie a Moscovei.

Guvernatorul a ținut să precizeze că prototipul nu va facilita tranzacții reale, propriu-zise între două părți (peer-to-peer, ca în cazul Bitcoin) – ci va servi maidegrabă ca un punct de plecare, de la care începe construirea unui ecosistem digital.

Bazându-ne pe acest prototip, vom începe primele teste de tranzacționare a crypto-rublei de anul viitor – a declarat Zbotkin

Rusia și crypto-rubla în trecut

Ultima dată când a abordat acest subiect, în octombrie 2020, Banca Centrală din Rusia a emis un document pentru consultanță care viza dezvoltarea rublei digitale. În ianuarie 2021, Asociația Băncilor Rusești și-au exprimat feedback-ul față de proiect: aceștia au declarat că modelele propuse de Banca Centrală a Rusiei conține un număr ridicat de riscuri a securității cibernetice și expuneri la fraudă.

La sfârșitul lunii trecute, viceguvernatorul Băncii Centrale rusești Olga Skorobogatova a anunțat că banca plănuiește dezvoltarea unui concept de crypto-rublă. Dânsa a mai adăugat faptul că banca nu înlătură posibilitatea de a taxa tranzacțiile efectuate cu acest tip de monedă digitală.

Exit mobile version