Ucraina plănuiește să lanseze NFT-uri pentru a-și susține armata. Rusia, aproape de intrarea în incapacitate de plată

Ucraina se folosește de toate mijloacele posibile pentru a atrage mai multe fonduri, în timp ce pentru Rusia opțiunile sunt limitate.

Ucraina plănuiește să lanseze NFT-uri pentru a-și susține armata. Rusia, aproape de intrarea în incapacitate de plată

Foto: Flickr / U.S. Army Europe

Ucraina va anunța planuri pentru lansarea de NFT-uri prin vânzarea cărora va susține forțele sale armate, a anunțat viceprim-ministrul Mykhailo Fedorov.

„Vom anunța în curând NFT-uri pentru a sprijini Forțele Armate ale Ucrainei”, a scris, pe Twitter, Fedorov, care este și ministru pentru Transformarea Digitală în executivul de la Kiev.

El este cel care a promovat în Ucraina folosirea activelor cripto în această perioadă dificilă pentru țara sa. Ucraina se află de nouă zile în război cu Federația Rusă. Joi, țara invadată de trupe rusești primise donații în criptomonede în valoare de aproape 55 de milioane de dolari, potrivit CNBC.

Peste 102.000 de entități și persoane din toată lumea au contribuit cu monede digitale. Donațiile sunt folosite pentru cumpărarea de arme și provizii pentru militari, dar și pentru acoperirea costurilor cu evacuarea civililor din orașele asediate, supuse unor bombardamente intense.

O mare parte din fonduri au fost atrase de organizația non-guvernamentală Come Back Alive, care cumpără echipamente pentru armata Ucrainei. Criptomonedele s-au dovedit o gură de oxigen pentru acest ONG, care a fost suspendat de pe alte platforme după izbucnirea războiului. Patreon, de exemplu, a susținut că nu permite strângerea de fonduri prin campanii care au legătură cu războiul sau violența.

Din 2018, Come Back Alive a atras fonduri de peste 20 de milioane de dolari, din 50 de țări.

O mare parte din banii primiți vor fi folosiți, potrivit lui Fedorov, pentru „a distruge cât mai mulți soldați ruși e posibil”.

Ucraina beneficiază deja de pe urma NFT-urilor

Noile active cripto au fost deja utilizate în sprijinul ucrainenilor. Un NFT creat pentru a-l ajuta pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost vândut pentru 1,86 milioane de dolari, iar banii au ajuns în conturile executivului de la Kiev, potrivit firmei de cercetare Elliptic.

Mai mult, un NFT CryptoPunk, în valoare de 200.000 de dolari, a fost trimis guvernului de la Kiev.

Majoritatea donațiilor primite până acum în criptomonede de Ucraina au fost în Bitcoin și Ether, dar monedele digitale stabile, precum Tether, reprezintă un procent semnificativ.

Ministrul Fedorov le-a cerut marilor platforme de tranzacționare de criptomonede să suspende conturile cetățenilor ruși, dar acestea au refuzat.

Anul trecut, piața NFT-urilor a avut o valoare de 41 de miliarde de dolari, potrivit firmei de cercetare Chainalysis. Prin comparație, întreaga industrie blockchain a fost evaluată la aproximativ 2.300 de miliarde de dolari în 2021.

Ucraina strânge bani din toate părțile, în timp ce Rusia riscă intrarea în incapacitate de plată

Ucraina a strâns bani și prin mijloace ceva mai convenționale. Săptămâna trecută, țara a atras peste 260 de milioane de dolari prin vânzarea de obligațiuni de război. Noi fonduri ar putea fi puse în curând la dispoziția guvernului din Kiev de către Banca Mondială, FMI și SUA.

De cealaltă parte, economia Rusiei este la un pas de colaps. Banca JPMorgan avertizează că țara este aproape de intrarea în incapacitate de plată. Banca Centrală are rezerve internaționale în valoare de 643 de miliarde de dolari, dar jumătate din acestea sunt blocate de sancțiunile economice impuse de statele vestice după invadarea Ucrainei.

„Putin va intra 100% în incapacitate de plată”, a declarat managerul de fond de investiții Kyle Bass, pentru CNN Business.

Exit mobile version