Victimele escrocheriilor cu criptomonede au pierdut peste 1 miliard de dolari din ianuarie 2021

Escrocii de criptomonede au furat peste 1 miliard de dolari de la 46.000 de oameni de la începutul anului 2021

AdobeStock

Victimele escrocheriilor au pierdut peste 1 miliard de dolari în fraude cu criptomonede de la începutul anului trecut, pe măsură ce infractorii profită de interesul tot mai mare pentru dobândirea rapidă a bogăției digitale, potrivit unei noi analize a Comisiei Federale pentru Comerț (FTC).

Pierderile din fraudele raportate
Pierderile din fraudele raportate | FTC

Aproximativ 680 de milioane de dolari au fost raportați în 2021, iar aproximativ 329 de milioane de dolari au fost raportați doar în primul trimestru al anului 2022. Aceste cifre reprezintă probabil o mică parte din pierderile totale, deoarece majoritatea crimelor nu sunt raportate, potrivit Emma Fletcher, cercetătorul senior de date FTC care a scris raportul.

„Aproape jumătate dintre persoanele care au raportat pierderi de criptomonede ca urmare a unei escrocherii din 2021 au spus că a început cu un anunț, o postare sau un mesaj pe o platformă de socializare.”

FTC a constatat că Instagram (32%), Facebook (26%), WhatsApp (9%) și Telegram (7%) au fost platformele de top utilizate pentru înșelătoriile cripto. Interesant este că Twitter, platforma de socializare adoptată pe scară largă de către comunitatea cripto, nu a fost menționată, în ciuda faptului că era plină de spam și roboți de care propun cadouri cripto false.

Bitcoin (70%), Tether (10%) și Ethereum (9%) au fost cele mai frecvent furate criptomonede, se arată în raport.

Așa-numitele escrocherii romantice – în care hoții care se prezintă drept potențiale interese amoroase captează oamenii pe aplicații de întâlniri sau rețelele sociale, apoi îi convinge să investească în scheme cripto frauduloase – le-au costat victimelor 185 de milioane de dolari, potrivit raportului.

Lipsa supravegherii federale a criptomonedelor a contribuit la transformarea acestora într-un magnet pentru criminali

„Nu există nicio bancă sau altă autoritate centrală care să semnaleze tranzacțiile suspecte și să încerce să oprească frauda înainte ca aceasta să se întâmple, se arată în raportul FTC. În plus, „transferurile în criptomonede nu pot fi inversate – odată ce fondurile au dispărut, acestea nu pot fi recuperate”.

Un articol de pe site-ul FTC Consumer Advice detaliază o serie de modalități de a evita escrocherii cu criptomonede:

Exit mobile version