SEC a intentat un proces împotriva Terraform Labs și lui Do Kwon pentru presupusa fraudă cu criptomonede

Prăbușirea TerraUSD în 2022 a declanșat o reacție în lanț a insolvențelor în spațiul crypto

SEC dă în judecată Terraform Labs și pe Do Kwon pentru presupusa fraudă cu criptomonede

Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare  (SEC) din SUA a intentat un proces împotriva Terraform Labs și a fondatorului său, Do Kwon, în urma acuzațiilor de „orchestrarea unei fraude a valorilor mobiliare de mai multe miliarde de dolari”.

Terraform Labs este compania din spatele stablecoin-ului eșuat TerraUSD, care s-a prăbușit anul trecut, declanșând un val de falimente în industria crypto.

SEC a emis o declarație pe 16 februarie, afirmând că Terraform Labs și fondatorul său, Do Kwon, au oferit și vândut un set interconectat de valori mobiliare crypto, multe dintre acestea fiind vândute în tranzacții neînregistrate. SEC a făcut referire la stablecoin-ul algoritmic al companiei, TerraClassicUSD (USTC), care în cele din urmă a eșuat, și la criptomoneda asociată, Terra Luna Classic (LUNC).

Conform declarației, SEC a susținut că Terraform și Kwon i-au indus în eroare pe investitori cu privire la diferite probleme, inclusiv cine folosea TerraUSD pentru plăți. De asemenea, agenția a numit atât protocolul Anchor, cât și tokeul LUNA drept „active crypto de securitate”. Terraform Labs și Do Kwon au promovat protocolul Anchor, care a fost promovat că oferă 20% dobândă pentru depozitele USTC.

Colapsul prețurilor USTC și LUNC

Procesul deschis de SEC acuză Terraform Labs și fondatorul, Do Kwon, că au prezentat în mod eronat stabilitatea stablecoin-ului algoritmic UST, care trebuia să fie ancorat în raport cu dolarul american.

Procesul susține că, dacă prețul UST scade sub 1 dolari și nu este restabilit rapid de algoritm, va provoca colapsul întregului ecosistem Terraform, deoarece nu existau rezerve sau garanții pentru UST și LUNA, cunoscute anterior ca TerraUSD (UST) și Terra (LUNA).

Potrivit unei declarații a Directorului Executiv al SEC, Gurbir Grewal, proiectul în discuție a fost descris ca fiind „nici descentralizat, nici financiar”. El a afirmat că era o fraudă care se baza pe un stablecoin algoritmic controlat de acuzați, și nu de vreun cod.

Plângerea susține că pârâții au indus în eroare investitorii cu privire la alte câteva probleme legate de produsele Terraform Labs.

Gary Gensler a criticat în continuare faptul că Terraform și Kwon nu au oferit publicului informații complete, corecte și veridice, în special USTC și LUNC.

Gensler a adăugat, de asemenea, că inculpații au comis fraude prin repetarea declarațiilor false și înșelătoare pentru a câștiga încredere și, în cele din urmă, a determina investitorii să sufere pierderi devastatoare.

SEC-ul a vizat, de asemenea, Terraform Labs și Kwon pentru oferta de mAssets, care sunt derivate crypto care urmăresc prețurile acțiunilor companiilor listate public și pentru emiterea tokenului de guvernanță Mirror (MIR) pentru protocolul Mirror care listează mAssets.

Plângerea a pretins că compania și Kwon au vândut MIR ca o valoare mobiliară neregistrată, chiar dacă a fost comercializat ca un token „de utilitate”, și că au făcut declarații înșelătoare despre riscurile asociate investițiilor în token.

SEC a intentat un proces de 55 de pagini la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Sud din New York, cu acuzații legate de încălcarea prevederilor de înregistrare și anti-fraudă ale legii privind valorile mobiliare și a legii privind bursele de valori.

În mai anul trecut, USTC și-a pierdut paritatea cu dolarul american, ceea ce a făcut ca prețul său să scadă și, ulterior, la prăbușirea prețului LUNC, ștergându-le efectiv valoarea. Acest lucru a declanșat o criză generală pe piața de activelor digitale, ceea ce a dus la o pierdere estimată la 40 de miliarde de dolari.

Un grafic pe un an al prețurilor USTC care arată evenimentul din mai
Un grafic pe un an al prețurilor USTC care arată evenimentul din mai | Coingecko

Gensler a lăudat personalul SEC pentru investigația lor, declarând de asemenea că „acuzații au încercat să ne împiedice să obținem informații importante despre afacerea lor”.

El a adăugat în continuare: „Acest caz demonstrează că unele companii de criptomonede vor face eforturi mari pentru a evita respectarea legilor privind valorile mobiliare”.

Este Do Kwon încă în libertate?

Kwon, care este cetățean sud-coreean, este în libertate și se crede că se află în Serbia. El și-a părăsit reședința din Singapore în septembrie, după ce o instanță din Seul a emis un mandat de arestare pentru el. Ulterior, Interpol a emis un aviz roșu pentru Kwon către agențiile de aplicare a legii din întreaga lume în septembrie.

Kwon a negat acuzațiile conform cărora s-ar ascunde de autorități, în timp ce Terraform a acuzat Coreea de Sud că „politizează foarte mult” urmărirea penală a lui Kwon.

Exit mobile version