SEC investighează prăbușirea monedei stabile UST

Ancheta SEC poate crește presiunea asupra Terraform, care se confruntă deja cu controlul autorităților de reglementare

SEC investighează prăbușirea monedei stabile UST

AdobeStock

Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare al Statelor Unite (SEC) investighează dacă comercializarea monedei stabile TerraUSD, care a precedat prăbușirea de luna trecută, a încălcat reglementările federale de protecție a investitorilor, potrivit Bloomberg.

Spre deosebire de alte monede stabile, UST s-a bazat pe un algoritm, nu pe un emitent central, pentru a-și menține paritatea. Când moneda stabilă a devenit populară în rândul utilizatorilor, Terraform Labs a intervenit pentru a oferi sprijin suplimentar printr-o entitate separată numită Luna Foundation Guard (LFG).

Luna Foundation Guard a cumpărat cantități mari de Bitcoin și alte criptomonede ca monede de rezervă pentru UST. Prin urmare, dacă moneda stabilă ar scădea sub 1 dolar, LFG și-ar folosi rezervele Bitcoin pentru a răscumpăra suficient UST de pe piață pentru a readuce prețul la paritatea cu dolarul american. Dar nu a funcționat.

Când Bitcoin a scăzut brusc ca răspuns la creșterea ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală cu 0,5%, UST și-a pierdut paritatea față de dolarul american a doua zi. 

Prăbușirea Terra a marcat una dintre cele mai mare crize ale criptomonedelor din istorie, ștergând zeci de miliarde de dolari în valoare. De atunci, Terraform și-a relansat blockchain-ul și moneda Luna sub noi nume.

Monedele stabile joacă un rol critic în industria criptomonedelor, deoarece valoarea lor relativ stabilă poate oferi un refugiu sigur pentru mulți investitori pe piața extrem de volatilă.

Ancheta SEC poate crește presiunea asupra Terraform și a directorului său executiv Do Kwon, care se confruntă deja cu controlul autorităților de reglementare pentru că oferă un alt proiect cripto cunoscut sub numele de Mirror Protocol, care le permite utilizatorilor să tranzacționeze active digitale care urmăresc prețul acțiunilor din Statele Unite.

Mirror Protocol este o platformă de tranzacționare care permite utilizatorilor săi să tranzacționeze active „Mirrored” denumite și „mAssets”, menite să fie versiuni sintetice ale acțiunilor.

Oficialii sud-coreeni au lansat, de asemenea, o investigație pentru a determina dacă manipularea intenționată a prețurilor și alte probleme ar fi putut fi în spatele prăbușirii UST de luna trecută, potrivit rețelei locale de televiziune JTBC.

Exit mobile version