Bitcoin a tranzacționat $30,000. Tesla are Diamond Hands. Ce spun indicatorii?

Sergey Nivens | Adobe Stock

Bitcoin a tranzacționat prețuri nemaiîntâlnite din 27 Ianuarie. Scăderea de 30%, care a avut loc de la maxim [$43,600] la minim [$30,100], a lichidat aproximativ $6,55 de miliarde în doar 4 ore. Majoritatea dintre aceste poziții au fost de long (adică de cumpărare).

Bitcoin a tranzacționat $30,000. Tesla are Diamond Hands. Ce spun indicatorii?
BTCUSD, 4 ore | tradingview

Graficul de mai sus cuprinde toate nivelele de interes pe care le-am etichetat pe parcursul creșterii acestui an. Autenticitatea lor se poate verifica consultând analizele din trecut

Bitcoin a vizitat zona de lichiditate cuprinsă între $30,000 și $33,000. Poziții de long în valoare de peste $6,5 miliarde au fost lichidate. Atât traderii de retail cât și instituțiile care au cumpărat în ultimele luni – au fost serios afectate de această reducere.

Totuși, a existat și capital care a așteptat pe margine până se ivea ocazia potrivită să cumpere. Ei bine, ocazia potrivită s-a arătat ieri. Reacția pe care BTCUSD a afișat-o într-o zonă de interes, la care se adaugă și lichidarea majoră a unor poziții de cumpărare – indică faptul că taurii pot reveni în control pe parcursul acestei săptămâni.

Bounceul pe care BTC l-a realizat odată ce s-a creat suficientă lichiditate – indică faptul că există interes de cumpărare dacă prețul reprezintă o ofertă. Deocamdată nu există dubii dacă Bitcoin se află sau nu într-un Bear Market: răspunsul este cu siguranță da. Am anunțat acest lucru încă din 18 Aprilie, când prima lichidare majoră a traderilor de retail indica faptul că o întorsătură a trendului este chiar probabilă, nu doar posibilă.

Ce spun indicatorii despre căderea Bitcoin?

Sell offul afișat de Bitcoin este istoric din mai multe puncte de vedere. Unul dintre metricii care au stabilit ieri un record – este magnitudinea pierderilor realizate de traderi pe termeni scurt.

Bitcoin: Short Term Holder SOPR | glassnode

STH-SOPR, un indicator inițial explicat în această analiză, a atins nivele atât de scăzute doar în următoarele cazuri:

SOPR exprimă raportul dintre dolarii vânduți și prețul plătit. Pentru a înțelege mai bine acest indicator, folosim următorul exemplu: dacă un dolar a intrat în Bitcoin la $30,000 – acel dolar este acum în profit pentru că prețul activului digital este mai sus decât nivelul la care dolarul a cumpărat BTC. Spunem despre Bitcoin că are un SOPR pozitiv față de acel dolar

BTC Perpetual Swaps Funding | skew

Rata de funding pentru Bitcoin a devenit negativă într-un teritoriu semnificativ – pentru prima dată din Martie 2020, când a avut loc ultima prăbușire.

Unele exchangeuri le permit clienților să folosească levier foarte mare. Chiar dacă acest lucru nu implică neapărat un risc ridicat, factorul acesta pune presiune asupra ratei de funding. Așadar, pozițiile de long le plătesc de cele mai multe ori pe cele de short, atunci când fundingul este pozitiv, dar în cazul de mai sus, situația stă fix invers: fundingul este negativ iar pozițiile de short le plătesc pe cele de long

BTC Futures – Aggregated Open Interest | skew

Interesul total a scăzut aproape 56% de la maximul istoric, atingând valoarea de $12 miliarde.

Interesul total reprezintă valoarea totală a pozițiilor de long și short

Bitcoin Inflow | Chainalysis

Potrivit Chainalysis, nu instituțiile au fost vânzătorii semnificativi ai acestei scăderi. Inflowurile Bitcoin (adică numărul monedelor trimise pe exchange) a fost relativ redus, față de scăderile majore anterioare.

412,000 de monede Bitcoin au fost transferate către exchangeuri în ultimele 3 zile; Pentru comparație: ziua de 13 martie 2020, căreia îi acredităm marea prăbușire pandemică, a avut un inflow la fel de mare într-o singură zi.

BTCUSD realized Volatility | skew

În mod cert – indexul volatilității a fost o altă măsurătoare care s-a apreciat considerabil. Aceasta a atins nivelul de maxim al ultimelor 14 luni.

La ce ne putem aștepta acum din partea Bitcoin?

Cel puțin la o consolidare. După o scădere atât de puternică – sunt șanse mari ca taurii să devină mai precauți și ne putem aștepta la transformarea anumitor foste nivele de support- în rezistență.

Primul dintre acestea este $40,500: un nivel orizontal pe care l-a transformat de curând în rezistență, conform retestării de pe timeframeul de o oră. Desigur – fiind vorba de un timeframe mic, este posibil ca rezistența să fie depășită săptămâna aceasta, cu atât mai mult dacă Elon Musk sau MicroStrategy postează pe twitter mesaje bullish, care vor mișca din nou piața.

Al doilea nivel important se află la $45,000 – această orizontală este de fapt cel mai important preț al graficului în perioada următoare. În cazul în care prețul ajunge din nou aici și consolidează sub el – șansele să fie depășit cresc. Dacă vânzătorii intervin și Bitcoin afișează slăbiciune sub acest nivel – atunci transformarea lui în rezistență reprezintă cel mai probabil scenariu.

Un nivel cu importanță mai redusă – dar care nu trebuie ignorat – este $38,000. Dacă vânzătorii sunt atât de puternici încât să transforme orizontala aceasta în rezistență – atunci situația devine cu adevărat neplăcută pentru cumpărători și vom asista la o altă scădere sub $30,000.

Tesla nu a vândut Bitcoin

Elon Musk a creat din nou volatilitate pe piață. Mesajul postat de el ieri, 19 Mai, la ora 17:42, sună așa:

Tesla are Diamond Hands

Diamond Hands (adică mâinile de diamant) este o poantă generată de subredditul /rWallStreetBets, odată cu frenezia GameStop, care a avut loc la începutul anului. Diamond Hands se referă la situația în care un investitor are mâini de diamant (adică puternice, indestructibile) și nu vinde din cauza fricii atunci când prețul scade (cum ar face un investitor cu mâini de hârtie/ Paper Hands, aflat la capătul opus, conform aceleiași poante).

Exit mobile version