Staking – următoarea mare afacere în industria activelor digitale

Fiecare blockchain are cerințe diferite de staking, împreună cu diferite riscuri asociate.

AdobeStock

Mulți oameni au făcut bani în industria activelor digitale, dar și mulți au pierdut.

Acest lucru face ca identificarea următoarei tendințe majore de creștere a valorii atât a deținerii de criptomonede, cât și a monedelor fiat să fie esențială.

„Pentru industrie, în ansamblu, ne așteptăm ca staking-ul să fie o afacere mare”, a declarat David Lawant, șeful de cercetare la Bitwise Asset Management, a cărei firmă administrează active de 1,3 miliarde de dolari.

Ce este staking-ul?

Staking-ul se poate face doar cu criptomonede care rulează pe blockchain-uri proof-of-stake.

Criptomonedele precum Bitcoin și Ethereum rulează în prezent pe modelul proof-of-work, în care minerii trebuie să finalizeze calcule complexe pentru a valida tranzacțiile și a crea monede noi. Procesul necesită multă putere de calcul și este adesea criticat pentru impactul său asupra mediului.

O opțiune mai ecologică este proof of stake, despre care Lawant crede că face parte din viitorul val al industriei cripto.

Cu proof of stake, utilizatorii validează tranzacțiile în funcție de numărul de monede la stake. Cu cât utilizatorii pun la stake mai multe monede, cu atât este mai probabil ca aceștia să fie selectați pentru a valida tranzacțiile din rețea și pentru a primi recompense.

Această recompensă poate include un randament anual procentual, în funcție de blockchain-ul utilizat.

De exemplu, odată ce Ethereum va trece la proof of stake, validatorii care doresc să pună la stake monede Ether pot câștiga venituri în schimbul sprijinului lor. Aceasta este „fuziunea” de care comunitate este cu adevărat entuziasmată.

Ethereum are în prezent atât un lanț proof of work, cât și proof of stake, care rulează în paralel. În timp ce ambele lanțuri au validatori, doar lanțul proof of work procesează tranzacțiile utilizatorilor. Odată ce fuziunea va fi finalizată, blockchain-ul Ethereum va trece complet la proof of stake.

Beacon Chain permite deja celor care doresc să pună la stake Ethereum pentru a susține rețeaua și să câștige randamente, „care astăzi sunt de aproximativ 4% până la 5%, a spus Lawant.

„Odată ce fuziunea va fi implementată, se așteaptă că aceste randamente să se extindă semnificativ, deoarece participanții vor începe să primească venituri suplimentare”, a mai declarat acesta.

Unii utilizatori se așteaptă la o recompensă de staking de la 7% până la 12% după fuziune.

Alte blockchain-uri, cum ar fi Solana și Cardano, funcționează deja sub proof of stake. Utilizatorii câștigă o recompensă estimată de 5,8% pe an pentru a miza tokenul SOL al lui Solana, în timp ce mizând tokenul MATIC al Polygon utilizatorii pot câștiga o recompensă de până la 19,5%.

Top 10 criptomonede după valoarea în staking
Top 10 criptomonede după valoarea în staking | stakingrewards.com

Fiecare blockchain are cerințe diferite de staking, împreună cu diferite riscuri asociate.

Procesul este în esență un pariu pe viabilitatea unei criptomonede expusă riscului.

„Aceste recompense sunt adesea un simbol al criptomonedei în sine, iar dacă moneda de bază devine lipsită de valoare, recompensele tale de staking devin și ele fără valoare, conform revistei The Business of Business.

Există uneori restricții cu privire la cât de curând vă puteți retrage criptomoneda din staking, anumite penalități pentru nevalidarea activă a tranzacțiilor și o sumă minimă necesară pentru a putea pune la staking.

Unele exchange-uri au evidențiat și veniturile obținute din staking.

„Puteți deja observa viitorul staking-ului în câștigurile unor companii precum Coinbase, care folosește staking-ul ca unul dintre cele mai importante produse ale sale”, a spus Lawant.

Exit mobile version