Terra (LUNA) înregistrează o creștere de 75% – depășind astfel Ethereum după valoarea totală din staking

În contrast cu scăderile din piață ca urmare a situației geopolitice dificile și a căderii pieței criptomonedelor, Terra (Luna) a bucurat investitorii cu o creștere spectaculoasă de peste 75% în ultima lună

Adobestock | Creativa Images

Terra (LUNA) a fost unul dintre cele mai performante active financiare în luna februarie, o lună în care Rusia a invadat Ucraina – declanșând un conflict militar și geopolitic nemaiîntâlnit în Europa ultimelor decenii. 

Invadarea Ucrainei de către puterea nucleară Rusia a provocat o cădere agresivă a pieței criptomonedelor, majoritatea tokenurilor înregistrând scăderi a prețului de două cifre. În contrast cu aceste scăderi, prețul LUNA a crescut cu puțin peste 75% în luna februarie, până la 92 de dolari. Comparativ, performanța procentuală a altor active digitale populare, în principal Bitcoin și Ethereum, în aceeași perioadă s-a situat în jurul valorii de 12,5% și 9% respectiv.

LUNA/USD vs. BTC/USD vs. ETH/USD - prețul săptămânal | TradingView
LUNA/USD vs. BTC/USD vs. ETH/USD – prețul săptămânal | TradingView

Terra depășește Ethereum – după valoarea totală în staking

Creșterea grandioasă din ultima săptămână a prețului token-ului LUNA al blockchain-ului Terra, a dus la poziționarea acesteia ca al doilea cel mai mare activ după valoarea totală în staking. Potrivit statisticilor, LUNA a depășit ETH, care are aproximativ 28 de miliarde de dolari în valoarea totală din staking, la momentul scrierii acestui articol.

Datele oferite de Staking Rewards arată că LUNA are aproximativ 30 de miliarde de dolari în staking pe diferite protocoale, reprezentând cea mai mare parte a capitalizării de piață a tokenului de 34 de miliarde de dolari.

Top 5 criptomonede după valoarea totală din staking | stakingrewards.com

Cei hotărâți să câștige bani făcând staking la deținerile de LUNA, pot să se aștepte la recompense din randamente anuale de peste 6,8%. Aproximativ 41% din toate tokenurile valabile sunt în staking, potrivit datelor.

LUNA este unul dintre cele două criptomonede emise de Terra, un protocol blockchain care utilizează moneda stabilă bazată pe dolar UST pentru a construi un sistem global de plăți. LUNA a fost printre cele mai performante criptomonede din ultimii doi ani, cu o creștere de aproape 76.130% de la minimele de 0,12 dolari din 18 martie 2020.

Staking-ul funcționează ca un stimulent pentru utilizatorii unui blockchain – care este bazat pe modelul Proof of Stake – de a-și bloca sau depozita o anumită sumă de monede în rețea devenind astfel validatori. Deținătorii sunt răsplătiți pentru asta în aceeași monedă digitală, fiind totodată încurajați să-și păstreze activele digitale pentru o perioadă mai lungă de timp. De obicei, aceste rate anuale sunt mai mari decât cele oferite de instituțiile tradiționale.

La moment, activul digital SOL al blockchain-ului Solana rămâne pe primul loc după valoarea totală din staking, cu aproximativ 38 de miliarde de dolari în SOL depozitați în staking pe diferite protocoale. Cei ce fac staking câștigă aproximativ 6% în randamente anuale.

Cu toate acestea, Ethereum își păstrează dominanța în ceea ce privește valoarea totală blocată (TVL) pe aplicațiile lansate pe blockchain-ul său. Peste 114 miliarde de dolari sunt blocați în aplicațiile bazate pe Ethereum, comparativ cu 23 de miliarde de dolari blocați în aplicațiile bazate pe Terra și 7 miliarde de dolari în aplicațiile bazate pe Solana – potrivit datelor de la Defillama.

Valoarea totală blocată a Ethereum (TVL) este de 113.65 miliarde de dolari | defillama.com

29 de milioane de tokenuri ale Terra au fost arse

Datele preluate de pe platforma de analiză Smart Stake au arătat că protocolul Terra a ars recent 29 de milioane de monede LUNA în valoare de 2,57 miliarde de dolari. Acest lucru s-a întâmplat pe măsură ce oferta de TerraUSD (UST), moneda stabilă susținută de LUNA, a crescut de la aproximativ 11,26 milioane pe 1 februarie la aproape 12,92 milioane pe 28 februarie – marcând o creștere de aproape 14,75% într-o lună.

Totalitatea monedelor LUNA și UST emise în februarie 2022 | Smart Stake

Traderii consideră că oferta în creștere a UST este un catalizator optimist pentru LUNA, în principal din cauza așa-numitului model de token UST-LUNA. În detaliu, Terra păstrează nivelul USD al UST printr-o politică monetară elastică, deci, atunci când valoarea UST depășește 1 USD, Terra își stimulează utilizatorii să ardă LUNA și să mențină UST.

Dar atunci când aprovizionarea UST se contractă, evaluarea LUNA scade din cauza încetinirii mecanismului de ardere. Din acest motiv valoarea LUNA tinde să crească odată cu oferta UST.

La ce putem să ne așteptăm

Unul dintre cele mai importante parteneriate ale Terra este cu Chai, o aplicație de plată mobilă. Furnizorul de plăți mobile ce are peste 10 milioane de utilizatori folosește blockchain-ul Terra pentru procesarea plăților.

Terra va crea interoperabilitate cu rețeaua Cosmos, și, de asemenea, va arde taxele redirecționând taxele din swap către validatori. În viitorul mai îndepărtat, blockchain-ul Terra și-a propus creșterea interoperabilității cu Ethereum, Solana și, bineînțeles, cu un număr mai mare de stablecoins. Terra se confruntă cu o volatilitate ridicată, la fel ca orice altă criptomonedă, iar asta vă poate ajuta să preziceți prețul LUNA și să tranzacționați în consecință.

Exit mobile version