Taxele Ethereum scad odată cu volumul DeFi

Volumul tranzacțiilor DeFi a scăzut împreună cu volumul DEX-urilor și costul în gas al unei tranzacții ETH

Alexander | Adobe Stock

Sfera financiară descentralizată (DeFi) a crescut considerabil în popularitate în ultimele luni.

Investitorii noi, atrași de dobânzi mari la depunere pe piețele de lichiditate, s-au dispersat inevitabil și către alte crypto-monede, îndeosebi cele noi, descentralizate, care nu au bagholderi și care sunt listate exclusiv pe DEX.

DEX-urile, piețele de împrumut și alte sectoare DeFi au blocat într-un an de la 1,6 miliarde de dolari – la peste 50 de miliarde. Din această valoare totală, primele 5 platforme DeFi din top alcătuiesc o lichiditate de 25,34 miliarde.

Taxele Ethereum scad odată cu volumul DeFi
Top 5 proiecte DeFi, clasificate după lichiditatea blocată | defillama

Unul dintre cele mai vizibile rezultate a interacțiunii aflată în creștere cu protocoalele DeFi – a fost creșterea tarifelor pentru tranzacții ETH.

Ethereum găzduiește majoritatea proiectelor DeFi de top

Din primele 21 de proiecte financiare descentralizate, ordonate din punct de vedere al lichidităților blocate în Contracte Smart, 20 sunt construite pe blockchain-ul Ethereum; iar una singură – CAKE – pe Binance Smart Chain.

Taxele mari pe ETH

Taxele pe gas au crecut constant din toamna anului 2020. Acestea au atins vârful în 23 februarie, când costul mediu al unei tranzacții depășea cu ușurință plafonul de $10.

Taxele pentru tranzacțiile ETH | etherscan

Dacă la maximul din 23 februarie costul mediu al unei tranzacții era de 373 GWEI, acesta s-a redus cu 70% până în prezent, având un cost mediu de 112 GWEI la data de azi, 4 martie.

Tranzacțiile DeFi scad odată cu piața

Scăderea taxelor pentru tranzacțiile ETH a fost pricinuită de volumul zilnic al exchange-urilor descentralizate, aflat și el în scădere.

Volumul zilnic al DEX-urilor | duneanalytics

Datele furnizate de Dune Analytics sugerează că volumul agregat al exchange-urilor descentralizate se află într-o continuă scădere din 23 februarie, când a stabilit un maxim la 4,35 miliarde de dolari tranzacționați.

La data scrierii acestui articol, volumul zilnic al DEX-urilor nu trece de 40% din volumul pe care platformele descentralizate l-au avut atunci.

 

Exit mobile version