ADA: Ce este Cardano? Blockchainul evaluat de colegii de rețea

Cardano este un blockchain și o platformă de Smart Contracts, care folosește peer-review pentru a evita capcanele sau greșelile comise de predecesori

Ra2 Studio | Adobe Stock

Crypto-monedele se confruntă în prezent cu o serie de probleme și provocări, din care fac parte: scalabilitatea, consumul de energie și abilitatea de a interacționa cu bani reali.

Cardano s-a autointitulat un blockchain public de generație 3. Comunitatea este probabil una dintre cele mai sănătoase – și lucrează continuu la a rezolva probleme sau la a îmbunătăți rețeaua pentru a ieși în evidență față de Bitcoin și Ethereum.

La data scrierii acestui articol, Cardano se află pe poziția 5 în topul crypto-monedelor, cu o capitalizare de aproximativ $47 de miliarde.

Ce este Cardano? 

Toată lumea a auzit de crypto-monedele din prima și a doua generație: adică Bitcoin și Ethereum. Ei bine, Cardano se autointitulează primul blockchain de-a treia generație. La fel ca și în cazul Ethereum, platforma țintește să aibe un protocol pe care utilizatorii pot crea contracte inteligente.

Crypto-moneda a fost creată de o echipă condusă de Charles Hoskinson, în încercarea de a crea un ecosistem mai balansat și sustenabil pentru active digitale. Chiar dacă inițial a fost doar un proiect de cercetare, Cardano a evoluat într-o platformă blockchain în toată regula. Creatorii proiectului au fost de părere că blockchainurile de contracte inteligente, precum Ethereum, se confruntă cu provocări în jurul scalabilității și interoperabilității – iar aceste dificultăți pot fi adresate cel mai bine de o platformă nouă, care să fie dezvoltată de la zero.

Știați că?

Scurt istoric

📚 Cardano a început în 2015 ca un proiect de cercetare care își propunea să exploreze modul în care crypto-monedele pot fi îmbunătățite

💻 Cardano a fost disponibil publicului pentru prima dată în 29 Septembrie 2017, când Bryon phase susținea doar tranzacțiile ADA

🛰 Următorul phase, Shelley – a fost lansat în Iulie 2020. A îmbunătățit descentralizarea rețelei și a adus posibilitatea de a staka ADA

📁 Al treilea stadiu, Goguen – va adăuga susținere pentru Smart Contracts și emitere de monede noi. Implementarea are loc în August 2021, adică luna aceasta

📈 Ultimele etape sunt Basho: care se concentrează pe scalarea rețelei și Voltaire: care abordează guvernanța on-chain

Știați că?

Ce este atât de special la Cardano?

Echipa din spatele Cardano a fost inspirată de lumea publicațiilor științifice și a adoptat ideea de peer-review de acolo – adică oamenii de știință se verifică între ei pentru a păstra informațiile publicate cât mai corecte și precise.

Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, înseamnă că toate schimbările și facilitățile noi care sunt introduse – sunt dezvoltate, examinate și aprobate de academici înainte de a fi folosite – chiar și pe algoritmul de consens al rețelei (Ouroboros). Limbajul de programare folosit la crearea rețelei este Haskell, care a mai fost folosit anterior și de firme precum Bank of America sau AT&T. IOHK, compania care se află în spatele proiectului Cardano, a publicat numeroase lucrări academice care descriu platforma și tehnologia folosită.

În prezent, rețeaua Ethereum folosește mecanismul de consens Proof-of-Work pentru a verifica tranzacțiile. Mecanismul PoW este ineficient, deoarece consumă o cantitate prea ridicată de curent electric – pentru numărul de tranzacții pe care îl poate procesa. Spre deosebire de ETH, Cardano folosește mecanismul Proof-of-Stake, care consumă mult mai puțină energie electrică. Totodată, algoritmul Ouroboros este folosit pentru a determina nodul care creează următorul block din rețea și validează tranzacțiile. 

Susținătorii algoritmului Proof-of-Stake sunt de părere că un mecanism de consensus bazat pe stake – face legăturile dintre noduri mult mai sigure, reducând semnificativ consumul de curent și emisiile de carbon.

Dacă realizăm corect implementarea Proof-of-Stake, rețeaua Cardano va fi de 250 de ori mai descentralizată decât rețeaua Bitcoin – Charles Hoskinson

IOHK a realizat până în prezent un progres în managerierea identității și urmărirea acesteia, anunțând un număr de parteneriate mulțumită realizării. În 2019, IOHK a format un parteneriat cu New Balance, producătorul american de încălțăminte sport, pentru a putea identifica mai ușor echipamentul contrafăcut, oferindu-le clienților posibilitatea de a confirma autenticitatea unui produs – folosind blockchainul Cardano. În Aprilie 2021, compania a realizat un alt parteneriat – cu guvernul Etiopiei de data aceasta – pentru implementarea unei soluții legată de identitatea elevilor.

