Cele mai bune 3 cripto-smartphone-uri ale momentului

Un smartphone securizat poate fi platforma ideală pentru tranzacții sigure cu criptomonede.

Foto: Adobe Stock

Tehnologia blockchain s-a extins, datorită nivelului de securitate ridicat oferit, în multe domenii și a ajuns inclusiv în smartphone-uri.

Există utilizatori care nu sunt impresionați de cele mai noi și puternice modele de telefoane inteligente de la Apple, Samsung sau Xiaomi, ci de smartphone-uri foarte sigure, de la producători de nișă, precum Sirin Labs sau Bittium.

Spre deosebire de iPhone 13 sau Galaxy S22, cripto-telefoanele sunt mult mai rezistente la atacuri informatice, previn colectarea și scurgerea de date și pot fi folosite pe post de portofele sigure pentru criptomonede.

Vă prezentăm cele mai bune 3 cripto-smartphone-uri ale momentului:

smartphone
Finney U1

1. Sirin Labs Finney U1

Acest model este produs de compania israeliană Sirin Labs. Telefonul rulează un sistem de operare proprietar, bazat pe Android, numit Sirin OS. Platforma include aplicații descentralizate, comunicații sigure (VoIP, text, e-mail), autentificare în trei pași (3FA), tranzacții securizate și un portofel cripto „cold” (offline). Multiplele „straturi” de securitate de care dispune telefonul îl fac unul dintre cele mai sigure din lume. Chiar și așa, interfața de utilizare este prietenoasă.

Platforma hardware, pe scurt: Finney U1 dispune de ecran cu diagonala de 6”, procesor Snapdragon 845, 6 GB memorie RAM, capacitate de stocare internă de 128 GB (plus slot pentru card micro-SD), baterie de 3.280 mAh și cameră principală cu senzor de 12 MP.

Smartphone-ul costă aproape 1.000 de dolari, dar prețul nu mai pare atât de mare dacă îl comparăm cu cel al modelelor high-end recente de la Apple sau Samsung.

HidR Carbon, un smartphone produs de CryptoDATA.

2. Smartphone românesc: CryptoDATA HidR Carbon

Acest model este produs de firma românească CryptoData. Telefonul folosește tehnologia blockchain pentru a securiza datele utilizatorilor și rulează un sistem de operare bazat pe Android. Spre deosebire de alte modele foarte sigure, acesta arată ca un smartphone modern.

HidR Carbon include două medii, unul în care pot fi rulate aplicațiile obișnuite (Facebook, Instagram, WhatsApp) și Secure Mode, o partiție pe care sunt permise doar aplicațiile securizate. Trecerea de la un mediu la altul se face prin apăsarea unui buton fizic. Dispozitivul include sisteme de securitate hardware, software (Blockchain InterPlanetary File System) și oferă telecomunicații securizate (Voice Over Blockchain Protocol). Totodată, HidR Carbon vine cu propria rețea VPN.

Platforma hardware, pe scurt: Telefonul are display cu diagonala de 6,8”, procesor MediaTek G80, 8 GB memorie RAM, capacitate de stocare internă de 128 GB, sistem triple-camera pe partea din spate (main + ultrawide + macro / 48 MP+16 MP+5 MP) și baterie de 5.150 mAh.

CryptoData HidR Carbon costă 800 de dolari.

Tough Mobile 2 C

3. Bittium Tough Mobile 2 C

Compania finlandeză Bittium și-a făcut un nume în industria sistemelor securizate de comunicații militare. Astfel, intrarea lor pe piața smartphone-urilor foarte sigure nu surprinde.

Modelul Tough Mobile 2 C nu este un smartphone bazat pe tehnologie blockchain, dar este recomandat pentru investitorii în cripto care doresc un nivel ridicat de confidențialitate și securitate datorită sistemelor criptografice avansate. Telefonul are design rugged (rezistent la intemperii), include criptare end-to-end (la ambele capete), propria rețea VPN (SafeMove mobile Virtual Private Network), sisteme care avertizează utilizatorul de fiecare dată când dispozitivul este vizat de un atac informatic și hardware gândit în așa fel încât să se autodistrugă în caz de deschidere neautorizată a carcasei.

Smartphone-ul dispune și de o a doua baterie de backup. Telefonul rulează în paralel două sisteme de operare, unul foarte sigur (Bittium Secure OS) și altul pentru utilizare obișnuită (Android 10). Pe platforma sigură, utilizatorii își pot păstra portofelele pentru criptomonede.

Platforma hardware, pe scurt:

Telefonul costă 3.800 de dolari.

Exit mobile version