UE aprobă legile MiCA pentru reglementarea industriei crypto

Uniunea Europeană devine pionieră în industria criptomonedelor cu reguli stricte și standarde ridicate

UE aprobă legile MiCA pentru reglementarea industriei crypto

Uniunea Europeană a făcut un pas important spre adopția criptomonedelor prin aprobarea, joi, a două legi diferite care guvernează industria crypto.

Prima lege, MiCA (Regulamentul privind Piețele Activelor Crypto), este un regim de licențiere care necesită operatorilor de crypto să dețină o licență pentru a opera în cadrul blocului UE, în timp ce solicită și identificarea clienților în scopul limitării activităților de spălare de bani.

MiCA se va concentra pe transparența, divulgarea, autorizarea și supravegherea tranzacțiilor. Clienții vor fi informați mai bine despre riscurile, costurile și taxele asociate cu tranzacțiile lor.

A doua lege, Regulamentul privind Transferul de Fonduri, ce impune ca ambele părți ale unei tranzacții să stocheze informații referitoare la sursa și beneficiarul activului.

Tranzacțiile care depășesc 1.000 de euro din portofelele cu custodie proprie care interacționează cu portofele gestionate de furnizorii de servicii pentru active crypto vor fi, de asemenea, reglementate. Cu toate acestea, aceste reguli nu se aplică transferurilor peer-to-peer efectuate fără un furnizor sau între furnizori care acționează în numele lor propriu.

Uniunea Europeană a votat cu 517-38 în favoarea MiCA și 529-29 în favoarea Regulamentului de Transfer de Fonduri, cu 18 abțineri și, respectiv, 14 abțineri. Aceasta face ca UE să fie prima jurisdicție majoră din lume care are un set detaliat de reglementări care guvernează industria criptomonedelor.

Autoritatea Europeană pentru Valori și Piețe (ESMA) va stabili un registru public pentru furnizorii de servicii crypto care nu sunt autorizați să opereze în UE. Pentru a remedia amprenta de carbon asociată cu criptomonede, furnizorii de servicii importanți sunt obligați sa facă publice datele lor despre consumul de energie specifice operațiunilor crypto.

Potrivit unei declarații făcute de Stefan Berger – legislatorul care a condus negocierile – aceste legi plasează Europa „în fruntea economiei tokenizate”, oferind claritate reglementară, spre deosebire de multe alte țări, cum ar fi Statele Unite, și oferind mai multă încredere investitorilor afectați de incidente trecute, cum ar fi prăbușirea FTX.

Ernest Urtasun, co-raportor al Comitetului pentru Afaceri Economice si Monetare referitor la transferurile de active crypto, a subliniat faptul ca noile reguli vor ajuta la detectarea si oprirea fluxurilor infracționale de active crypto, respectând în același timp standardele internaționale.

Regulamentul privind Piețele Activelor Crypto, propus inițial de Comisia Europeană în anul 2020, a avut nevoie de aprobarea atât a Parlamentului cât și a Consiliului UE, reprezentat de statele membre ale grupului, pentru a deveni lege oficială.

Legislația așteaptă acum aprobarea oficială de către Consiliu înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare în 20 de zile mai târziu. Această evoluție răspunde așteptărilor cetățenilor cu privire la standardele și măsurile de siguranța privind tehnologiei blockchain, cum au fost exprimate în propunerea 35(8) din concluziile Conferinței despre Viitorul Europei.

Exit mobile version