Pe măsură ce Tether pierde din capitalizarea de piață, USDC câștigă teren

USDC a avut un volum zilnic real de tranzacționare de 1,1 miliarde de dolari în rețeaua Ethereum, dublu față de volumul real de tranzacționare al USDT

AdobeStock

În timp ce capitalizarea de piață a Tether a pierdut 19% de la începutul lunii mai, când a stabilit un nou maxim istoric de 83 de miliarde de dolari, USDC a câștigat 5% și a atins un maxim istoric de 56 de miliarde de dolari. Aceasta înseamnă că oferta Tether s-a micșorat rapid din luna mai – un semn că marii investitori și-au încasat pozițiile USDT de la prăbușirea pieței – în timp ce oferta USDC a crescut, sugerând o creștere a cererii.

Tether: Evoluția capitalizării de piață
Tether: Evoluția capitalizării de piață | CoinGecko

 

În ultimele 50 de zile, moneda stabilă a Circle a stabilit un nou maxim de 28 de ori. Diferența dintre USDC și Tether s-a redus la aproximativ 12 miliarde de dolari.

USDC: Evoluția capitalizării de piață în ultimul an

Acum, USDC ar putea ajunge din urmă pe Tether dacă capitalizarea sa de piață crește cu aproximativ 21% sau mai devreme dacă Tether continuă să piardă teren. Dar toate acestea implică o avertizare foarte serioasă: este periculos, mai ales acum, să presupunem că performanța trecută a unui activ garantează ceea ce va face în viitor.

Traderii folosesc adesea monede stabile precum Tether și USDC pentru a intra și a ieși din tranzacții cu alte criptomonede, în special acolo unde dolarul american este inaccesibil și în exchange-urile descentralizate, precum Uniswap. Aceste monede stabile reprezintă o parte semnificativă din volumul zilnic de tranzacționare al pieței cripto, depășind adesea volumul de tranzacționare combinat al Bitcoin, Ethereum și alte 10 monede de top după capitalizarea de piață.

Dar, de la începutul lunii mai, oferta în circulație a lui Tether – monedele disponibile publicului, excluzând vânzările private sau monedele deținute de companie – a scăzut cu 15 miliarde. În a doua săptămână a lunii mai, când ecosistemul Terra s-a prăbușit și diferite monede stabile au început să-și piardă paritatea față de dolarul american, deținătorii Tether ar fi răscumpărat monede stabile în valoare de 7 miliarde de dolari în numerar, după ce USDT și-a pierdut, pentru scurt timp, paritatea față de dolarul american.

Acest lucru ar putea indica faptul că investitorii și-au pierdut atât de multă încredere în recuperarea criptomonedelor, încât chiar și monedele stabile încep să pară ca o investiție riscantă.

Deși USDT și USDC nu sunt lipsite de concurență, ele domină cu ușurință piața monedelor stabile. Capitalizarea lor de piață combinată reprezintă 79% din totalul de 155 de miliarde de dolari, potrivit CoinGecko. A treia cea mai mare monedă stabilă, Binance USD (BUSD), are o capitalizare de piață de 17 miliarde de dolari.

Capitalizarea de piață a monedelor stabile de top | CoinGecko

USDC a supraviețuit crizei Terra fără a scădea sub 0,99 dolari. Cu toate acestea, și-a pierdut paritatea pentru scurt timp, scăzând la 0,97 dolari luna trecută, la o zi după ce Celsius a anunțat că are conturile înghețate, potrivit CoinGecko.

Tether a încercat să sporească încrederea în monedele sale stabile. Compania a declarat că prăbușirea ecosistemului Terra și problema de lichiditate a Celsius nu au niciun impact asupra rezervelor sale. Totuși, investitorii par să migreze către USDC.

USDC depășește volumul de tranzacționare al Tether pe Ethereum

Potrivit Messari, USDC a avut un volum zilnic real de tranzacționare de 1,1 miliarde de dolari în rețeaua Ethereum, dublu față de volumul real de tranzacționare al USDT de 579 de milioane de dolari.

Valoarea reală a volumului este calculată de Messari prin compilarea datelor numai din exchange-urile despre care consideră că au „volume semnificative și legitime de tranzacționare cu criptomonede” și, prin urmare, diferă de indicatorul „volum total” mai frecvent întâlnit.

Exchange-urile incluse în indicatorul de volum real al lui Messari includ: Binance, Bitfinex, Bitflyer, Bitstamp, Bittrex, Coinbase Pro, Gemini, itBit, Kraken, Poloniex și exchange-urile urmărite pe OnChainFX.

Desigur, indicatorul de volum real al lui Messari nu spune toată povestea. În toate blockchain-urile și exchange-urile, CoinGecko arată că USDT se află în continuare în fruntea listei, cu un volum zilnic de tranzacționare de 44 de miliarde de dolari, în timp ce USDC are un volum de 5 miliarde de dolari.

Volumul total de tranzacționare al monedelor stabile de top | CoinGecko

Cu toate acestea, nu este clar cât de mult din volum se datorează utilizării USDT pentru „wash trading” cu scopul de a umfla volumul unor monede sau a unor exchange-uri, motiv pentru care a fost dezvoltat indicatorul volumului real.

Ca răspuns la răscumpărările continue și la îndoielile puse cu privire la rezervele sale, Paolo Ardoino, CTO al Tether, a declarat pentru Euromoney că USDT intenționează să obțină audituri adecvate de la primele 12 firme de audit.

Exit mobile version