BTCUSD s-a depreciat 14% la finalul sesiunii asiatice de astăzi, în perioada în care cei mai mulți investitori occidentali dorm sau sunt offline. Este a doua oară când Bitcoin surprinde într-un astfel de interval orar, primul fiind identificat în această analiză.
Activul digital a suferit o scădere de peste $13,000 de la maximul stabilit miercuri, 14 Aprilie, până la minimul înregistrat astăzi, la $51,500, preț citat de Bitstamp. Până în prezent, Bitcoin a scăzut în total 20,58% de la ATH până la minimul zilei – și 14,17% pe parcursul sesiunii de azi, de la deschiderea candelei de o zi, până la minim.
Scăderea a apărut odată cu a treia atingere a pragului psihologic de la $60,000 – nivel deasupra căruia am hotărât să nu punem rezistențe, pentru că nu putem fi siguri de certitudinea acestora. S-a dovedit a fi o măsură precaută, pentru că Bitcoin a pierdut cu desăvârșire acest prag azi-noapte.
Scăderea a fost atât de severă încât au fost lichidate poziții cu margin de peste $10 miliarde – adică peste 30% din interesul total pe care Bitcoin l-a avut înainte de drop. Conform bybt.com, în ultimele 24 de ore un milion de traderi au fost lichidați, adică forțați în afara pozițiilor de long sau short.
Cea mai mare lichidare a avut loc pe Binance, unde un singur trader a pierdut colateral în valoare de $68,73 milioane.
Este acesta începutul unui Bear Market?
Probabil că aceasta este singura analiză tehnică de pe internet care va răspunde cu da la această întrebare. Sentimentul predominant este foarte bullish iar cumpărătorii așteaptă cu nerăbdare ca prețul să-și revină peste $60,000. Deși este improbabil ca perioada corectivă să țină la fel de mult ca în cazul ultimului Bear Market, care a durat cel puțin un an de zile, șansele să ne aflăm în fața unui prag corectiv sunt foarte mari.
Motivele pentru a crede acest lucru sunt multiple, după cum urmează:
- În primul rând, fundingul Bitcoin a devenit negativ în urma acestei scăderi.
- Pe scurt, fundingul funcționează în felul următor: dacă este pozitiv – pozițiile de margin long le plătesc pe cele de margin short. Dacă este negativ – shorturile plătesc longurile. Acesta nu a rămas negativ deloc anul acesta. Pentru mai multe detalii despre funding, vizualizați acest articol scris de Binance.
- Un alt factor important este prețul premium al contractelor futures. Țineți minte Kimchi Premium? Ei bine, un premium asemănător s-a dezvoltat în ultima săptămână și pe contractele December futures de pe mai multe exchangeuri. O atenție deosebită îl merită cel de pe FTX, care a atins astăzi, preț de câteva minute, paritatea cu prețul Bitcoin spot. Ulterior, acesta a revenit la $10,000 premium. Cum putem explica situația cu alte cuvinte? În timpul scăderii, contractul respectiv a putut fi cumpărat la același preț Bitcoin pe care l-am văzut cu toții pe exchange. Dar 30 de minute mai târziu, a redevenit cu $10,000 mai scump decât oriunde altundeva. O reducere interesantă, cel puțin.
- Un indicator deosebit de important a intrat astăzi în teritoriu negativ: SOPR (Spent Output Profit Ratio). Acesta exprimă raportul dintre dolarii vânduți și prețul plătit. Pentru a înțelege mai bine acest indicator, folosim următorul exemplu: dacă un dolar a intrat în Bitcoin la $40,000 – acel dolar este acum în profit pentru că prețul activului digital este mai sus decât nivelul la care dolarul a cumpărat BTC. Spunem despre Bitcoin că are un SOPR pozitiv față de acel dolar. Acum facem abstracție la prețul de intrare al dolarului și luăm în considerare toți dolarii care au intrat vreodată în Bitcoin. Atâta timp cât Bitcoin se afla în zona de ATH, bine înțeles că acesta vehicula un SOPR pozitiv; dar acest lucru s-a schimbat pe parcursul sesiunii de azi, când SOPR a intrat în teritoriu negativ. Aici puteți găsi un articol detaliat în limba engleză despre acest indicator.
- Un ultim factor care a contribuit la această scădere – și probabil cel care a inițializat mișcarea – este scăderea semnificativă a ratei de hash pe care Bitcoin a suferit-o ieri. Rata de hash a scăzut cu aproximativ 30% după ce curentul din provincia Xinjiang, China – a fost întrerupt din cauza unei explozii la o facilitate importantă, responsabilă de aprovizionarea cu cărbune a centralelor electrice. Două provincii din China – Xinjiang și Sichuan – sunt responsabile de mai bine de jumătatea din puterea de calcul a rețelei Bitcoin. Dacă se întâmplă ceva cu acestea – evenimente precum cel de astăzi reprezintă consecința.