Yuga Labs este acuzată de încălcare a drepturilor de autor pentru logoul colecției NFT Bored Ape Kennel Club

Yuga Labs a fost acuzat că a utilizat un design neautorizat pentru logo-ul Bored Ape Kennel Club, în ciuda capitalizării pieței colecției de peste 115 milioane de dolari

Yuga Labs este acuzată de încălcare a drepturilor de autor

Yuga Labs este acuzată de încălcare a drepturilor de autor

Yuga Labs, compania din spatele colecției NFT de succes Bored Ape Kennel Club (BAKC), a fost acuzată că a folosit logoul colecției fără licențiere sau permisiune din partea creatorului original. Asemănarea a fost remarcată pentru prima dată de un utilizator de pe Twitter și ulterior recunoscută atât de co-fondatorul Yuga Labs, Greg Solano, cât și de creatorul original al imaginii, Easy Drawing Tutorial.

 

Yuga Labs a lansat colecția de NFT-uri BAKC în iunie 2021, iar în noiembrie același an, a aplicat pentru trademark al logoului. Cu toate acestea, s-a descoperit că logoul seamănă foarte mult cu o imagine a unui craniu de lup postată pe contul oficial de Twitter al Easy Drawing Tutorial cu trei luni înainte de lansarea BAKC, în aprilie 2021.

Easy Drawing Tutorial este o platformă care oferă instrucțiuni pas cu pas pentru crearea de desene animate ale diferitelor animale și obiecte, adresate persoanelor care nu au abilități artistice tradiționale. Termenii și condițiile platformei interzic explicit utilizarea comercială a conținutului.

Potrivit cofondatorului Yuga Labs, Greg Solano, compania a angajat un freelancer pentru a crea logo-ul BAKC. Acum, ei au contactat atât freelancer-ul, cât și Easy Drawing Tutorials, ca parte a investigației lor cu privire la posibila încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală.

Solano a mai declarat că Yuga Labs va elimina și înlocui logoul de pe site-ul Bored Ape Kennel Club și va solicita și altor platforme să facă același lucru.

Succesul Yuga Labs pe piața NFT-urilor

În ciuda acestei controverse, colecțiile NFT ale Yuga Labs au avut un succes enorm pe piață.

Coleția NFT BAKC a companiei Yuga Labs a fost lansată gratuit pentru portofelele care dețin un Bored Ape. Scopul a fost de a strânge fonduri pentru organizațiile de caritate pentru animale, iar colecția a adus peste un milion de dolari.

Cu toate acestea, Yuga Labs a profitat de pe urma colecției BAKC din aproximativ august 2021. Doar în primele șase săptămâni de vânzare secundară, 2,5% din redevențe au fost donate unor organizații de caritate, potrivit site-ului web al proiectului.

Totuși, Yuga Labs a profitat de colecția BAKC începând cu luna august 2021. Doar în primele șase săptămâni de vânzare secundară, 2,5% din redevențe vor fi donate unor organizații de caritate, potrivit site-ului web al proiectului.

Yuga Labs a creat mai multe colecții de NFT-uri, inclusiv Bored Ape Yacht Club și Mutant Ape Yacht Club. Colecția Bored Ape Yacht Club are o capitalizare de piață de peste 1,2 miliarde de dolari, iar Mutant Ape Yacht Club are o capitalizare de piață de aproximativ 500 de milioane de dolari.

În noiembrie anul trecut, o prezentare a Yuga Labs a arătat un venit net de 127 milioane de dolari în 2021 și un venit net bugetat de 455 milioane de dolari în 2022.

Deși rămâne de văzut cum această controversă va afecta viitoarele proiecte ale Yuga Labs, este clar că colecțiile lor de NFT-uri au cucerit lumea crypto cu designurile lor unice și contribuțiile caritabile.

Exit mobile version