Warren Buffett investește 1 miliard de dolari în Nubank, o companie cu expunere directă la Bitcoin

Oracolul din Omaha susține ecosistemul activelor digitale în mod indirect, fără a-și lua înapoi criticile din trecut.

Tom | AdobeStock

Grupul american Berkshire Hathaway, compania lui Warren Buffett, a renunțat la o parte din deținerile sale Visa și Mastercard și a crescut expunerea în Nubank, cea mai mare bancă fintech din Brazilia care este, de asemenea, populară printre investitorii Bitcoin din țară.

Conglomeratul industrial a dezvăluit că a cumpărat acțiuni Nubank în valoare de 1 miliard de dolari la sfârșitul anului 2021. Pe de altă parte, a vândut acțiuni Visa și Mastercard în valoare de 1,8 miliarde de dolari, respectiv 1,3 miliarde de dolari, marcând o trecere de la companiile de credit pentru a câștiga expunere la rivalii lor fintech.

Buffett, așa-numitul „Oracol din Omaha”, este popular pentru abordarea sa prudentă a investițiilor, în special în cele mai populare sectoare ale pieței, cum ar fi fintech. Investitorul veteran a mai criticat soluțiile financiare descentralizate emergente, cum ar fi Bitcoin, ridiculizându-l ca pe un activ care nu creează nimic.

Compania a investit 500 milioane de dolari în startup în iulie 2021. Rentabilitatea investiției menționate s-a ridicat la 150 milioane de dolari în decembrie 2021, după ce Nubank a debutat la Bursa de Valori din New York (NYSE).

Până acum, Warren Buffett nu a arătat nicio intenție de a-și vinde poziția în Nubank.

Conexiunea Warren Buffett – Bitcoin

Investiția suplimentară a lui Buffett în Nubank arată recunoașterea sa față de tema de bază a sectorului fintech: digitalizarea serviciilor financiare, precum și dorința sa de a se asocia companiilor care sunt implicate în industria criptomonedelor.

Mai exact, Easynvest, o platformă de tranzacționare pe care Nubank a achiziționat-o în septembrie 2020, oferă în mod activ un fond tranzacționat la bursă (ETF) Bitcoin din iunie 2021. Numit QBTC11, ETF-ul este susținut de QR Asset Management și este listat la bursa B3, a doua cea mai veche bursă din Brazilia.

Astfel, se pare că Nubank, companie expusă sectorului cripto emergent prin Easynvest, ar putea folosi oportunitățile suplimentare de venituri pentru a beneficia de cel mai mare investitor al său, Warren Buffett.

Acest lucru se datorează în primul rând creșterii produselor de investiții legate de criptomonede în 2021. În special, numărul acestora s-a dublat, crescând de la 35 la 80, potrivit datelor furnizate de Bloomberg Intelligence. Evaluarea combinată a activelor a ajuns la 63 de miliarde de dolari, în creștere față de 24 de miliarde de dolari la începutul anului 2021.

Intrările în fondurile de criptomonede s-au dublat în 2021
Intrările în fondurile de criptomonede s-au dublat în 2021 | Bloomberg

Emily Portney, director financiar al Bank of New York Mellon Corp. – o altă companie din portofoliul de investiții al lui Warren Buffett – a remarcat că activele digitale ar putea deveni o sursă semnificativă de venit pentru firmele bancare de investiții, pe măsură ce produsele de investiții Bitcoin devin mai populare.

Portofoliul lui Warren Buffett – plin de companii iubitoare de criptomonede

Deși Buffett s-ar putea să nu investească direct în Bitcoin, el câștigă deja expunere indirectă pe măsură ce companiile din portofoliul său intră în industria criptomonedelor.

De exemplu, în octombrie 2021, cu doar o lună înainte ca Bitcoin să atingă maximul istoric de 69.000 de dolari, a cincea cea mai mare bancă din Statele Unite, US Bancorp, a lansat un serviciu de custodie de criptomonede pentru managerii săi de investiții instituționale.

În mod similar, într-un alt anunț din octombrie 2021, Bank of America a lansat un program de cercetare a criptomonedelor, invocând un interes instituțional în creștere.

La scurt timp, BNY Mellon a anunțat că va deține, va transfera și va emite Bitcoin și altcoins similare pentru clienții săi.

Greg Wasiman, cofondatorul Mercuryo Digital Wallet, a declarat că Investiția în Nubank poate fi etichetată ca modalitatea lui Buffett de a sprijini tehnologiile fintech și cripto fără a-și lua înapoi criticile din trecut, adăugând că Buffett susține ecosistemul activelor digitale în mod indirect.

Exit mobile version