Alte lucruri la care echipa Cardano lucrează sunt tranzacțiile ultra-rapide și interoperabilitatea cu alte blockchainuri.

Știați că?

Ce altceva este diferit la Cardano?

Există 3 elemente principale din care Cardano este constituit:

🎓 The Cardano Foundation: susține cercetarea și dezvoltarea rețelei

🏫 IOHK: companie care lucrează împreună cu diferite universități la cercetare și dezvoltare

🏢 Emurgo: o companie separată, contractată în special pentru a lucra la blockchain și a-l face cât mai atrăgător pentru businessuri

Cum este ADA produs?

ADA, moneda nativă a blockchainului Cardano, nu este minată la fel ca Bitcoin. În loc de mineri, rețeaua are validatori – care sunt aleși de rețea în funcție de cât de multe monede ADA dețin.

În cazul în care un validator este ales să verifice tranzacțiile unui block, rețeaua pariază pe validatorul respectiv, în funcție de cât de redutabil este – că va putea sau nu să verifice toate tranzacțiile. Dacă rețeaua verifică blockul validatorului, aceasta câștigă efectiv pariul și primește o recompensă sub formă de monede ADA.

Ce este Ouroboros?

Ouroboros este algoritmul definitoriu pentru Cardano, primul protocol blockchain care s-a bazat pe cercetarea peer-review; totodată Ouroboros reprezintă și soluția proiectului către implementarea cu succes a mecanismului Proof-of-Stake.

În esență, protocolul de consens stă în spatele capacității Cardano de a fi o platformă Proof-of-Stake descentralizată. Algoritmul este folosit la securizarea rețelei, la validarea tranzacțiilor și la crearea noilor monede ADA din sistem.

Ouroboros divizează tranzacțiile în epoci, care sunt la rândul lor subdivizate în perioade de timp. Liderul unei perioade de timp date – este ales la începutul fiecărei perioade de timp pentru adăugarea unui block la rețea. Un alt lider este necesar pentru considerarea ultimelor blockuri – ca fiind tranzitorii, după care rețeaua își reia demersul firesc. Acest proces este cunoscut drept întârzierea decontării (sau settlement delay – în original) și este mecanismul prin care registrul este trecut în siguranță de la un participant al rețelei – la altul.

Cum cumpăr monede ADA?

Având în vedere faptul că este una dintre primele 10 crypto-monede, sortate după capitalizare, ADA este disponibil de cumpărat și tranzacționat pe majoritatea exchangeurilor, inclusiv Binance, FTX sau Crypto.com.

ADA: Ce este Cardano? Blockchainul evaluat de colegii de rețea
ADAUSD, timeframe de o zi | tradingview

Ce poți să faci cu Cardano?

În primul rând – puteți tranzacționa ADA la fel ca orice altă crypto-monedă; o puteți folosi pentru plata taxelor de tranzacționare.

Pe platforma Cardano, utilizatorii trebuie să cumpere ADA pentru a putea face tranzacții, pentru a participa la guvernanța proiectului, pentru a deveni liderul unei perioade de timp și pentru a câștiga un procent din taxele plătite de alți utilizatori.

Cardano într-adevăr face lucrurile pe care ni le-am dorit cu toții de la o crypto-monedă: construiește un sistem financiar operațional pentru oamenii care nu au acces la unul – unul care poate concura cu un sistem financiar global – Charles Hoskinson

În Iulie 2020, upgradeul Shelley a implementat stakingul sub formă de delegație. Pentru prima dată, deținătorii monedei ADA – puteau să creeze piscine de lichiditate cu monedele lor, împreună cu alți utilizatori – pentru a câștiga crypto-monede.

Viitorul proiectului

Minarea de Cardano consumă doar o fracțiune din energia pe care o consumă Bitcoin atunci când este minat. Din cauza acestei caracteristici, Cardano a fost una dintre crypto-monedele Proof-of-Stake care a beneficiat de valul nou de simpatie din partea lui Elon Musk, CEOul Tesla. Acesta a vorbit despre subiect în Mai 2021.

Al alt pas crucial pentru platformă este să ducă la bun sfârșit dezvoltare contractelor inteligente – și să le implementeze. În Mai 2021, Smart Contracts au fost implementate pe testnetul Alonzo. Comunitatea se așteaptă ca luna aceasta (August 2021) – să aibă loc și implementarea pe rețeaua principală.

Este un pas important pentru Cardano, deoarece contractele inteligente formează o componentă cheie în rivalitatea față de alte blockchainuri, precum Ethereum sau Binance Smart Chain. De asemenea, contractele inteligente sunt esențiale pentru crearea aplicațiilor descentralizate (dApps) – precum Axie Infinity, Sorare sau multe alte jocuri din sectorul DeFi.

Poate Cardano să dovedească că apropierea riguroasă pe care o are față de crypto-monede – aduce businessurile mari în sfera activelor digitale? Dacă da, atunci proiectul ar putea fi cu siguranță unul dintre cei mai importanți piloni în sferă în următorii ani.

Exit mobile version