Vânzări masive, Bitcoin scade din nou la 21.000 – există semne de îngrijorare

Piața cripto a înregistrat o scădere majoră vineri, ceea ce a dus la pierderea unui nivel de suport cheie și la noi scăderi minime lunare

Vânzări masive, Bitcoin scade din nou la 21.000 - există semne de îngrijorare

Vineri, 19 august, capitalizarea totală a pieței cripto a scăzut cu 9%, ceea ce a dus la atingerea suportului psihologic de 1 trilion de dolari. Ultima dată când piața a scăzut sub acest nivel a fost acum doar trei săptămâni, ceea ce înseamnă că investitorii au devenit încrezători că piața nu o să mai revină la o capitalizarea totală mai mică de 1 trilion de dolari.

Incertitudinea a apărut în piață după ce Comisia pentru energie și comerț a Camerei Reprezentanților SUA a anunțat că sunt „profund îngrijorate” de faptul că minarea criptomonedelor ar putea crește cererea de combustibili fosili. După cum s-a dovedit, parlamentarii americani au cerut companiilor miniere de criptomonede să furnizeze informații despre consumul de energie și costurile medii.

De obicei, scăderile au un impact mai mare asupra criptomonedelor mai mici, dar corecția de vineri a arătat pierderi cuprinse între 7% și 14% chiar și pentru criptomonedele din top. Bitcoin a înregistrat o pierdere de 9,7%, testând 21.260 de dolari, în timp ce Ethereum a înregistrat o scădere de 10,6% la 1.675 de dolari.

Unii analiști ar putea sugera că corecțiile zilnice dure, precum cea observată astăzi, sunt mai degrabă o normă decât o excepție, având în vedere volatilitatea anuală de 67% a activelor digitale. Ca exemplu, scăderea de astăzi a capitalizării totale de piață a depășit 9% de mai multe ori în ultimul an, însă sunt indicii că această corecție este diferită de celelalte.

Haosul domină piața, 500 de milioane de dolari lichidați în ultimele 24 de ore

Datele companiei de analiză Glassnode arată că lichidările pe termen lung a pozițiilor de Bitcoin futures ating un nou maxim din ultimele opt luni, deoarece prețul Bitcoin a scăzut vineri sub 22.000 de dolari.

După câteva săptămâni de optimism, 157.098 de traderi au fost lichidați în ultimele 24 de ore, ceea ce a dus la o lichidare totală de peste 550 milioane de dolari. Datele de la Coinglass indică faptul că traderii de Bitcoin au pierdut peste 203 milioane de dolari, urmați de traderii Ethereum cu pierderi de 140 milioane de dolari.

Scăderea bruscă a pieței cripto este atribuită creșterii așteptate a ratei dobânzii de către Rezerva Federală a Statelor Unite. Datele despre indicele prețurilor de consum din luna august au fost mai mici decât se aștepta, ceea ce a dus la o creștere optimistă atât a piețelor cripto, cât și a piețelor valutare.

Acest grafic al lichidărilor totale, ne arată că înainte de prăbușirea de vineri, existau mult mai multe poziții long decât short | Glassnode
Acest grafic al lichidărilor totale ne arată că înainte de prăbușirea de vineri, existau mult mai multe poziții long decât short | Glassnode

Traderii bullish ce utilizau marja au fost distruși

Tranzacționarea în marjă permite investitorilor să împrumute criptomonede pentru a-și valorifica poziția de tranzacționare și de a-și crește profiturile. De exemplu, un trader poate cumpăra Bitcoin împrumutând Tether (USDT), crescându-și astfel expunerea la criptomonede. Împrumutul de Bitcoin, pe de altă parte, poate fi folosit doar pentru a deschide poziții short.

Spre deosebire de futures, echilibrul dintre marjă long și short nu se potrivește neapărat. O rată de împrumut în marjă mare indică că piața este optimistă – dimpotrivă, o marjă scăzută semnalează că piața este bearish.

Crypto traderii sunt cunoscuți pentru că sunt mereu bullish, ceea ce este de înțeles având în vedere potențialul de adopție și cazurile de utilizare în creștere rapidă, cum ar fi finanțele descentralizate (DeFi) și percepția că anumite criptomonede oferă protecție împotriva inflației dolarului. O rată de împrumut în marjă de 15x nu este normală și indică o încredere excesivă din partea cumpărătorilor cu efect de levier.

Aceste trei valori derivate arată că traderii cu siguranță nu se așteptau ca întreaga piață cripto să se corecteze la fel de brusc ca astăzi și nici ca capitalizarea totală a pieței să retesteze suportul de 1 trilion de dolari. Această pierdere reînnoită a încrederii ar putea determina persoanele bullish să-și reducă în continuare pozițiile de levier și, posibil, să declanșeze noi minime în săptămânile următoare.

Exit mobile version