Un fermier din Ucraina a scos la licitație, ca NFT-uri, tancuri rusești

Fermierii din Ucraina au devenit faimoși în întreaga lume după ce au extras de pe câmpul de luptă multe vehicule rusești, abandonate sau scoase din uz.

Foto: Adobe Stock

Un agricultor din Ucraina, țară invadată în urmă cu aproape o lună de armata lui Vladimir Putin, a scos recent la licitație tancuri rusești digitalizate ca NFT-uri.

Activele sunt disponibile pe platforma OpenSea, iar prețul de deschidere, pentru cel mai ieftin tanc, este de 250 ETH. Sunt disponibile trei piese, iar banii vor fi folosiți pentru „susținerea agriculturii” Ucrainei.

După ce va cumpăra NFT-ul, cumpărătorul va primi tancul real. Vânzătorul susține că nimeni nu a fost rănit sau ucis în vehiculele militare. Acestea au fost găsite abandonate pe câmp. Astfel, fermierul dă asigurări că tancurile „nu sunt bântuite”.

Cele trei vehicule sunt modele T-80U, T-72A și T-64BV. Fiecare NFT va fi oferit împreună cu instrucțiuni precise pentru ridicarea tancului. Cumpărătorii vor trebui să suporte costurile cu preluarea vehiculelor militare.

NFT
Cele trei NFT-uri disponibile pe platforma OpenSea, la prețuri cuprinse între 250 și 400 ETH.

Există o piață pentru astfel de vehicule. Anunțuri apar frecvent pe platforme precum eBay. Tancurile sunt cumpărate de colecționari, de organizații care fac reconstituiri istorice, de muzee sau de firme. De exemplu, Tanks-Alot este o companie din Londra care le oferă clienților posibilitatea să meargă cu vehicule militare reale, care au fost folosite pe câmpul de luptă sau s-au aflat în serviciul unei armate.

Fermierii din Ucraina au reușit să pună mâna și pe sisteme avansate, precum Pantsir-S1. Sistemul anti-aerian costă aproximativ 14 milioane de dolari. Aceste vehicule au intrat în imediat în dotarea armatei ucrainene și au contribuit, probabil, la numărul mare de aeronave rusești doborâte în acest război.

NFT-urile sunt folosite deja pentru a ajuta Ucraina

Ucraina a beneficiat serios de pe urma industriei cripto în timpul războiului cu Federația Rusă. Țara a primit donații în monede virtuale în valoare de aproape 64 de milioane de dolari. Mai mult, guvernul de la Kiev a anunțat că va lansa propriile NFT-uri.

„Vom anunța în curând NFT-uri pentru a sprijini Forțele Armate ale Ucrainei”, a scris, pe Twitter, Mykhailo Fedorov, ministrul pentru Transformarea Digitală.

Aceste instrumente au fost deja folosite pentru a susține Ucraina. Un NFT creat pentru a-l sprijini pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost vândut pentru 1,86 milioane de dolari, iar banii au ajuns în conturile executivului de la Kiev. Mai mult, un NFT CryptoPunk, în valoare de 200.000 de dolari, a fost cedat guvernului Ucrainei.

Fermierii din Ucraina au devenit faimoși în acest război

Fermierii din Ucraina au devenit faimoși după ce au extras, de pe câmpul de luptă, zeci de vehicule militare rusești, abandonate sau defecte. Unele dintre acestea au fost reintroduse în luptă, în serviciul forțelor armate ucrainene.

Pe platforma Reddit a apărut chiar și o comunitate, numită r/FarmersStealingTanks, pe care sunt publicate imagini și clipuri video cu cele mai recente acțiuni ale agricultorilor din Ucraina. Comunitatea are peste 17.000 de membri.

Totodată, un dezvoltator a lansat jocul video Farmers Stealing Tanks, disponibil pe platforma Itch.io. În acesta, jucătorii fură, cu ajutorul unui tractor, tancuri rusești, pe care le duc într-un loc sigur. Dezvoltatorul susține că tancurile inamice din joc sunt „incompetente”, putând fi ușor de neutralizat. El precizează, însă, că acestea par să reflecte realitatea. Performanțele slabe ale armatei ruse în acest război au uimit lumea, mai ales că Rusia a fost considerată de unii analiști a doua cea mai mare putere militară a lumii.

Exit mobile version