Sancțiuni pentru Rusia: UE și SUA au pornit războiul economic cu țara invadatoare

Mai multe state din G7 au luat măsuri proactive de sancționare a Rusiei pentru că a invadat Ucraina.

Sancțiuni pentru Rusia: UE și SUA au pornit războiul economic cu țara invadatoare

Sancțiuni pentru Rusia: UE și SUA au pornit războiul economic cu țara invadatoare

UE și SUA au aplicat mai multe sancțiuni Rusiei pentru că a invadat Ucraina, astfel că, acum, Vladimir Putin se vede obligat să poarte războiul pe mai multe fronturi, nu doar pe cel armat. Războiul economic declarat Rusiei dă mari bătăi de cap atât guvernului de la Kremlin, cât și oligarhilor care se bucurau de anumite privilegii ce veneau odată cu statutul.

Prima măsură dură pe care Comisia Europeană a impusă Rusiei a fost să o izoleze economic de sistemul financiar internațional, astfel că, aceasta a fost scoasă în afara sistemului SWIFT.

Mai precis, băncile rusești au fost scoase din sistemul Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT). Acest lucru înseamnă că Rusia nu mai poate face atât de ușor plăți transfrontaliere.

Liderii Germaniei, Franței, Marii Britanii, Canadei și SUA au dat o declarație comună prin care își arătau susținerea față de Ucraina în problema invaziei rusești.

 

Ca o paranteză, înainte de negocierile dintre Ucraina și Rusia care urmează să aibă loc la ora redactării acestui material, președintele ucrainean a cerut UE să organizeze o ședință specială prin care țara sa să fie acceptată în UE ca membru deplin.

Revenind la declarația comună a principalilor lideri ai lumii, aceștia au spus că vor trage la răspundere Rusia și se văr asigura ca acest război să fie un eșec strategic pentru Putin.

Ca răspuns la aceste declarații, președintele Rusiei, Vladimir Putin, deja a făcut referire la arsenalul nuclear al țării sale, declarație ce îl îndepărtează tot mai tare chiar și de partenerii strategici pe care se baza până înainte de război.

Sancțiuni pentru Rusia: măsuri proactive din partea UE

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat ieri, cinci măsuri proactive care vor fi îndreptate împotriva Rusiei. Prima a fost scoaterea băncilor rusești în afara sistemului SWIFT.

Acest lucru a forțat deja Banca centrală a Rusiei să crească dobânda de politică monetară de la 9,5% la 20%. Aceasta este una dintre cele mai dramatice creșteri pe care o bancă centrală a fost nevoită să le ia pentru a contracara anumite măsuri economice.

O a doua măsură a constat în blocarea activelor bancii centrale a Rusiei, astfel creându-se încă o barieră financiară greu de trecut, mai ales când vorbim de lichidarea acestor active.

A treia măsură impusă de UE a fost menită să-i țintească pe oligarhii rusi.

„Ne angajăm să luăm măsuri pentru a limita vânzarea cetățeniei – așa-numitele pașapoarte de aur – care să permită rușilor bogați conectați la guvernul rus să devină cetățeni ai țărilor noastre și să aibă acces la sistemele noastre financiare”, a mai declarat von der Leyen.

Comisia Europeană va lansa în curând un grup operativ transatlantic pentru a asigura implementarea efectivă a tuturor sancțiunilor, care urmărește, în primul rând, înghețarea bunurilor de peste mări ale oficialilor ruși, ale elitelor și ale membrilor familiilor acestora. Aceasta este a patra măsură.

Ca a cincea măsură, Comisia intenționează să sporească coordonarea împotriva dezinformarii și a altor forme de război hibrid.

Pericolul venit dinspre criptomonede

Pe măsură ce piețele globale continuă să impună noi restricții financiare Rusiei, publicația Coin Telegraph evidențiază modul în care miliardarii ruși ar putea eluda orice sancțiuni impuse de liderii mondiali prin utilizarea criptomonedelor.

Acum că băncile rusești au fost excluse din rețeaua financiară internațională a SWIFT, criptomonedele pot fi cheia pentru persoanele bogate pentru a se sustrage de la sancțiuni.

„Dacă o persoană bogată este îngrijorată că toate conturile îi pot fi înghețate din cauza sancțiunilor, aceasta poate pur și simplu să-și păstreze averea în Bitcoin pentru a fi protejată de astfel de acțiuni”, a declarat Mati Greenspan, CEO și fondator al Quantum Economics.

Efectele sancțiunilor impuse Rusiei

Acțiunile mondiale au scăzut, prețul petrolului a crescut, iar rubla a ajuns azi la noi minime record, în timp ce Occidentul a intensificat sancțiunile împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

Banca centrală a Rusiei și-a majorat rata cheie a dobânzii la 20% de la 9,5% într-o mișcare de urgență, iar autoritățile le-au spus companiilor axate pe export să fie pregătite să vândă valută străină, în timp ce rubla a scăzut cu aproape 30% până la minime record față de dolar.

Exit mobile version