Tether pierde 2 miliarde de dolari din capitalizarea de piață în 2 zile

Cea mai recentă criză pe piața cripto a dus la o anxietate sporită în rândul investitorilor

Tether pierde 1,6 miliarde de dolari din capitalizarea de piață în 2 zile

Investitorii au retras aproximativ 2 miliarde de dolari în 48 de ore din moneda stabilă USDT a lui Tether, fixată de dolarul american, ducând oferta circulantă la 70 de miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din octombrie 2021, potrivit CoinMarketCap.

Tether: Capitalizarea de piață | CoinMarketCap
Tether: Capitalizarea de piață | CoinMarketCap

USDT-ul lui Tether are o structură financiară diferită de cea a „monedei stabile algoritmice” UST a blockchain-ului Terra, care s-a prăbușit luna trecută. Dar USDT a fost mult timp supus scepticismului investitorilor cu privire la activele care îl susțin și dacă răscumpărările vor fi onorate într-o criză majoră.

Cea mai puternică scădere a ofertei totale de monede stabile din istorie

Oferta totală de monede stabile a cunoscut cea mai puternică scădere din istorie în al doilea trimestru al anului 2022. Răscumpărările de monede stabile au crescut ca urmare a „ absenței lichidității pe termen scurt și a preocupărilor legate de insolvență care nu au fost prezente în timpul panicii din 2020”, potrivit companiei de analiză a datelor Coinmetrics.

Lucas Nuzzi, șeful de cercetare și dezvoltare la CoinMetrics, a evidențiat datele prin Twitter pe 16 iunie, cu un grafic care arată oferta totală de monede stabile din ianuarie 2020.

Nuzzi a remarcat că Tether a înregistrat cele mai multe răscumpărări dintre toți emitenții centralizați de monede stabile, cu 7 miliarde de dolari în totalul aprovizionării USDT care au dispărut în aprilie și mai, cel mai probabil din cauza acțiunilor câtorva , mai degrabă decât a pieței mai largi.

Implozia ecosistemului Terra, inclusiv tokenul său nativ LUNA și a monedei stabile UST din mai, a coincis cu decuplarea USDT a lui Tether față de dolarul american cu aproximativ 5%. Drept urmare, au fost răscumpărate aproximativ 7 miliarde de dolari, deoarece jucătorii mari au încercat să iasă de pe piață și să evite orice potențial măcel.

Un alt proiect puternic afectat a fost DAI de la MakerDAO, care și-a văzut aproximativ 40% din aprovizionare sa răscumpărată, provocând astfel „cel mai mare eveniment de lichidare din istoria sa”.

Pe fondul tulburărilor, moneda stabilă USDD a blockchain-ului Tron, care are o capitalizare de piață de peste 700 de milioane de dolari, s-a decuplat de dolar și nu și-a revenit de atunci, în ciuda angajamentului fondatorului Tron, Justin Sun, de a distribui 2 miliarde de dolari în rezerve pentru a-și apăra stabilitatea.

Compoziția rezervei Tether pentru a susține prețul USDT a fost de multă vreme un domeniu de îngrijorare pe piața cripto, cu întrebări legate de deținerea vagă de „hârtie comercială” și investițiile în active digitale. Potrivit site-ului Tether, rezerva deține active în valoare de aproximativ 71 de miliarde de dolari.

Prețul USDT și-a menținut paritatea față de dolarul american, deși se tranzacționează oarecum sub 1 dolar pe exchange-urile cripto, ceea ce indică faptul că presiunea de vânzare îi împinge prețul în jos. La momentul redactării acestui articol, USDT se tranzacționează la 0,998 dolari.

Exit mobile version