SVB Financial Group, compania mamă a Silicon Valley Bank, a depus o cerere pentru faliment

Provocările cu care se confruntă băncile din industria crypto sunt evidențiate de falimentul SVB Financial Group

SVB Financial Group, fosta companie-mamă a Silicon Valley Bank, a depus o cerere de protecție pentru faliment în conformitate cu Capitolul 11 în instanța de faliment din Districtul de Sud al New York-ului.

Colapsul băncii a venit în contextul imploziilor Silvergate Bank și Signature Bank, două bănci axate pe criptomonede.

SVB Financial Group, compania mamă a Silicon Valley Bank, a depus o cerere pentru faliment
SVB Financial Group | TradingView

Deși nu la fel de concentrată pe crypto ca cele două firme menționate mai sus, Silicon Valley Bank a avut câțiva clienți notabili din domeniul crypto, cum ar fi emitentul de stablecoin Circle Internet Financial și furnizorul de soluții de transfer digital bazate pe blockchain Ripple.

Pe data de 17 martie, SVB Financial Group a declarat că fondurile de la filiala sa de capital de risc SVB Capital, brokerul SVB Securities și fondurile entităților asociate generale nu vor fi afectate de procedura de faliment. Aceste entități își vor continua operațiunile în mod obișnuit, în timp ce SVB Financial Group explorează alternative strategice pentru afacerea sa.

SVB Financial Group a subliniat faptul că nu mai este asociată cu Silicon Valley Bank N.A. sau divizia sa de banking privat, SVB Private.

Înlocuitorul băncii, Silicon Valley Bridge Bank North America, se află sub jurisdicția Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) și nu este supus procedurii de faliment Capitolul 11.

Conform estimărilor SVB Group, firma dispune de o lichiditate de 2,2 miliarde de dolari, împreună cu alte titluri valoroase de investiții și active, pentru care explorează opțiuni strategice.

Datoria finanțată a SVB Group este de aproximativ 3,3 miliarde de dolari, care afectează doar SVB Financial Group, iar compania deține 3,7 miliarde de dolari în acțiuni preferențiale.

Grupul SVB intenționează să utilizeze procesul aprobat de instanță pentru a lua în considerare opțiunile privind SVB Capital, SVB Securities și alte active.

Ofițerul principal de restructurare al SVB Group, William Kosturos, a subliniat că SVB Capital și SVB Securities vor continua să funcționeze și să servească clienții, sub conducerea echipelor lor independente.

Criza în curs a SVB a creat incertitudine nu doar în sistemul bancar tradițional, ci și în piața crypto.

După ce operațiunile SVB au fost închise pe 8 martie, Circle, operatorul stablecoin-ului USDC, deținea aproximativ 8% din rezervele sale, echivalent cu 3,3 miliarde de dolari, legate de SVB.

Acest lucru a determinat USDC să-și piardă paritatea cu dolarul, pentru scurt timp, scăzând la 0,87 dolari, și apoi să-și recapete valoarea anterioară după ce au apărut rapoarte despre rezolvarea problemei SVB.

Depunerea pentru faliment vine la doar câteva zile după ce HSBC a anunțat că filiala sa, HSBC UK Bank, a achiziționat Silicon Valley Bank UK pentru 1 liră sterlină (1.2 dolari).

Potrivit CEO-ului HSBC Group, Noel Quinn, achiziția a fost benefică pentru banca comercială a companiei din Marea Britanie, deoarece a sporit capacitățile comerciale ale francizei.

Petiția de faliment subliniază provocările cu care se confruntă băncile din industria crypto, care a fost afectată de incertitudine privind reglementarea, riscuri de securitate și volatilitate de piață.

Pe măsură ce mai multe bănci se intră în spațiul crypto, acestea vor trebui să navigheze în aceste probleme și să creeze proceduri solide de gestionare a riscurilor care să protejeze clienții și stakeholderii.

Exit mobile version