Statele Unite sancționează Tornado Cash – platforma este acuzată de spălare de bani

Tornado Cash a fost mixerul ales pentru infractorii cibernetici pentru a-și spăla veniturile infracționale cibernetice

Statele Unite sancționează Tornado Cash - platforma este acuzată de spălare de bani

Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a impus sancțiuni platformei Tornado Cash, acuzând-o că a spălat miliarde de dolari în active digitale, inclusiv 625 de milioane de dolari furați de hackerii nord-coreeni.

Tornado Cash a fost un instrument cheie pentru grupul de hackeri nord-coreean Lazarus Group, care a fost implicat în atacul de 625 de milioane de dolari a rețelei Ronin a Axie Infinity în martie, potrivit Departamentului de Trezorerie al Statelor Unite.

Analiza blockchain a dezvăluit că criptomonede furate de pe Ronin au trecut prin Tornado Cash, care a fost conceput pentru a ascunde originea fondurilor.

Depozitele de ETH pe Tornado Cash au crescut, după ce Ronin a fost atacat la începutul acestui an, potrivit firmei de analiză blockchain Nansen.

Depozitele în ETH pe Tornado Cash
Depozitele în ETH pe Tornado Cash | Nansen

În general, aproximativ 18% din cantitatea totală de ETH care a trecut prin Tornado Cash în ultimele luni – 167.400 ETH – a provenit din hack-ul Ronin, potrivit Nansen.

Tim Robinson, co-fondatorul firmei de analiză Blockchain Elliptic, a declarat că a găsit cel puțin 1,5 miliarde de dolari din venituri din infracțiuni, cum ar fi ransomware, hack-uri și fraude, spălate prin Tornado Cash.

El a contestat cifra de 7 miliarde de dolari citată de Trezoreria SUA, spunând că acest număr reprezintă valoarea totală a activelor cripto care au fost trimise prin Tornado Cash, inclusiv tranzacțiile legitime ale utilizatorilor care caută confidențialitate financiară.

Media mobilă pe 30 de zile a valorii primite de mixere a atins un maxim istoric de aproape 52 de milioane de dolari în criptomonede pe 19 aprilie, potrivit unui raport al Chainalysis publicat în iulie. Acesta este aproximativ dublu față de volumele văzute în același timp în 2021.

Media mobilă pe 30 de zile a valorii primite de mixere | Chainalysis

Departamentul de Trezorerie al SUA a luat măsuri similare împotriva mixerului de criptomonede Blender.io în mai. Potrivit OFAC, mixerul ar fi procesat 20,5 milioane de dolari din cei aproximativ 620 de milioane de dolari – aproximativ 173.600 de ETH și 25,5 milioane de USDC – furați din bridge-ul Ronin al Axie Infinity

Conform sancțiunilor OFAC, activele companiilor și ale persoanelor sunt înghețate, iar „oamenilor din Statele Unite li se interzice, în general, să aibă de-a face cu ele”.

Ce este Tornado Cash?

Tornado Cash (Tornado) este un mixer de monede virtuale care funcționează pe blockchain-ul Ethereum și facilitează fără discernământ tranzacțiile anonime, ascunzând originea, destinația și contrapărțile, fără nicio încercare de a le determina originea.

Tornado primește o varietate de tranzacții și le amestecă înainte de a le transmite destinatarilor lor individuali. În timp ce scopul pretins este de a crește confidențialitatea, mixerele precum Tornado sunt utilizate în mod obișnuit de actorii ilegali pentru a spăla fonduri, în special pe cele furate în timpul unor furturi semnificative.

„Tornado Cash a fost mixerul ales pentru infractorii cibernetici care doresc să spele veniturile din infracțiuni și să permită hackerilor, inclusiv celor sancționați în prezent de Statele Unite, să-și spele veniturile infracționale cibernetice, mascând originea și transferul lor. Această platformă ilegală, a spălat monede virtuale în valoare de peste 7 miliarde de dolari de la crearea sa în 2019.”

Oficialii americani și analiștii de la Națiunile Unite au spus de ani de zile că regimul nord-coreean, aflat în lipsă de numerar, se bazează pe atacurile cibernetice asupra ecosistemului crypto pentru a fura bani, pentru a-i spăla și, în acest proces, pentru a se sustrage de la sancțiuni și pentru a-și sprijini investițiile în programul său de arme nucleare.

Valoarea veniturilor generate din operațiunile de furt crypto și din alte activități cibernetice rău intenționate, cum ar fi ransomware, este estimată de monitorii internaționali că depășește cu mult ceea ce câștigă Nord Coreea prin canalele oficiale.

Exit mobile version