Top 10 cripto-miliardari în acest moment. Numărul lor a crescut cu 60% în acest an

Numărul miliardarilor de pe piața cripto a crescut cu aproape 60% în 2022 față de anul trecut, după ce monedele digitale au trecut printr-o perioadă bună.

Foto: Adobe Stock

Sunt acum 19 cripto-miliardari în lume, persoane care au o avere de cel puțin 1 miliard de dolari, realizată din investiții în active cripto și blockchain, potrivit Forbes. Șapte dintre acești oameni au intrat în clubul select în acest an.

Atrage atenția faptul că marea majoritate a cripto-miliardarilor provin din SUA. Doar trei dintre aceștia au altă cetățenie.

Pe primul loc în clasament se situează, cu o avere estimată la 65 de miliarde de dolari, CEO-ul și fondatorul canadian de origine chineză al platformei de tranzacționare Binance, Changpeng „CZ” Zhao. Antreprenorul de 44 de ani deține aproximativ 70% din companie. Zhao deține și Bitcoin, dar valoarea investiției nu este cunoscută.

miliardari
Sam Bankman-Fried, CEO-ul FTX este unul dintre puținii miliardari care au promis că vor renunța la aproape toată averea.

Pe locul doi, la distanță destul de mare, urmează americanul Sam Bankman-Fried, fondatorul FTX. SBF are o avere de 23 de miliarde de dolari, din care plănuiește să țină pentru el doar 1%. Restul banilor vor fi donați, potrivit antreprenorului, adept al „altruismului eficient”. Aceasta este o mișcare socială și o filozofie care se concentrează pe ideea de a face cât mai mult bine pentru un număr cât mai mare de oameni.

„Rămâi destul de repede fără modalități cu adevărat eficiente de a fi fericit cheltuind bani. Nu vreau un iaht”, a declarat Bankman-Fried.

Podiumul este întregit de Brian Armstrong, CEO-ul și fondatorul Coinbase, cea mai mare platformă de tranzacționare de criptomonede din SUA. Averea lui era estimată, la momentul redactării articolului, la 6,6 miliarde de dolari. Armstrong s-a făcut remarcat în 2020 când le-a cerut angajaților să nu mai discute politică la serviciu.

Un alt nume cunoscut din listă este cel al lui Chris Larsen, cofondator al Ripple, care are o avere de 4,3 miliarde de dolari. El a făcut valuri recent după ce a lansat o campanie, „Change the Code, Not the Climate”, prin care face presiuni pentru trecerea ecosistemului Bitcoin la sistemul Proof-of-Stake (PoS), care ar reduce semnificativ emisiile poluante pentru cea mai populară criptomonedă din lume.

Alt cripto-miliardar din afara Americii de Nord este Song Chi-hyung. Antreprenorul din Coreea de Sud are o avere estimată la 3,7 miliarde de dolari. El este fondatorul celei mai mari platforme de tranzacționare cripto din statul asiatic, Upbit. Vicepreședintele executiv al Dunamu, compania care deține Upbit, Kim Hyoung-nyon, face parte și el din club, cu o avere de 1,9 miliarde de dolari.

Top 10 cripto-miliardari în acest moment:

10. Jed McCaleb (cofondator și fondator al Ripple și Stellar) – 2,5 miliarde de dolari
9. Barry Silbert (fondatorul companiei de investiții Digital Currency Group) – 3,2 miliarde de dolari
8. Song Chi-hyung (fondatorul Upbit) – 3,7 miliarde de dolari
7. Cameron Winklevoss (investiții în Bitcoin) – 4 miliarde de dolari
6. Tyler Winklevoss (investiții în Bitcoin) – 4 miliarde de dolari
5. Chris Larsen (cofondatorul Ripple) – 4,3 miliarde de dolari
4. Garry Wang (cofondator al FTX) – 5,9 miliarde de dolari
3. Brian Armstrong (fondatorul Coinbase) – 6,6 miliarde de dolari
2. Sam Bankman-Fried (cofondator al FTX) – 23 de miliarde de dolari
1. Changpeng Zhao (fondatorul Binance) – 65 de miliarde de dolari

Prima listă a celor mai bogați oameni din domeniul cripto a fost publicată de Forbes în 2018. La momentul respectiv din aceasta făceau parte doar câțiva oameni. Tot atunci, pentru a intra în listă pragul minim pentru avere era de 350 de milioane de dolari.

Astăzi, industria cripto are o valoare apropiată de 2.000 de miliarde de dolari, iar noi startup-uri apar aproape zilnic. În aceste condiții, numărul miliardarilor din domeniu va crește, probabil, rapid.

Exit mobile version