USDD: Moneda stabilă a rețelei Tron încă nu a atins paritatea cu dolarul american

Spre deosebire de UST, care a fost garantat doar parțial de criptomonede, USDD este conceput pentru a fi supracolateralizat

Unsplash

USDD, o așa numită monedă stabilă „algoritmică” lansată de Tron, s-a tranzacționat sub 1 dolar timp de 10 zile, după ce și-a pierdut paritatea cu dolarul american pe 13 iunie.

USDD a atins un minim istoric de 0,9255 dolari pe 19 iunie, înainte de a reveni la 0,97 dolari la momentul redactării acestui articol, potrivit CoinMarketCap.

USDD: Evoluția prețului
USDD: Evoluția prețului | CoinMarketCap

Această situație a condus la temeri că USDD ar putea suferi aceeași soartă ca TerraUSD. Prăbușirea UST a declanșat o vânzare mai largă a criptomonedelor, care a fost exacerbată în ultimele săptămâni de o criză de lichiditate în creștere pe piață.

Tron DAO Reserve, organizația care supraveghează și gestionează moneda stabilă, a spus că, având în vedere natura „descentralizată” a USDD, este de așteptat un anumit nivel de volatilitate a prețurilor.

USDD a scăzut inițial ca urmare a vânzărilor short care au vizat tokenul nativ TRX al rețelei pe exchange-ul cripto Binance, potrivit Justin Sun, fondatorul Tron.

În ciuda faptului că Sun a promis 2 miliarde de dolari din rezerva Tron DAO pentru a lupta împotriva pozițiilor de short, USDD se tranzacționează în continuare sub 1 dolar. Pe 20 aprilie, Tron DAO Reserve a anunțat că a achiziționat 10 milioane de USDD pentru a „proteja întreaga industrie blockchain și piața cripto”.

Asemănările dintre USDD și TerraUSD

În loc să acumuleze numerar și alte active, USDD rulează un algoritm complex pentru a menține o legătură unu-la-unu co dolarul american.

Dacă acest lucru sună familiar, se datorează faptului că TerraUSD funcționa aproape în același mod, creând și distrugând UST și o monedă soră numită Luna pentru a evita nevoia de a avea rezerve pentru a susține moneda stabilă.

O altă similitudine este că USDD a acumulat o mulțime de alte criptomonede pentru a ajuta la creșterea prețului în cazul în care investitorii se retrag în masă. Terra a achiziționat criptomonede în valoare de miliarde de dolari pentru a-și menține moneda stabilă, o mișcare care s-a dovedit în cele din urmă inutilă.

USDD oferă, de asemenea, dobânzi neobișnuit de ridicate, de până la 39%, pentru depozitele în USDD ale investitorilor. Platforma de creditare cripto Anchor a ecosistemului Terra promova, de asemenea, depozitele UST cu randamente de până la 20%, pe care mulți investitori le consideră acum nesustenabile.

La fel ca fondatorul Terra, Do Kwon, Sun folosește în mod regulat Twitter pentru a-și promova proiectul – și pentru a provoca critici.

https://twitter.com/stablekwon/status/1523733542492016640

USDD nu este la fe de perturbator ca UST

Cu toate acestea, este clar că există unele diferențe semnificative între USDD șii UST.

USDD nu este nici pe departe de dimensiunea ecosistemului Terra, a cărui tokenuri, UST și Luna, valorau combinat 60 de miliarde de dolari la apogeul lor. Prin urmare, ar fi puțin probabil să aibă același efect dacă s-ar prăbuși, potrivit analiștilor.

„USDD nu este la fel de perturbator ca UST”, a spus Dustin Teander, analist de cercetare la Messari.

El a adăugat că utilizarea USDD nu este nici pe departe la fel de răspândită precum era UST înainte de dispariția sa.

Conform înregistrărilor publice de pe blockchain, aproximativ 10.000 de conturi dețin tokenul în rețeaua Tron, în timp ce puțin peste 100 de conturi îl dețin pe Ethereum. 

Spre deosebire de UST, care a fost garantat doar parțial de criptomonede, USDD este conceput pentru a fi supracolateralizat, ceea ce înseamnă că activele sale depășesc întotdeauna numărul de tokenuri în circulație.

Site-ul web al Tron DAO Reserve spune că valoarea totală a tuturor tokenurilor USDD emise de Tron este puțin peste 723 de milioane de dolari, iar moneda are o susținere de 324% – susținută de 2,3 miliarde de dolari în garanții.

Evoluția capitalizării de piață

Ecosistemul Tron este al treilea cel mai mare blockchain după valoarea totală blocată (TVL), cu aproape 4 miliarde de dolari blocați în contracte inteligente prin cele nouă protocoale diferite DeFi, potrivit datelor de la DeFi Llama.

Tron: Valoarea totală blocată în rețea | DeFi Llama

TVL-ul său a atins un vârf de 6,74 miliarde de dolari la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut și a atins 6,29 de miliarde de dolari pe 8 iunie, scăzând cu 36% la 4 miliarde de dolari în mai puțin de două săptămâni, pe fondul prăbușirii mai ample a pieței crypto.

Exit mobile version