Sam Bankman-Fried se confruntă cu acuzații de mituire a unor oficiali chinezi

Fondatorul FTX, SBF, este inculpat în acuzații de mită în legătură cu conturile de criptomonede deblocate în China

Sam Bankman-Fried se confruntă cu acuzații de mituire a unor oficiali chinezi

Fondatorul și fostul CEO al exchange-ului de criptomonede FTX, Sam Bankman-Fried, cunoscut și sub numele de „SBF”, se confruntă cu 13 noi acuzații din partea autorităților din Statele Unite.

Printre acuzații, SBF este acuzat că a mituit un oficial guvernamental chinez cu 40 de milioane de dolari pentru a debloca conturile de criptomonede ale firmei afiliată cu FTX, Alameda Research.

Potrivit unei plângeri depuse în instanță de către procurorul american Damian Williams, ce susține că SBF și alte părți implicate „au dirijat și au cauzat transferul a cel puțin aproximativ 40 de milioane de dolari în criptomonede, în beneficiul unuia sau mai multor oficiali guvernamentali chinezi”.

Tranzacția ar fi fost făcută pentru a influența și a-i determina pe oficialii chinezi să deblocheze conturile deținute de Alameda Research în valoare de peste 1 miliard de dolari în criptomonede.

Documentul arată că, la începutul anului 2021, autoritățile chineze de aplicare a legii au blocat anumite conturi Alameda pe „două dintre cele mai mari platforme de tranzacționare crypto din China”. Dându-și seama de situație, fondatorul FTX a încercat diverse metode pentru a recupera accesul la conturile blocate, inclusiv transferul de criptomonede către conturi frauduloase ca o modalitate de a ocoli ordinele de blocare ale Chinei.

Documentul de instanță mai precizează că „după luni de încercări nereușite de a debloca conturile, Samuel Bankman-Fried s-a consultat cu alții și în cele din urmă a aprobat și a direcționat o mită de milioane de dolari pentru a încerca să recupereze accesul la conturi”. După deblocarea conturilor sub îndrumarea lui SBF, Alameda și-a reluat activitățile de tranzacționare utilizând criptomonedele deblocate.

Este neclar pe ce exchange-uri chinezești de criptomonede opera Alameda la începutul anului 2021, deoarece China a interzis oficial exchange-urile de criptomonede să ofere servicii în țară începând cu 2017. Mai mult decât atât, o interdicție cuprinzătoare asupra criptomonedelor a fost implementată în septembrie 2021.

Noua acuzație vine în contextul unei serii de arestări importante în industria crypto, inclusiv recenta arestare a lui Do Kwon, co-fondator al Terraform Labs, figură cheie în prăbușirea ecosistemului Terra Luna (LUNC) și Terra USD (USTC) în valoare de 40 de miliarde de dolari.

În plus, el este acuzat de făcut contribuții politice ilegale semnificative. SBF a pledat nevinovat la opt capete de acuzare, care ar putea duce la o sentință de închisoare de 115 ani dacă este găsit vinovat.

Comunitatea globală crypto va urmări îndeaproape evoluțiile în ambele cazuri, FTX și Terra Luna, deoarece rezultatele ar putea avea implicații cu impact larg pentru viitorul industriei.

Exit mobile version