Guvernul din Ucraina a primit donații de peste 10 milioane de dolari în criptomonede

Donațiile în criptomonede se dovedesc a fi extrem de utile pe timp de război și criză umanitară: sunt rapide și ocolesc instituțiile care le-ar putea opri.

Guvernul din Ucraina a primit donații de peste 10 milioane de dolari în criptomonede

Foto: Twitter / Ukraine

Guvernul din Ucraina a primit donații de peste 10 milioane de dolari în criptomonede, potrivit firmei de cercetare Elliptic. În total, organizațiile din Ucraina au încasat 16,7 milioane de dolari de la izbucnirea războiului.

Contul de Twitter al executivului de la Kiev a publicat sâmbătă două adrese pentru portofele de criptomonede, unul care acceptă Bitcoin și altul pentru Ether și Tether, un token care urmărește valoarea dolarului american.

Duminică, donațiile ajunseseră la 10,2 milioane de dolari. Mai multe organizații non-guvernamentale au primit, de asemenea, criptomonede în valoare de câteva milioane de dolari. Peste 3 milioane de dolari au venit de la o singură persoană.

O parte din banii primiți de executivul din Ucraina, 1,86 milioane de dolari, au fost obținuți prin vânzarea unui NFT, prin intermediul căreia se dorea inițial strângerea de fonduri pentru fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, transmite Elliptic.

Criptomonedele își arată utilitatea în acest conflict

Potrivit CNBC, metoda de finanțare nu este nouă în Ucraina. Come Back Alive, un ONG care oferă echipament pentru armata ucraineană, acceptă monede virtuale încă din 2018.

„Activele cripto precum Bitcoin au devenit o metodă alternativă importantă de crowdfunding. Ele permit donații rapide peste granițe, care ocoloesc instituțiile financiare care ar putea bloca plățile către acele grupuri”, a scris Tom Robinson, cercetător principal la Elliptic, pe blogul oficial al firmei.

Pentru Come Back Alive criptomonedele sunt o sursă vitală de finanțare în aceste zile de război. Platforma de donații Patreon i-a suspendat organizației contul după izbucnirea conflictului, pe motiv că nu permite strângerea de bani pentru achiziția de echipamente militare și nici nu permite campaniile care încurajează violența.

Rusia ar putea fi sancționată și pe piața cripto, pentru invazia din Ucraina

Ministrul pentru Transformarea Digitală din Ucraina, Mykhailo Fedorov, a făcut apel la marile platforme de tranzacționare de criptomonede, precum Coinbase sau FTX, să blocheze plățile către utilizatorii din Rusia. Alții au cerut suspendarea conturilor utilizatorilor ruși.

Astfel de măsuri ar înrăutăți semnificativ situația financiară a populației din Rusia, în condițiile în care rubla s-a prăbușit, iar băncile se confruntă cu retrageri masive de numerar.

FTX nu a luat măsura cerută de Fedorov, dar a anunțat că a donat câte 25 de dolari fiecărui utilizator ucrainean. Măsura a fost confirmată pe Twitter de CEO-ul companiei, Sam Bankman-Fried, cunoscut în industrie ca SBF.

Organizațiile din Ucraina primesc donații și în monede tradiționale. Studioul polonez 11 bit studios și platforma de distribuție de jocuri video GOG, din aceeași țară, au anunțat că vor dona organizației Crucea Roșie din Ucraina toate veniturile înregistrate în șapte zile de pe urma jocului anti-război This War Of Mine.

„Haideți – jucătorii și dezvoltatorii împreună – să facem tot ce putem pentru a ajuta victimele războiului din Ucraina”, a transmis 11 bit studios.

Războiul din Ucraina a făcut deja foarte multe victime civile. Ministerul de Interne de la Kiev anunțat că până duminică seara 352 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise. Pe lângă civili au murit, potrivit estimărilor, mii de militari.

Aproape 370.000 de cetățeni ucraineni trecuseră deja, duminică, granițele către țările vecine, potrivit agenției pentru refugiați a ONU.

Exit mobile version