Simplu explicat: Conflictul dintre Binance și FTX (Partea întâi)

Ceea ce majoritatea participanților la piață și urmăritorii acesteia nu știu este că acest conflict datează din 2019, însă abia acum s-a resimțit cu adevărat.

FTX & Binance | Credit: Cryptoslate

Pe parcursul ultimelor zile, două dintre cele mai mari platforme de tranzacționare pentru criptomonede, Binance și FTX, s-au aflat într-un conflict care a afectat întreaga piață, precum și holderii convinși ai acesteia.

Ceea ce majoritatea participanților la piață și urmăritorii acesteia nu știu este că acest conflict datează din 2019, însă abia acum s-a resimțit cu adevărat.

În rândurile următoare vom explica ce s-a întâmplat, cum s-a ajuns aici și de ce este o problemă de o importanță ridicată care ar trebui să ne intereseze pe toți.

Binance și FTX: Apariția pe piața crypto

La scurt timp după ce a fost fondat de Changpeng Zhao în Iulie 2017, Binance a devenit unul dintre cele mai mari, folosite și populare platforme pentru tranzacționarea și deținerea de criptomonede din întreaga lume. Multe alte platforme, precum Coinbase sau BitMEX au încercat să-i fure coroana, însă încercările lor s-au dovedit a fi în zadar.

Totuși, un competitor acerb a fost creat în Mai 2019, când Sam Bankman-Fried a fondat FTX. Întregii industrii i-a fost clar că echipa din spatele acestei platforme se află la un alt nivel din toate punctele de vedere, așa că FTX s-a ridicat spectaculos în topul platformelor într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Platforma lui Changpeng Zhao nu a ajuns pe primul loc din noroc sau speculă. CZ Zhao este un developer extrem de abil și un lider inteligent care a făcut doar mișcări corecte în toți acești ani. Tot pe baza abilităților sale ascuțite, Zhao a decis să investească în FTX în 2019, atunci când s-a lansat.

Cum a început conflictul dintre Binance și FTX?

Pe măsură ce FTX a continuat să se extindă rapid pe parcursul ultimului Bull Market, CZ Zhao a simțit o amenințare din partea platformei americane. Din acest motiv, în 2021, Binance a decis să cedeze rolul de investitor dintr-o rundă de strângere de fonduri de $900 de milioane, întreținută de FTX. La vremea respectivă, CZ Zhao a spus că mutarea face parte din ciclul lor investițional, însă acum știm mai bine cum a stat treaba.

Dând timpul pe repede înainte pentru a ajunge în 2022, ajungem în momentul în care FTX se poziționează pe locul secund în topul platformelor de tranzacționare, Binance fiind pe primul loc. Chiar dacă Binance a rămas lider cu un volum de tranzacționare cel puțin triplu, creșterea FTX a început să-l alarmeze pe CZ Zhao. Există totuși și alte motive pentru care Zhao a fost îngrijorat…

Simplu explicat: Conflictul dintre Binance și FTX (Partea întâi)
Sam Bankman, CEO-ul FTX, este și în prezent un reputat donator al partidului democrat din SUA | unusual_whales

Nu i-a fost nimănui ascuns faptul că Sam Bankman-Fried a fost foarte ambiționat să urce în top prin a câștiga teren în fața instituțiilor financiare de reglementare (în special în Statele Unite). Tot public este și faptul că Bankman a fost unul dintre cei mai mari donatori ai sectoarelor politice americane (fiind și al doilea cel mai mare donator al campaniei lui Joe Biden).

Tactica lui Sam Bankman de a împinge FTX peste Binance

Sam Bankman a înțeles încă de la început că trebuie să se folosească de politicile americane de reglementare pentru a învinge Binance. Acest lucru i-a fost clar și lui CZ Zhao: fiindcă s-a născut în China, pe internet s-a speculat implicarea guvernului chinez în Binance. Din această cauză s-a iscat o tensiune în spațiul crypto între Statele Unite și China, iar Sam Bankman s-a folosit de această oportunitate.

Changpeng Zhao a decis să nu renunțe fără o luptă, iar recent i s-a ivit ocazia de a lovi înapoi. Au existat, în particular, două evenimente majore care i-au oferit patronului Binance ocazia de a ataca FTX:

  1. După ce FTX a publicat propunerile de reglementare a spațiului crypto, s-a putut observa cu ușurință că Sam Bankman încerca să omoare spațiul DeFi, cu intenția de a-l captura prin reglementări. Dintr-odată, Bankman a devenit un inamic al spațiului crypto.
  2. Când CoinDesk a postat un articol care comunica faptul că marea majoritate a fondurilor ($14,6 miliarde) deținute de Alameda Research, ramura responsabilă pentru investiții a FTX, sunt ținute în FTT (FTX Token). Asta însemna că dacă prețul FTT avea să scadă major, FTX ajungea într-o poziție foarte riscantă.

Citește sau ascultă partea a doua a conflictului dintre Binance și FTX 

Exit mobile version