Un antreprenor propune plăți în criptomonede pentru rușii care urmăresc clipuri video cu atrocitățile comise în Ucraina

Rușii ar putea fi încurajați, cu ajutorul tehnologiilor cripto, să afle adevărul despre războiul din Ucraina.

Foto: Adobe Stock

Fondatorul organizației DFINITY, Dominic Williams, propune oferirea de criptomonede rușilor care urmăresc materiale video cu situația reală din Ucraina. La majoritatea cetățenilor din statul condus de Vladimir Putin informațiile ajung filtrate de autorități. Astfel, milioane de oameni nu știu despre atrocitățile comise de soldații ruși în acest război, numit de Kremlin o „operațiune militară specială”.

Williams a descris metoda pe platforma Medium. Potrivit lui, susținerea față de liderul de la Kremlin este încă la cote ridicate în Rusia, dacă ținem cont de sondajele recente. Acestea trebuie privite, însă, cu circumspecție, ținând cont de cât de bine este controlată circulația informației în Rusia.

Buget de 250 de milioane de dolari în criptomonede

Rușii care urmăresc clipurile video despre situația reală din Ucraina ar urma să fie răsplătiți cu criptomonede. Fiecare persoană care consumă o înregistrare până la capăt ar urma să primească un PIN care deblochează un cont cripto care conține Ether (BTC) sau Bitcoin (BTC). Cei care ar sări peste anumite scene nu ar primi codul. Williams propune un buget de 250 de milioane de dolari pentru această campanie, care ar urma să fie finanțată prin intermediul unei decentralized autonomous organization (DAO).

Clipurile video ar urma să ajungă la 5 milioane de ruși, iar fiecare ar primi echivalentul a 50 de dolari în criptomonede, potrivit planului lui Williams. El admite că metoda nu va funcționa dacă Moscova taie accesul populației la internet.

Organizația DFINITY dezvoltă Internet Computer, o rețea publică blockchain concepută pentru a găzdui contracte inteligente. ICP este criptomoneda nativă a platformei.

Monedele virtuale ai jucat deja un rol important în acest război. Ucraina a primit, până în 9 martie, donații în valoare de aproape 64 de milioane de dolari în criptomonede.

criptomonede
Donațiile în criptomonede primite de guvernul și organizațiile non-guvernamentale din Ucraina (Sursa: Elliptic)

Informația este o „armă” foarte puternică

Informația este una dintre cele mai valoroase resurse. „Bombardarea” populației cu informații reale despre lume a mai fost propusă și pentru înlăturarea regimului din Coreea de Nord, atunci când tensiunile cu Vestul atinseseră cote ridicate.

Când Jocko Willink‏, un fost ofițer Navy SEAL, devenit autor, a fost întrebat care este soluția la criza din Coreea de Nord, acesta a oferit un răspuns neașteptat. Propunerea lui, „neortodoxă”, nu presupunea bombardamente și o invazie.

Willink‏ a scris că SUA ar trebui să parașuteze 25 de milioane de smartphone-uri deasupra statului comunist, apoi să le ofere dispozitivelor internet din satelit. Telefoanele ar urma să conțină imagini, documente și clipuri video care prezintă situația reală din lume și din statul comunist.

Mulți cetățeni din Coreea de Nord cred că situația din țara lor este mai bună decât în restul lumii, care este, potrivit regimului de la Phenian, afectată de boli, foamete și alte dezastre.

În statul asiatic, cetățenii nu au acces la internetul obișnuit, ci la Kwangmyong (trad. – „Strălucitor”), un fel de intranet în care se oferă acces la câteva zeci de site-uri și pagini în care conținutul este ales cu grijă. Kwangmyong este accesat de obicei printr-o conexiune dial-up și include o rețea de socializare rudimentară, dar și site-uri de știință.

Yun Sun, un expert în Coreea de Nord de la Stimson Center, a declarat că soluția lui Willink‏ ar putea funcționa. „Kim Jong-un înțelege că imediat ce societatea este deschisă și oamenii din Coreea de Nord realizează ce le lipsește, regimul lui nu mai este sustenabil”, a declarat el.

Coreea de Sud lansează, spre statul vecin, baloane cu fluturași de propagandă și DVD-uri, iar regimul comunist a răspuns deseori cu bombardamente la aceste acțiuni, dovadă că se teme de această „armă”.

Exit mobile version