Bitcoin: indicatorii sugerează că prețul nu a găsit încă un bottom

Alex | Adobe Stock

Traderii au încercat să prezică mult așteptata întoarcere a pieței încă de când Bitcoin a corectat aproape 50% de la prețul maxim, stabilit în 14 Aprilie. Scăderea a fost treptată la început, urmând să culmineze printr-o mișcare puternică în jos, care a lichidat o mulțime de participanți la piață.

Conform observațiilor făcute de Marcel Pechman, analist Deutsche Bank, comunitatea crypto a început să caute peste tot semne de inversare a trendului, inclusiv în modelele tehnice sau în datele privind inflația dolarului american, precum și în numărul de monede Bitcoin ținute pe exchange. Majoritatea analiștilor de top din sfera crypto twitter consideră pragul de $43,000 – ca pe o rezistență pe care Bitcoin trebuie să o depășească pentru a continua trendul bullish.

În 26 Mai, prețul BTCUSD a reușit să depășească temporar pragul de $40,000 – dar nu s-a putut menține peste. Vânzătorii s-au aflat în control și au impus presiune asupra prețului, stabilind încă un Lower High. Între timp, alți investitori au dedus că o altă testare a pragului de $30,000 – e necesară înainte de revenirea la tendința bullish.

Deși dovezile empirice și raționamentul logic susțin aceste presupuneri, prețul și piața nu reacționează mereu la știrile externe sau la informațiile oferite anterior de grafic. Spre deosebire de piața acțiunilor, investitorii crypto nu se pot baza pe multiplii de evaluare folosiți în mod obișnuit.

Această multitudine de narațiuni diferite (și uneori chiar conflictuale) – creează bariere pentru potențialul pieței, pentru adopție și pentru eficacitatea dezvoltărilor. În timp ce unii holderi se bucură că Tesla s-a implicat în piața aceasta prin achiziția unor monede în valoare de $1,5 miliarde – altora, precum developării, nu le pasă câtuși de puțin de cine deține cât. Misiunea lor este rezolvarea scalabilității și a fungibilității.

Interesul total – în sincron cu Bitcoin

O poziție de long permite traderului să achiziționeze contracte sintetice Bitcoin în momentul în care ordinul de cumpărare este executat. Pozițiile de short, pe de altă parte, protejează traderul împotriva scăderilor (adică poate câștiga bani și dacă prețul scade).

Bitcoin: indicatorii sugerează că prețul nu a găsit încă un bottom
Total Open Interest Futures | laevitas.ch

Atunci când market makerii și traderii profesioniști sunt bullish – vor adopta poziții de long, crescând interesul total odată cu prețul. Această tendință dispare sau chiar se întoarce când trendul devine descendent. Cu alte cuvinte: dacă interesul total merge în direcția prețului – înseamnă că este susținut. Dacă apar divergențe între cele două: atunci participanții la piață se pot afla într-o capcană.

Scăderea masivă a interesului din graficul de mai sus indică o zi anume: 19 Mai. Data respectivă poartă recordul pentru cea mai feroce scădere, cu cele mai multe lichidări de la începutul acestui Bull Market.

Pe măsură ce Bitcoin s-a redus semnificativ în preț, într-o perioadă foarte scurtă de timp, interesul total a procedat în aceeași manieră – semn că majoritatea traderilor aveau un sentiment bullish sau poziții de long deschise – înainte ca scăderea abruptă să le lichideze.

Investitorii slabi de înger trebuie să se oprească

Traderii monitorizează și numărul de monede BTC care a schimbat mâinile în ultima vreme. Indicatorul în sine nu se poziționează bullish sau bearish, deoarece nu ne spune cât de vechi sunt adresele implicate.

Monede Bitcoin care au migrat dintr-o adresă în alta | Coin Metrics

Sigur că aprecierea de peste 1000% pe care BTC a avut-o în ultimul an – a determinat mulți investitori vechi să marcheze profitul. Atunci când metricul de mai sus suferă o scădere abruptă – înseamnă că holderii (noi sau vechi) nu mai sunt interesați să dețină Bitcoin și să participe la fluctuațiile acestuia.

În concluzie, ținând cont de cele expuse mai sus, este foarte probabil ca Bitcoin să nu se bazeze (pe termen lung) pe minimul de la $30,000, stabilit în urmă cu o săptămână.

Exit mobile version