SEC identifică 12 tokenuri ca valori mobiliare în procesul împotriva Binance și CEO-ului Changpeng Zhao

În urma veștii despre proces, prețurile acestor tokenuri, precum și Bitcoin, au scăzut

SEC identifică 12 tokenuri ca valori mobiliare în procesul împotriva Binance și CEO-ului Changpeng Zhao

proces Binance

Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC) a depus un proces împotriva platformei de tranzacționare criptomonede Binance, a CEO-ului său Changpeng Zhao, dar și a Binance US, la data de 5 iunie 2023.

SEC a acuzat Binance de operarea unei platforme de schimb ilegale în SUA, gestionarea necorespunzătoare a fondurilor clienților și minciuna față de reglementatori.

Procesul susține în mod specific că Binance a folosit în mod abuziv fondurile clienților în unele cazuri, redirecționându-le către o entitate de tranzacționare controlată de Zhao, numită Sigma Chain, și transferând miliarde de dolari către o altă companie controlată de Zhao, numită Merit Peak.

De asemenea, se susține că Sigma Chain s-a angajat în practici de tranzacționare manipulatoare care au inflaționat artificial volumul de tranzacționare al Binance. SEC menționează că Binance a pretins public că firma a fost creată ca o platformă de tranzacționare separată și independentă pentru investitorii din SUA, în timp ce era controlată în secret de Zhao și echipa sa.

Acuzațiile seamănă cu acuzații similare împotriva fostului competitor al Binance, FTX, și fondatorului său Sam Bankman-Fried.

SEC a făcut referire explicită la 12 tokenuri ca fiind valori mobiliare în acest proces, inclusiv BNB (tokenul nativ Binance), stablecoin-ul Binance USD (BUSD), Solana (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Filecoin (FIL), Cosmos Hub (ATOM), The Sandbox (SAND), Decentraland (MANA), Algorand (ALGO), Axie Infinity (AXS) și Coti (COTI).

În proces, SEC a precizat: ,,De la lansarea platformelor Binance, pârâții au pus la dispoziție pentru tranzacționare pe acestea active crypto care sunt oferite și vândute ca contracte de investiții și, astfel, ca valori mobiliare”, adăugând că lista nu este exhaustivă.

Interesant este că Ether (ETH) nu a fost menționat ca o valoare mobiliară în proces, în ciuda declarației anterioare a președintelui SEC, Gary Gensler, potrivit căreia toate criptomonedele în afara de Bitcoin ar putea fi considerate valori mobiliare.

Acest proces are implicații pentru Binance și, eventual, pentru alte platforme de tranzacționare care oferă aceste tokenuri. În urma știrilor despre proces, prețurile acestor tokenuri, precum și ale Bitcoin, au scăzut.

Această acțiune a SEC vine în urma unei acțiuni similare intentate în martie de Comisia de Tranzacționare a Mărfurilor Futures (CFTC) împotriva Binance.

Într-un context mai larg, SEC a intensificat acțiunile împotriva companiilor din domeniul criptomonedelor, cu mai multe procese în ultimele luni, inclusiv împotriva Beaxy și Kraken.

SEC s-a concentrat și pe modificarea definiției „exchange” în conformitate cu Regulamentului 3b-16 a Exchange Act pentru a include platformele care tranzacționează active crypto, inclusiv platformele descentralizate de finanțare (DeFi). Acest lucru sugerează că companiile crypto nu vor primi un set separat de reglementări, ci vor fi integrate în reglementările existente privind valorile mobiliare.

La data de 5 iunie 2023, prețul Bitcoin este de aproximativ 25.760 dolari, în scădere cu 5,23% în ultimile 24 de ore, iar Ethereum se situează în jurul valorii de 1.816 dolari, în scădere cu 4,34% astăzi.

Exit mobile version