Simplu explicat: Conflictul dintre Binance și FTX (Partea a doua)

O defalcare a situației care alimentează războiul dintre FTX și Binance, cele mai mari platforme din lume pentru tranzacționarea de criptomonede.

Simplu explicat: Conflictul dintre Binance și FTX (Partea a doua)

BEN MCSHANE—SPORTSFILE FOR WEB SUMMIT/GETTY IMAGES

Articolul de față reprezintă continuarea primei părți a conflictului dintre Binance și FTX, care poate fi găsită aici.

Chiar dacă la vremea respectivă nu se cunoșteau riscurile pe care Alameda Research le poseda prin expunerea uriașă la FTT pe care au avut-o, Changpeng Zhao a primit ocazia pe care a așteptat-o și a acționat.

Ca parte a cedării locului cu rol de investitor pe care am menționat-o în partea întâi, Binance a primit, în 2021, $2,1 miliarde de la FTX, sub formă de FTT și BUSD…

CZ Zhao a așteptat momentul oportun

Odată cu speculațiile postate pe twitter despre problemele cu care FTX se confruntă, a început și un mic așa-zis război între cei doi șefi executivi ai platformelor de tranzacționare Binance și FTX. Chiar dacă Sam Bankman-Fried a încercat să se apere acuzându-și adversarii că lansează zvonuri false, CZ Zhao a fost cel care a avut ultimul cuvânt de zis.

Văzând riscul la care au ajuns să fie expuși, Caroline Ellison, CEO-ul Alameda Research, a postat pe twitter un mesaj prin care încerca să cumpere OTC, (adică în afara pieței online) la $22, monedele FTT pe care Binance dorea să le lichideze. De asemenea, Sam Bankman a cerut celorlalte platforme să caute o cale amiabilă, nu conflictul.

În orice caz, la scurt timp le-a fost clar tuturor de pe twitter că Changpeng Zhao nu dorea să facă pace. El a alimentat și mai mult sentimentul de frică al pieței prin evidențierea unui transfer on-chain de FTT, în valoare de $584 de milioane, postat de Whale Alert. Mai departe, CZ Zhao a comparat FTX și FTT cu LUNA și a declarat că nu susține jucătorii din piață care doresc să-i facă rău pe la spate.

Postarea patronului Binance a alimentat și mai mult sentimentul negativ al pieței din jurul insolvenței în care FTX s-ar fi putut afla, precum a și contribuit la asocierea FTX cu o entitate anti-crypto. Nu doar atât, însă postarea, precum și monedele vândute, au avut un impact major asupra prețului FTT, făcându-l să sufere un declin de peste 80% într-o singură zi.

Ce se poate întâmpla în continuare cu FTX?

Strategia sclipitoare de care CZ Zhao a dat dovadă odată cu acest atac dovedește faptul că patronul Binance cunoaște foarte bine situația în care sfera crypto se află în aceste momente. După luni de zile în care firme și entități largi au devenit insolvente (vorbim aici de firme care au fost considerate sigure), precum 3 Arrows Capital, Celsius și Luna Foundation – participanții la piața crypto sunt cu adevărat afectați, atât din punct de vedere financiar, cât și psihic.

Cea mai prudentă mișcare pe care investitorii mici și mari pot să o facă este să își retragă fondurile de pe FTX, chiar dacă platforma nu este cu adevărat insolventă. Ironia sorții face că un volum extrem de ridicat al retragerilor ar putea să adeverească speculațiile.

Chiar dacă se dovedește că FTX nu sunt cu adevărat insolvenți, atacul acesta i-a afectat major. Competiția, din care mai ales Binance, are de câștigat de pe urma acestor evenimente.

Ce înseamnă războiul dintre Binance și FTX pentru sfera crypto?

Cel mai evident răspuns este că un astfel de război ar putea conduce la insolvență pentru FTX. Având în vedere și prețurile curente de pe piața crypto, urmările ar putea fi absolut catastrofale.

Există o șansă bună ca FTX să iasă cu bine din situație, însă știm sigur că zarurile au fost aruncate între Binance și FTX. Cel mai probabil că sfârșitul acestui conflict este departe, însă impactul colateral pe care ar putea să-l creeze îi va afecta pe toți participanții la piață.

Exit mobile version