Protocolul DeFi Solend aprobă preluarea portofelului unei balene pentru a evita prăbușirea DeFi

Dacă SOL scade la 22,30 de dolari, contul balenei devine lichidabil pentru până la 20% din împrumuturile Solend

Protoculul DeFi Solend aprobă preluarea portofelului unei balene pentru a evita prăbușirea DeFi

În ceea ce pare a fi o premieră pentru DeFi, deținătorii de tokenuri ai aplicației de împrumut Solend, a blockchain-ului Solana, au votat pentru preluarea temporară a unui cont care aparține unei balene.

Propunerea, numită „SLND1: Mitigate Risk From Whale”, a fost lansată brusc duminică, iar votul s-a încheiat cu un rating de aprobare de 97%. Pe lângă conflictul de volatilitate neașteptată și vânzările de pe piață, schimbarea impulsivă a așa-numitelor organizații autonome descentralizate (DAO) sugerează că cripto nu este atât de „descentralizat” pe cât ar fi crezut utilizatorii săi.

Aplicațiile DeFi – în care utilizatorii pot tranzacționa și împrumuta fără intermediari, cum ar fi băncile – suferă pentru că tind să fie interconectate, iar problemele din unul pot avea efecte în cascadă asupra altora. Utilizatorii pun adesea tokenuri ca garanție pentru a împrumuta bani într-o aplicație și a-i depune în alta pentru randamente mai mari.

Atunci când prețurile cripto scad, așa cum s-a întâmplat recent, poate declanșa apeluri în marjă asupra garanțiilor, iar utilizatorii care nu abordează acest lucru prin adăugarea mai multor garanții sunt lichidați într-un proces declanșat de software și executat de boți proiectați în acest scop.

Când un utilizator este gata să fie lichidat, acești boți, conduși de programatori și traderi terți, se luptă pentru a lichida pozițiile, astfel încât să poată câștiga un bonus pentru acest lucru, ceea ce este o practică obișnuită în DeFi.

Acest lucru ar putea bloca tranzacțiile pe blockchain, deoarece mulți boți se întrec pentru a lichida poziții. Între timp, vânzarea de monede de către lichidatori poate, de asemenea, să exercite o presiune suplimentară asupra prețurilor tokenurilor, determinând o nouă cascadă de lichidări.

În cazul lui Solend, deținătorii au votat cu o majoritate covârșitoare pentru o propunere de preluare temporară a unui cont care aparține unei balene, după ce aplicația l-a contactat fără rezultat, apropiindu-se de amenințarea unei lichidări masive. În cazul în care o mulțime de boți încep să concureze pentru a declanșa lichidarea, „acest lucru ar putea provoca haos, punând o presiune asupra rețelei Solana”.

Detaliile propunerii includ adresa portofelului balenei și informații mai aprofundate despre motivul pentru care acest cont îi cauzează probleme lui Solend. O parte din problema principală este că conturile mari se confruntă cu lichidări, ceea ce poate pune presiune asupra Solend și utilizatorilor săi.

Conform propunerii, „Dacă SOL scade la 22,30 de dolari, contul balenei devine lichidabil pentru până la 20% din împrumuturile lor (21 de milioane de dolari). Scopul propunerii este de a prelua controlul asupra contului balenei și de a efectua lichidarea printr-o tranzacție over-the-counter (OTC).

Dar mișcarea a fost extrem de neconvențională, a încălcat normele DeFi și a provocat o oarecare furie pe Crypto Twitter. De asemenea, o singură adresă cripto a reprezentat cea mai mare pondere a token-urilor care au votat pentru propunere, ceea ce pare să submineze ideea unei „comunități” susținută de DeFi.

Solend invalidează propunerea SLND1, dar pericolul unei lichidări rămâne

Pe măsură ce comunitatea a condamnat mișcarea, numind-o opusul a ceea ce ar trebui să fie DeFi și de-a dreptul ilegală, echipa Solend a inițiat un al doilea vot pentru propunerea de guvernare pentru a invalida propunerea aprobată anterior. Propunerea s-a încheiat cu 1.480.264 de voturi în favoarea nerespectării propunerii SLND1.

Noua propunere invalidează votul anterior și o va împinge pe Solend să găsească o altă soluție care să nu implice preluări forțate de conturi.

Această situație a pus platforma de creditare cripto în dificultate. Dacă Solend reușește să preia portofelul balenei și să obțină puteri de urgență, îl poate salva pe SOL de o implozie DeFi. Totuși, acest lucru va arăta că bunurile oricui pot fi confiscate în cadrul platformei și pot provoca un boicot.

Pe de altă parte, dacă echipa Solend nu este capabilă să atenueze riscurile din jurul contului balenei, unii cred că poate declanșa o criză Solana, ceea ce face ca prețul SOL să scadă puternic.

Durerea pentru aplicațiile DeFi a fost declanșată după ce creditorii de criptomonede centralizați Celsius Network și Babel au înghețat depozitele și de zvonurile de prăbușire a fondului Three Arrows Capital, care a făcut ca prețurile activelor digitale să scadă cu două cifre în ultimele șapte zile. Celsius a lucrat cu multe aplicații DeFi pentru a obține profituri mari. Aproximativ 30% din toate stEth-urile blocate pe Aave, de exemplu, provin de la Celsius, conform cercetătorului Novum Insights. 

Valoarea totală blocată (TVL) în protocoalele DeFi
Valoarea totală blocată (TVL) în protocoalele DeFi | DeFi Llama

Conform datelor de la DeFi Llama, valoarea totală blocată în DeFi a scăzut la 58 de miliarde de dolari de la 205,7 de miliarde de dolari pe 5 mai, chiar înainte ca prăbușirea blockchain-ului Terra să declanșeze cea mai mare criză cripto a anului.

Exit mobile version