Startupurile crypto-europene au strâns 5,7 miliarde de dolari în 2022

În ciuda scăderii pieței crypto, startupurile europene de criptomonede ies în evidență, atrăgând investiții crescute de capital de risc

Într-un an marcat de o piață crypto în scădere și numeroase scandaluri de profil înalt, startupurile europene de criptomonede au reușit să contracareze tendința și să atragă niveluri record de investiții de capital de risc (VC).

Potrivit celui mai recent raport privind investițiile de capital de risc în criptomonede din Europa, realizat de RockawayX, o firmă VC axată pe blockchain și furnizorul de date pentru startupuri DealRoom, aceste startupuri au strâns suma impresionantă de 5,7 miliarde de dolari în 2022, în creștere față de 5 miliarde de dolari în 2021.

Startupurile crypto-europene au strâns 5,7 miliarde de dolari în 2022
În 2022, companiile europene de criptomonede au atins un nivel record de finanțare prin capital de risc. | RockawayX

Deși ciclul global de investiții în crypto a atins apogeul în al doilea trimestru, înainte de a scădea brusc în primul trimestru al anului 2023, creșterea continuă în Europa arată rezistență.

Sectorul Web3 a rămas un domeniu cheie de interes pentru investitori, categoria cu cea mai rapidă creștere fiind infrastructura, care include instrumente pentru dezvoltatori, produse de scalabilitate blockchain și blockchain-uri de tip layer 1.

CEO-ul RockawayX, Viktor Fischer, atribuie succesul Europei mediului său favorabil de reglementare și puternicului ecosistem în stadiu incipient.

„Cu un mediu de reglementare din SUA din ce în ce mai ostil, observatorii industriei crypto speculează că centrul de greutate al acesteia s-ar putea muta, ducând finanțarea și inovația către alte regiuni. Aceste date sugerează că există premisele pentru ca Europa să fie un beneficiar major”, a declarat Viktor într-un comunicat de presă.

Fischer a menționat în continuare că scena înfloritoare a startup-urilor crypto din Europa și ecosistemul de top în stadiu incipient ar putea atrage finanțarea în etapele ulterioare care i-a propulsat pe liderii americani în ciclul anterior.

https://twitter.com/viktorfischer/status/1638553129972117504?

Cu toate acestea, 2023 a început prost pentru investițiile în crypto la nivel mondial, investițiile de capital de risc și alte investiții fiind în scădere cu 91% față de anul precedent în luna ianuarie.

Investitorii au început să-și schimbe focusul de la proiectele de finanțare centralizate, cum ar fi platforma de tranzacționare de criptomonede FTX, care s-a prăbușit recent, și susțin acum infrastructura în stadiu incipient, Web3 și proiectele de finanțare descentralizate.

În condițiile în care Europa dă dovadă de rezistență și creștere în fața unei piețe în scădere și mediul de reglementare din SUA devenind mai dificil, este probabil ca regiunea să continue să câștige impuls ca lider principal în ecosistemul global crypto.

Pe măsură ce mediul de reglementare continuă să evolueze, Europa își poate consolida poziția de lider principal pentru inovație și investiții în criptomonede.

Exit mobile version