O companie auto va răsplăti cu monede digitale clienții care conduc eficient

Șoferii unei mașini de oraș care sunt prietenoși cu mediul înconjurător vor fi răsplătiți.

Foto: Adobe Stock

Fiat a anunțat că va răsplăti cu monede digitale șoferii modelului Fiat 500 electric. Pentru a obține criptomonedele, aceștia trebuie să conducă eficient, într-un mod prietenos cu mediul înconjurător.

Șoferii vor primi monede digitale „verzi” KiriCoin, care pot fi folosite într-un marketplace dedicat sau pentru reduceri la stațiile de încărcare.

Mai mult, cei mai „verzi” șoferi vor primi echivalentul a 100 de euro în vouchere care pot fi folosite în servicii populare, precum Amazon, Netflix, Apple, Spotify sau Airbnb.

Potrivit companiei auto, cei care conduc într-un mod ecologic pot strânge criptomonede în valoare de până la 150 de euro pe an.

Cât de eficient folosește mașina un șofer este determinat de funcția eco:Score din sistemul de infotainment Uconnect de pe noile automobile electrice Fiat 500.

Sunt luate în calcul elemente precum viteza de deplasare sau distanța parcursă. Datele sunt încărcate în cloud și analizate, apoi utilizatorii primesc un scor cuprins între 0 și 100. Cu cât acesta este mai mare, cu atât șoferul primește mai multe monede digitale. Criptomonedele sunt apoi descărcate într-un portofel virtual din aplicația dedicată a mașinii.

Criptomoneda Kiri a fost dezvoltată de startup-ul Kiri Technologies din Londra – pentru grupul Stellantis, din care face parte marca Fiat. Platforma este disponibilă în 13 țări.

monede digitale
În marketplace-ul Kiri  sunt mai multe categorii de produse – electronice, încălțăminte sau servicii –  care pot fi achiziționate cu monede digitale. (Foto: Fiat)

Potrivit Fiat, pentru un kilometru parcurs într-un oraș, șoferii pot primi 1 KiriCoin, care valorează 2 eurocenți.

„Inițiativa îi stimulează pe șoferii noștri să adopte un stil de condus eficient și responsabil, care nu numai că respectă mediul înconjurător, dar le permite și să sporească eficiența noului 500 în ceea ce privește durata de viață a bateriei și costurile de încărcare”, a declarat Greg Taylor, country manager al Fiat în Marea Britanie.

Noul Fiat 500 electric are o autonomie de până la 320 de km. Încărcarea bateriilor de la 0 la 80% se face în 35 de minute cu un încărcător de mare viteză. Prețurile modelului încep de la 35.000 de euro.

Un sistem similar de recompense, folosit în Finlanda

Inițiativa Fiat ne aduce aminte de un program lansat în Finlanda. Lahti, un oraș situat la 100 de kilometri nord de capitala Helsinki, a dezvoltat o aplicație, CitiCAP, care urmărește emisiile de CO2 ale localnicilor care o au instalată pe telefoane.

Aplicația știe când utilizatorii călătoresc cu mașina, transportul în comun, bicicleta sau pe jos. În funcție de cât de prietenoși sunt cu mediul, utilizatorii sunt recompensați cu bani cu care pot achiziționa bilete pentru mijloacele de transport în comun, primesc acces gratuit la o piscină publică sau o felie de tort.

Companiile auto încearcă să integreze monede digitale în oferta lor

Constructorii auto nu vor să rateze revoluția cripto așa că încearcă să găsească modalități prin care să ofere astfel de servicii.

Daymak, o companie auto canadiană, a anunțat Avvenire Spiritus, o mașină electrică pe trei roți care minează criptomonede atunci când este parcată. Producătorul a anunțat că modelul a reușit să genereze monede virtuale în valoare de 350 de dolari într-o lună.

Banii vor putea fi folosiți de proprietari pentru plata de taxe de drum, a parcării sau pentru încărcarea bateriilor la stațiile dedicate.

Exit mobile version