Noul „Chuck Feeney”? Cripto-miliardarul de 30 de ani care vrea să își doneze aproape toată averea

Povestea „călugărului capitalist” care conduce o mașină accesibilă și nu are timp pentru o relație sentimentală.

Sam Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried (SBF), fondatorul în vârstă de 30 de ani al uneia dintre cele mai mari platforme de tranzacționare de criptomonede din lume, susține că își va dona 99% din avere.

CEO-ul companiei FTX, care are cartierul general în Bahamas, este un nonconformist și un om căruia îi pasă de problemele umanității. La scurt timp după izbucnirea războiului din Ucraina, Bankman-Fried a virat în contul fiecărui utilizator FTX din statul invadat de Rusia câte 25 de dolari.

În urmă cu doar cinci ani, bărbatul lucra la o organizație caritabilă care promova „altruismul eficient”. Aceasta este o mișcare socială și o filozofie care se concentrează pe ideea de a face cât mai mult bine pentru un număr cât mai mare de oameni.

În aceea perioadă, Bankman-Fried a văzut o „anomalie” în prețul Bitcoin și a decis să investească în această criptomonedă, potrivit unui interviu acordat Bloomberg. Astăzi, fostul oengist este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată, de Bloomberg Billionaires Index, la peste 20 de miliarde de dolari.

Compania fondată de Bankman-Fried, FTX, are o valoare de peste 40 de miliarde de dolari după cea mai recentă rundă de investiții.

A fost influențat de opera lui Peter Singer

Pentru majoritatea oamenilor extrem de bogați este dificil să renunțe la bani, deoarece structura lor mentală se modifică. Potrivit unor studii, aceste persoane se simt bine când fac parte din topurile miliardarilor, iar multe dintre ele nu mai pot da dovadă de empatie. Bogații ar putea, bineînțeles, renunța la porțiuni uriașe din averile lor, iar sumele cu care ar rămâne ar fi suficiente pentru a trăi în cel mai mare lux posibil.

Puțini miliardari au donat, însă, cea mai mare parte din avere. Un exemplu este Chuck Feeney, cofondator al Duty-Free Shoppers, care a vrut „să moară falit”. El și-a donat aproape toată averea, în valoare de peste 8 miliarde de dolari. A rămas cu 2 milioane de dolari în 2016, bani suficienți pentru a-i ajunge până la sfârșitul vieții. Feeney are acum 90 de ani și locuiește într-un apartament închiriat din New York.

Fondatorul FTX va urma exemplul lui Feeney. El a declarat că va păstra 1% din avere sau minim 100.000 de dolari pe an. Restul banilor – fiecare dolar, fiecare Bitcoin – vor fi donați.

cripto
Cripto-miliardarul Sam Bankman-Fried a descoperit opera lui Peter Singer (foto) în adolescență. (Sursa: Wikimedia)

Antreprenorul a fost influențat puternic de opera filozofului australian Peter Singer, un profesor de bioetică de la Universitatea Princeton și un om care militează pentru drepturile animalelor. El susține că, dacă dispui de o avere mare și nu donezi sume importante este ca și cum ai lăsa un copil să moară înecat într-o mlaștină pentru că nu vrei să îți murdărești hainele.

Un „călugăr capitalist” care conduce o Corolla

Totuși, SBF nu a oferit deocamdată, în scopuri caritabile, foarte mulți bani, notează Bloomberg. A cheltuit mai mult pe donații politice și pe reclame scumpe – inclusiv una în timpul Super Bowl – la FTX. El spune că face acest lucru pentru a-și spori câștigurile înainte de a ceda averea.

Potrivit prietenilor lui, șeful FTX, cel mai bogat adept al altruismului eficient, este un fel de „călugăr capitalist”. Conduce o Toyota Corolla (cel mai popular model de mașină din lume) și locuiește împreună cu alte 10 persoane într-un apartament (este, totuși, un penthouse într-un complex de lux).

„Rămâi destul de repede fără modalități cu adevărat eficiente de a fi fericit cheltuind bani. Nu vreau un iaht”, a declarat Bankman-Fried.

Mai mult, antreprenorul doarme puțin și nu are o relație sentimentală serioasă deoarece, spune el, nu are timp pentru asta.

Compania lui, a treia cea mai mare din lume după volum pe piața de tranzacționare cripto, este una dintre cele mai oneste de pe piață, susține SBF. FTX verifică istoricul clienților, este transparentă și cumpără pachete de compensare pentru a-și reduce emisiile de dioxid de carbon.

Exit mobile version