Topul țărilor cu cel mai mare și cu cel mai mic impozit pe criptomonede

Coincub a lansat un clasament al taxelor crypto, subliniind cele mai rele și cele mai bune țări în ceea ce privește impozitarea criptomonedelor

Topul țărilor cu cel mai mare și cu cel mai mic impozit pe criptomonede

Taxarea investițiilor crypto este acum o prioritate pentru multe guverne. Cu toate acestea, unele țări sunt mai liberale decât altele când vine vorba de criptomonede.

Clasamentul impozitelor crypto | Coincub
Clasamentul impozitelor crypto | Coincub

Care țări sunt cele mai agresive în ceea ce privește impozitarea criptomonedelor? Firma de analiză crypto Coincub a lansat un clasament al taxelor crypto, subliniind cele mai rele și cele mai bune țări în ceea ce privește impozitarea criptomonedelor.

Țările cu cele mai mari taxe 

Țările cu cele mai ridicate taxe | CoinCub

Belgia: Cunoscută pentru impozitul său consistent de 33% pe câștigurile de capital din tranzacționarea criptomonedelor, Belgia reține, de asemenea, până la 50% din veniturile profesionale din tranzacționarea cu criptomonede. 

Islanda: Orice câștig de până la 7.000 de dolari este supus unui impozit sub 40%, în timp ce câștigurile mai mari vor suporta un impozit de 46%,

Israel: Israelul nu acordă niciuna dintre scutirile obișnuite pentru câștigurile din criptomonede care se aplică câștigurilor valutare normale. Drept urmare, vânzările de criptomonede sunt adesea supuse unui impozit pe câștigurile de capital de până la 33%. Impozitul pe venit poate ajunge până la 50% dacă activitățile de investiții cripto sunt considerate bazate pe afaceri.

Filipine: În Filipine, orice venit crypto sub 4.500 de dolari nu este impozitat, dar după aceea, orice venit este impozitat cu până la 35%. Guvernul țării a discutat, de asemenea, noi taxe pe cripto până în 2024, ridicând îngrijorarea că țara ar putea urma exemplul Indiei și ar putea impune o taxă fixă ​​de 30% pe toate veniturile cripto.

Japonia: Japonia se clasează printre primele cinci țări care taxează cel mai agresiv criptomonede în clasamentul CoinCub. Țara are un sistem de impozitare progresivă asupra veniturilor care sunt considerate venituri diverse. Cotele de impozitare variază de la 5% la 45%, în funcție de valoarea profitului brut.

Printre alte economii stricte privind criptomonedele, CoinCub a menționat și țări precum India, Austria, Statele Unite, Norvegia, Danemarca și Franța.

Cele mai prietenoase țări cu criptomonedele

În general, paradisurile fiscale au oferit în mod tradițional stimulente fiscale foarte atractive pentru a atrage afaceri și investitori de peste mări.

Această listă ia acele țări care nu au scopul exclusiv de a atrage investitori din străinătate, dar au decis să adopte politici de cote de impozitare scăzute sau generoase pentru populația lor locală, potrivit raportului CoinCub.

Topul celor mai prietenoase țări cu criptomonedele | Coincub

Germania: Germania se află în fruntea listei cu politici fiscale mai prietenoase pentru rezidenți. Activele deținute de rezidenți mai mult de un an nu sunt supuse impozitului. Ca urmare, mai mulți rezidenți tind să-și plaseze investițiile în conturi tradiționale de economii, mai degrabă decât în ​​consumul direct.

Italia: Câștigurile provenite din Italia sunt impozabile ca venit, câștigurile de până la 51.000 de euro sunt scutite de impozit, în timp ce veniturile și câștigurile din străinătate sunt scutite de impozite.

Elveția: Câștigurile totale de capital pentru investitorii în criptomonede sunt scutite de impozite, iar țara oferă, de asemenea, alocații generoase de venit de până la aproximativ 18.000 de dolari.

Singapore: Singapore a condus clasamentul trimestrial al celor mai prietenoase țări cripto din lume în 2021. Cu toate acestea, pur și simplu din punct de vedere al impozitării, este un loc ideal pentru a tranzacționa și a investi în criptomonede, cu taxe scăzute pentru cei cu venituri mari – până la 22% și fără impozit pe câștigurile de capital pe veniturile cripto.

Slovenia: Slovenia nu percepe impozit pe câștigurile de capital persoanelor fizice atunci când vând Bitcoin. În plus, câștigurile din cripto nu sunt considerate venituri. Afacerilor, însă, le este mai greu și li se cere să plătească taxa pe criptomonede la rata corporativă. Situația s-ar putea schimba pe măsură ce țara încearcă să-și reevalueze legile fiscale.

Dar cum rămâne cu România?

Impozitul în România este de 10%.

Dacă ai vândut cu profit, atunci intri și tu la capitolul „impozitare pe criptomonede” și ești bun de plată către stat. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacție nu se impozitează cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

Dar dacă veniturile realizate din tranzacțiile de criptomonede (cu sau fără alte activități extrasalariale) depășesc 27.600 de lei (adică 12 salarii minime pe țară – 2.300 lei x 12 luni) atunci se datorează și contribuția de asigurări sociale de sănătate, stabilită în cotă de 10%.

Exit mobile version