Suedia și Japonia experimentează moneda națională CBDC pe blockchain

Suedia și Japonia experimentează moneda națională pe blockchain

MMollaretti | Adobe Stock

Banca Centrală a Suediei va invita băncile comerciale ale țării, mai târziu anul acesta, să testeze moneda digitală propusă (e-krona) pe populație. Băncile suedeze vor să observe cum se descurcă aceasta în cadrul plăților comerciale și de retail din lumea reală.

Băncile centrale din întreaga lume urmăresc să-și lanseze monede digitale stabile ca răspuns la declinul manipulării bancnotelor cash pe care pandemia l-a cauzat.

Până în prezent, proiectul pilot e-krona a fost simulat doar în interiorul Riksbank, însă acesta va fi lărgit suficient pentru a include participanți precum băncile comerciale în următoarea fază a proiectului.

Tehnologia oferă noi posibilități […] însă ceasta nu a fost încercată când vine vorba de plăți amănunțite sau de magnitudine […] și cu nivelul de siguranță necesar – Riksbank, într-o declarație care însoțea un raport privind concluziile trase în urma studierii proiectului pilot

Proiectul pilot s-a desfășurat timp de un an, cu scopul de a testa posibile modele care să paveze instalarea publică a e-kronei în Suedia. Un sondaj realizat în ianuarie de Banca pentru Decontări Internaționale a transmis că băncile centrale care reprezintă o cincime din populația lumii – vor emite propriile monede digitale în următorii 3 ani.

Multe bănci centrale văd monedele naționale digitalizate ca pe o protecție împotriva competiției cauzate de crypto-monede precum Bitcoin. Totodată, acestea păstrează autorităților centrale un rol în sistemul financiar din viitor.

Banca Centrală a Japoniei începe experimentarea cu monede digitale

Bank of Japan a început ieri experimentele necesare pentru a studia fezabilitatea emiterii propriilor monede naționale digitale. Banca Centrală a Japoniei se alătură eforturilor depuse de celelalte bănci centrale care au ca obiectiv să egaleze performanța atinsă de sectorul privat.

Prima fază a experimentelor, care ține până în Martie 2022, se va concentra pe testarea fezabilității tehnice de a emite, distribui și redobândi moneda digitală a băncii centrale – conform unei declarații BOJ.

BOJ va continua să conducă experimentul și va merge mai departe către faza a doua. Aceasta își propune să examineze funcții mai detaliate, cum ar fi stabilirea limitelor de cantitate de crypto-monedă pe care fiecare entitate o poate deține.

Dacă consideră necesar, Banca Centrală va lansa un program pilot care implică furnizorii de servicii de plată și clienții acestora – a declarat luna trecută directorul executiv al BOJ, Shinichi Uchida.

Deși nu există nicio schimbare în poziția BOJ, aceasta nu are în prezent un plan de a emite monede naționale digitale fără a iniția prima dată un experiment în acest sens – a declarat Uchida

Exit mobile version