Simplu explicat: Conflictul dintre Binance și FTX (Partea a treia)

Prețul FTT a scăzut atât de mult încât a forțat Alameda Research să închidă operațiunile din cauza bilanțului dezastruos deținut. FTX a oprit depozitele și retragerile și a declarat falimentul

FTX SBF and Binance CZ | kriptokoin.com

Articolul de față reprezintă continuarea primelor două părți ale conflictului dintre Binance și FTX. Ultima parte poate fi găsită aici.

Scurtă recapitulare a conflictului dintre FTX și Binance:

Așa cum Binance Coin (BNB) este moneda exchange-ului Binance, folosită pentru a plăti taxe de tranzacționare și pentru a beneficia de reduceri și avantaje – la fel putem considera și FTT ca fiind moneda FTX, mai puțin faptul că aceasta din urmă nu are funcția de Smart Contracts.

Revenind: faptul că FTT a constituit o poziție atât de largă pentru cele două entități (FTX și Alameda) a devenit o problemă majoră din două motive:

  1. A legat într-un mod inextricabil Alameda, brațul de tranzacționare, de FTX. Acest lucru însemna că dacă FTX suferea daune financiare sau pur și simplu pica, FTT pica odată cu acesta iar Alameda ajungea să dețină în mod majoritar o monedă pe cale să se evaporeze.
  2. Alameda folosea FTT pentru a declara colateralul împotriva pasivelor (sau cheltuielilor) pe care le deținea. Asta însemna că dacă prețul FTT cădea, Alameda nu mai putea să-și plătească datoriile.

FTX și Alameda Research au încercat să calmeze lucrurile

După ce povestea bilanțului dezastruos pe care Alameda îl deținea a fost divulgată pe internet, mulți oameni cheie ai celor două companii au încercat să calmeze lucrurile, inclusiv Caroline Ellison, CEO-ul Alameda Research. Aceasta a declarat într-un mesaj postat pe Twitter că informația care circula pe internet nu prezenta în totalitate peisajul complet și detaliile acestuia.

Ea încerca să sugereze că FTT nu este chiar atât de crucial în toată povestea. Datele, în schimb, spuneau altceva.

În 8 Noiembrie, prețul monedei Solana a fost primul care a suferid scăderi majore. Se știa că FTX este una dintre entitățile cu cea mai mare cantitate de SOL deținută, așa că această scădere a dat de bănuit: exchange-ul vindea alte monede deținute pentru a păstra prețul FTT peste $22.

Deoarece FTX și Alameda au început să vândă alte monede pentru a susține cursul FTT, în scurt timp le-a fost clar tuturor din piață că FTT însemna, de fapt, foarte mult pentru cele două firme.

Probabil că mesajele postate inițial pe Twitter, pe care le-am menționat în a doua parte a conflictului, nu ar fi dus la o scădere atât de puternică a prețului – însă factorul care a contribuit cel mai mult a fost faptul că utilizatorii FTX s-au panicat și au început să retragă masiv fondurile de pe exchange. Asta a condus la un bilanț tot mai mic deținut de FTX, până acesta s-a colapsat complet.

Simplu explicat: Conflictul dintre Binance și FTX (Partea a treia)
FTX Bank Run | Dune Analytics

Retrageri de peste $6 Miliarde de pe FTX în doar 72 de ore

Din cauza panicii induse în rândul utilizatorilor, s-a creat un cerc vicios care a condus la colapsul FTX și al Alameda:

  1. Retragerile masive de pe FTX afectau bilanțul exchange-ului
  2. Utilizatorii s-au văzut nevoiți să vândă FTT
  3. Scăderea prețului FTT i-a speriat și mai tare pe utilizatori
  4. Toate acestea afectau, mai departe, bilanțul deținut de Alameda

În cele din urmă, Alameda a suferit o implozie totală a bilanțului. Prețul FTT s-a scufundat atât de mult, încât pozițiile lor de împrumut prin colateral au fost lichidate. FTX a încercat în zadar să strângă fonduri pentru a acoperi gaura creată de Alameda Research, pentru că investitorii au fost reluctanți și n-au mai avut încredere.

Povestea încă se desfășoară, dar până în prezent știm că Alameda Research a fost complet desființată, că platforma FTX s-a închis împreună cu operațiunile de depozitare și retragere de pe platformă – și că CEO-ul companiei, Sam Bankman-Fried urmează să fie extrădat în Statele Unite pentru a fi judecat.

Exit mobile version