Vitalik Buterin: Taxele de tranzacție ar trebui să ajungă sub 0,05 dolari pentru a fi „cu adevărat acceptabile”

Singurul Layer-2 care îndeplinește taxa de tranzacție dorită de Vitalik Buterin, sub 0,05 dolari, este Metis Network, la 0,02 dolari

AdobeStock

Ethereum, cea mai importantă platformă de contracte inteligente din lume, a fost afectată istoric de costuri mari de tranzacție.

Dezvoltatorii au încercat să abordeze această problemă prin așa-numitele soluții Layer-2, care ajută la scalarea aplicațiilor prin procesarea tranzacțiilor în afara rețelei principale Ethereum, menținând în același timp același nivel de securitate și descentralizare.

În timp ce taxele de tranzacție pe multe rețele Layer-2 sunt într-adevăr mai mici în comparație cu rețeaua principală Ethereum, Vitalik Buterin, un co-fondator al rețelei, consideră că trebuie să ajungă sub 0,05 dolari pentru a fi „cu adevărat acceptabile”.

La momentul redactării acestui articol, taxa medie de tranzacție a rețelei principale Ethereum este de 16 dolari, conform datelor de la BitInfoCharts.

Ethereum: Taxa medie de tranzacție
Ethereum: Taxa medie de tranzacție | BitInfoCharts

Buterin a făcut cele mai recente comentarii ca răspuns la o postare pe Twitter a gazdei podcastului „Bankless” Ryan Sean Adams, care a distribuit o captură de ecran a taxelor medii de tranzacție pentru opt ​​platforme Ethereum Layer-2.

Datele provin de la L2fees.info, un site web care compară costul rețelei principale a Ethereum cu costul rețelelor Layer-2.

Singurul Layer-2 care îndeplinește taxa de tranzacție dorită de Vitalik Buterin, sub 0,05 dolari, este Metis Network, la 0,02 dolari. Cu toate acestea, un token swap pe platformă costă în continuare 0,14 dolari. Taxele cresc brusc de acolo, la 0,12 dolari per tranzacție pe Loopring, ajungând până la 1,98 dolari per tranzacție în rețeaua Aztec.

„Trebuie să ajungă sub 0,05 dolari pentru a fi cu adevărat acceptabil [în opinia mea]. Dar cu siguranță facem progrese grozave, chiar și proto-danksharding ar putea fi suficient pentru a ne duce acolo pentru o vreme! ” a scris Vitalik Buterin pe Twitter, marți.

Proto-danksharding – soluția de reducere a taxelor de tranzacție pe termen scurt a Ethereum

Proto-danksharding-ul la care s-a referit Vitalik Buterin în tweetul său este o îmbunătățire propusă recent pentru Ethereum (EIP-4844), care se așteaptă să ajute la extinderea rețelei pe termen scurt. Upgrade-ul permite un nou tip de tranzacție, numit „tranzacție cu blob-carrying”, care transportă date suplimentare care nu pot fi accesate de Ethereum Virtual Machine (EVM).

Ideea generală este că acest lucru va ajuta rețeaua să se extindă în mod semnificativ pe termen scurt, reducând în același timp congestia și concurența. Deoarece validatorii încă trebuie să descarce conținutul blob complet, lățimea de bandă a datelor în proto-danksharding este vizată la 1 MB per slot în loc de cei 16 MB.

Cu toate acestea, există câștiguri mari de scalabilitate, deoarece aceste date nu concurează cu utilizarea gazului în tranzacțiile Ethereum existente”, a scris Vitalik Buterin într-o postare pe blog luna trecută.

Exit mobile version